Előfizetés

A járványközpontot is elérte a vírusfertőzés

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.03.25. 21:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Információink szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egyik vezetője is igazolt koronavírus fertőzött lett.
Szerdán az egyik közvetlen férfi munkatársát is hazaküldték a hivatalból. Ám úgy tudjuk a többieket, akikkel szintén együtt dolgoztak, nem tájékoztatták. Aki mégis tudomást szerzett a helyzetről, attól meg azt kérték, ne beszéljen róla.. Lapunk megkereste a hivatal sajtóosztályát, s rákérdeztünk (pontosan megjelölve, hogy melyik szervezeti egység vezetőjéről van szó), hogy igaz-e a Népszavához eljutott információ, s megtörtént-e a kontaktus kutatás? Továbbá hány ember került a sajnálatos incidens miatt karanténba, elvégezték-e valamennyi kontaktja vírus tesztjét. Az intézmény sajtótosztálya információnkat nem cáfolva azt a választ adta: 
„sajnos az NNK-ban is van olyan dolgozó, aki laboratóriumi vizsgálattal igazolt Covid-19 pozitív. A járványügyi vizsgálatot a népegészségügyi szakemberek lefolytatták és a szükséges járványügyi intézkedéseket megtették.”

A brit nagykövet-helyettes a koronavírus járvány tizedik áldozata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 18:16
Illusztráció
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A mindössze 37 éves férfi kedden halt meg.
Steven Dick budapesti angol nagykövet-helyettes az egyik áldozata a koronavírus járványnak Magyarországon - értesült az Index. A mindössze 37 éves férfi kedden halt meg, ő a tizedik, aki a koronavírus miatt hunyt el hazánkban. A portál értesülését a brit nagykövetség megerősítette. Steven Dick 2019 júniusában érkezett Magyarországra, előtte Szaúd-Arábiában és Afganisztánban volt diplomata, de dolgozott Szíriában is. A nagykövetség közleményében idézi Magyarország brit nagykövetét, Iain Lindsay-t: "A csapatunkat sokkolta és elszomorította Steven halála. Legmélyebb együttérzésünket szeretnénk kifejezni a családjának és barátainak. Steven mindannyiunk számára kedves kolléga és barát volt, akinek tavaly októberi érkezése sokat jelentett a szakértelme miatt, és kiválóan beszélt magyarul is".  

Karácsony csak olyan intézkedéseket hagy jóvá, amelyeket minden frakció támogat

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.03.25. 17:10

Fotó: Mónus Márton / MTI
Amelyik javaslatot nem övezi teljes mértékű konszenzus, azt módosítják, pontosítják.
A héten nem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, mert a nevében én hozok döntéseket – jelentette be a Városháza üres Dísztermében sétálva Karácsony Gergely főpolgármester. A Fővárosi Közgyűlés bizonytalan ideig nem ül össze. - Ezt nem én akartam így, hanem ezt írja elő a számomra a törvény, miszerint „Veszélyhelyzetben a fővárosi közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.” – teszi hozzá rögtön a kormánypárti média bírálataira reagálva.      Nekem ehhez kell magam tartani. De ezzel a jogkörrel én visszaélni nem fogok – ígéri a városvezető -, aki folyamatos egyeztetéseket folytat a többséget adó frakciókkal, a független polgármesterekkel és az ellenzéki Fidesz-frakcióval is. Ezen egyeztetések eredményeképpen, csak olyan döntéseket ír majd alá, amelyek a közgyűlésen is többséget kapnának, és mindegyik esetében figyelembe veszem a Fidesz álláspontját is. Amelyik javaslatot nem övezi teljes mértékű konszenzus, azt módosítják, pontosítják. A fentieknek megfelelően teljeskörű konszenzus mellett nevezte ki Rudolf Pétert a Vígszínház élére és csoportosítottak át egymilliárd forintot a járvány miatti védekezésre. Mindenki egyetértésével dolgozzák ki azt a programot is, amely a járvány miatt nehéz helyzetbe került kis és középvállalkozásokat hivatott segíteni. - Sok millió ember vette már tudomásul a világban, hogy a járvány legyőzése nagyobb részt azon múlik, képesek vagyunk-e együttműködni, képesek vagyunk-e a belátásra, a méltányosságra. Együttműködésből, méltányosságból, belátásból azoknak kell példát mutatni, akikre a járvány elleni védekezés elsődleges felelőssége hárul. Benne a magyar közélet szereplőire. Egyszer az életben, amikor tényleg nem kevesebb, mint az élet múlik rajta, legalább akkor mutassunk példát – szólít fel a főpolgármester.