Előfizetés

A brit nagykövet-helyettes a koronavírus járvány tizedik áldozata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 18:16
Illusztráció
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A mindössze 37 éves férfi kedden halt meg.
Steven Dick budapesti angol nagykövet-helyettes az egyik áldozata a koronavírus járványnak Magyarországon - értesült az Index. A mindössze 37 éves férfi kedden halt meg, ő a tizedik, aki a koronavírus miatt hunyt el hazánkban. A portál értesülését a brit nagykövetség megerősítette. Steven Dick 2019 júniusában érkezett Magyarországra, előtte Szaúd-Arábiában és Afganisztánban volt diplomata, de dolgozott Szíriában is. A nagykövetség közleményében idézi Magyarország brit nagykövetét, Iain Lindsay-t: "A csapatunkat sokkolta és elszomorította Steven halála. Legmélyebb együttérzésünket szeretnénk kifejezni a családjának és barátainak. Steven mindannyiunk számára kedves kolléga és barát volt, akinek tavaly októberi érkezése sokat jelentett a szakértelme miatt, és kiválóan beszélt magyarul is".  

Karácsony csak olyan intézkedéseket hagy jóvá, amelyeket minden frakció támogat

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.03.25. 17:10

Fotó: Mónus Márton / MTI
Amelyik javaslatot nem övezi teljes mértékű konszenzus, azt módosítják, pontosítják.
A héten nem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, mert a nevében én hozok döntéseket – jelentette be a Városháza üres Dísztermében sétálva Karácsony Gergely főpolgármester. A Fővárosi Közgyűlés bizonytalan ideig nem ül össze. - Ezt nem én akartam így, hanem ezt írja elő a számomra a törvény, miszerint „Veszélyhelyzetben a fővárosi közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.” – teszi hozzá rögtön a kormánypárti média bírálataira reagálva.      Nekem ehhez kell magam tartani. De ezzel a jogkörrel én visszaélni nem fogok – ígéri a városvezető -, aki folyamatos egyeztetéseket folytat a többséget adó frakciókkal, a független polgármesterekkel és az ellenzéki Fidesz-frakcióval is. Ezen egyeztetések eredményeképpen, csak olyan döntéseket ír majd alá, amelyek a közgyűlésen is többséget kapnának, és mindegyik esetében figyelembe veszem a Fidesz álláspontját is. Amelyik javaslatot nem övezi teljes mértékű konszenzus, azt módosítják, pontosítják. A fentieknek megfelelően teljeskörű konszenzus mellett nevezte ki Rudolf Pétert a Vígszínház élére és csoportosítottak át egymilliárd forintot a járvány miatti védekezésre. Mindenki egyetértésével dolgozzák ki azt a programot is, amely a járvány miatt nehéz helyzetbe került kis és középvállalkozásokat hivatott segíteni. - Sok millió ember vette már tudomásul a világban, hogy a járvány legyőzése nagyobb részt azon múlik, képesek vagyunk-e együttműködni, képesek vagyunk-e a belátásra, a méltányosságra. Együttműködésből, méltányosságból, belátásból azoknak kell példát mutatni, akikre a járvány elleni védekezés elsődleges felelőssége hárul. Benne a magyar közélet szereplőire. Egyszer az életben, amikor tényleg nem kevesebb, mint az élet múlik rajta, legalább akkor mutassunk példát – szólít fel a főpolgármester. 

Járvány idején is terítéken a jogállamiság - konzultációt kezdett az EB

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.03.25. 16:27
Didier Reynders
Fotó: THIERRY ROGE / AFP
A brüsszeli testület adatokat és tényeket gyűjt az igazságszolgáltatással, a korrupcióellenes küzdelemmel és a médiapluralizmussal foglalkozó európai szervezetektől és hálózatoktól, civil szervezetektől, valamint nemzeti szakmai szervezetektő.
A koronavírus járvány közepette is folytatódik a munka a jogállam érvényesítése érdekében. Twitter üzenetében így vezette fel Didier Reynders igazságügyi biztos, hogy az Európai Bizottság kedden összeurópai konzultációt kezdett a jogállam helyzetéről a tagállamokban. A brüsszeli testület idén ősszel fogja publikálni első értékelését mind a 27 országról. A konzultáció március 24-ikétől május 4-ikéig tart, ennek során az Európai Bizottság adatokat és tényeket szeretne gyűjteni az igazságszolgáltatással, a korrupcióellenes küzdelemmel és a médiapluralizmussal foglalkozó európai szervezetektől és hálózatoktól, civil szervezetektől, valamint nemzeti szakmai szervezetektől, például újságírószövetségektől, bírói közösségektől. Az éves jelentés várhatóan ezt a három területet fogja felölelni. Mint a konzultáció elindításáról beszámoló sajtóközlemény fogalmaz, munkája során az Európai Bizottság sokféle forrásra kíván támaszkodni. Fel fogja használni a tagállamoktól érkező információkat, a helyszíni látogatásain szerzett tapasztalatokat és az érintett szervezetek által szolgáltatott tényeket. Reyndersék még februárban kérték a kormányokat, hogy nevezzenek ki kapcsolattartó személyeket, segítendő a jogállami jelentés összeállítását. Varga Judit igazságügyi miniszter a tárca egyik jogi szakértőjét jelölte ki a feladatra. Az Európai Bizottság tavaly nyáron döntötte el, hogy ezentúl éves beszámolókban fogja értékelni a jogállam helyzetét valamennyi tagországban. A cél nem a renitensek szankcionálása, hanem a jogsértések megelőzése, előrejelzése és annak tudatosítása az uniós polgárokban, hogy a demokratikus értékek és normák az EU alapjait képezik. A magyar kormány — amely ellen 2018. szeptembere óta eljárás folyik a jogállam megsértésének veszélye miatt az Unió kormányközi döntéshozó szervében — kezdettől fogva kettős mércével vádolta ez EU-s intézményeket, amiért “kipécézték” Magyarországot és a szintén eljárás alá volt Lengyelországot, és nem foglalkoznak a többi országban kialakult helyzettel. Miután Brüsszel eldöntötte, hogy mind a 27 tagállamra kiterjedő vizsgálatba kezd, Budapest azzal kezdett el érvelni, hogy a kutakodás felesleges, elég, ha a tagállamok párbeszédet folytatnak az esetlegesen felmerülő problémákról. 

Brüsszel rajta tartja a szemét a magyar kormányon

Az Európai Bizottság szerdai ülésén áttekintette az egyes tagállamok által hozott intézkedéseket a koronavírus járvány leküzdésére, és ennek keretében megvitatta a magyar felhatalmazási törvényjavaslatot, amely az utóbbi napokban aggodalmakat keltett. A testület úgy döntött, hogy figyelemmel fogja kísérni a helyzetet — közölte Christian Wigand szóvivő.