Április 30-ig visszaválthatóak a nemzetközi vasúti jegyek

Publikálás dátuma
2020.03.26. 08:31
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A MÁV felhívta az utazók figyelmét, hogy külföldön további vasúti korlátozások várhatók, emiatt bizonyos úticélokra a nemzetközi menetjegyek értékesítését átmenetileg felfüggeszthetik.
A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a külföldi vasúttársaságok által meghozott vagy kilátásba helyezett intézkedések miatt a MÁV-START kezelési költség nélkül visszatéríti az április 30-ig érvényes nemzetközi jegyek árát célországtól függetlenül, amennyiben az utas lemond az utazásról. A nemzetközi menetjegyek jelenleg az előírásoknak megfelelően, korlátozás nélkül megválthatók, azokra a vonatokra, amelyek közlekedésében nincs ismert korlátozás. Azonban a járványügyi helyzet és az életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt a MÁV-START az általa kiállított, április 11. helyett már az április 30-ig, érvényes nemzetközi menetjegyek és helybiztosítások árát is kezelési költség nélkül visszatéríti, amennyiben az utas lemond az utazásról. A vasúttársaság továbbra is folyamatosan figyeli a járványügyi helyzetet, és vizsgálja a további intézkedések meghozatalát. Jegypénztárban vásárolt nemzetközi jegyek esetében a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen nyújthatják be az utasok a visszatérítési kérelmüket. Ezt elektronikus úton is jelezhetik az eszrevetel@mav-start.hu címen, ebben az esetben az eredeti menetjegyet postai úton el kell juttatni az ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre. Amennyiben a pénztárban bankkártyával vagy készpénzzel vásárolt nemzetközi menetjegy értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot, azonnali visszatérítését kérheti az utas személyesen a nemzetközi pénztárakban vagy a személyes ügyfélszolgálatokon. (Bankkártyás vásárlás esetén a menetjegy értékét a pénztárban visszautalják bankszámlára.) Az 50 ezer forintnál nagyobb értékű személyesen, készpénzért vagy bankkártyával, vásárolt menetjegyek visszatérítése – a vasúttársaság honlapjáról is letölthető – visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével lehetséges, ebben az esetben a menetjegy értékét a megadott számlaszámra utalja vissza a vasúttársaság. Online jegyváltás esetén az eszrevetel@mav-start.hu címen nyújthatják be igényüket. A MÁV felhívta az utazók figyelmét, hogy külföldön további vasúti korlátozások várhatók, emiatt bizonyos úticélokra a nemzetközi menetjegyek értékesítését átmenetileg felfüggeszthetik.
Szerző
Témák
MÁV koronavírus

Ha nem tud segíteni, ne akadályozzon – Orbán levélben szólt vissza az ET főtitkárának

Publikálás dátuma
2020.03.26. 08:25

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Legyen szíves tanulmányozni az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét – üzente a miniszterelnök.
Válaszlevélben reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Európa Tanács (ET) főtitkárának bírálataira, melyeket Marija Pejcinovic Buric a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos magyarországi jogalkotási folyamat kapcsán írt keddi levelében fogalmazott meg – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel. A magyar miniszterelnök fölkérte a főtitkárt, hogy legyen szíves tanulmányozni az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is – mondta a sajtófőnök.
„Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától”

– zárta Orbán az ET főtitkárának írt levelét.

Buric: Válsághelyzetben különösen fontos a társadalom hitének és bizalmának fenntartása

Az Európa Tanács főtitkára Orbánnak írt levelében kedden közölte: a koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek meg kell felelniük mind az adott ország alkotmányának, mind pedig a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket. Buric azt írta, nagy figyelmet fordít a rendkívüli helyzet magyarországi alakulására. Kiemelte: egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel. Arra emlékeztetett, hogy a nemzeti parlamentekben, a médiában és az internetes felületeken folytatott demokratikus vita, valamint a hivatalos információkhoz és dokumentumokhoz való hozzáférés biztosítása minden szabad és demokratikus rendszer alapvető eleme. Válsághelyzetben különösen fontos a társadalom hitének és bizalmának fenntartása – közölte. Buric leszögezte: a koronavírus-járvány megfékezése iránti elkötelezettség jegyében hozott tagállami intézkedéseknek tiszteletben kell tartaniuk az Európa Tanács alapvető értékeit: a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogokat. Az Európa Tanács továbbra is készen áll arra, hogy segítse a tagállamok erre irányuló törekvésit, többek között azáltal, hogy minden szükséges ismeretet és segítséget rendelkezésükre bocsát.
„Arra szólítom fel a magyar hatóságokat, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget”

– fogalmazott Marija Pejcinovic Buric.

Szerző

Látványintézkedésekkel "kezeli" a kormány a járványt

Publikálás dátuma
2020.03.26. 07:40
Az MH katonai rendészeti központ 7. rendészeti csoport és a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái járőröznek Győr belvárosában 2020. március 23-án
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Sok adat azt mutatja, hogy a kormány nem elég hatékonyan, sok esetben késve meghozott intézkedésekkel próbálja kezelni a járványt, de az emberek a valósághoz képest pozitívabban látják a helyzetet – mondta a Népszava megkeresésére Síklaki István szociálpszichológus.
Az ELTE tanára szerint ezen az sem változtat, hogy minden paraméter szerint alulfinanszírozott és rossz állapotú a magyar egészségügy. Az éles kontraszt hátterében véleménye szerint két pszichológiai jelenség figyelhető meg: egyrészt a bizonytalanságérzetet okozó, nehezen megfogható helyzetekben mindig meggyőzőbbnek hat a tekintélyelvű fellépés. - Ez még akkor is a kompetencia, cselekedni tudás, kontrollképesség érzetét kelti az emberekben, ha ez a valóságban egyébként nincs így. Nem véletlen, hogy miközben a világ vezető politikusai közül Donald Trump amerikai elnök mondta talán a legtöbb és legnagyobb sületlenséget a járvánnyal kapcsolatban, ez semmit nem ártott a népszerűségének – fogalmazott a szociálpszichológus, aki szerint az Egyesült Államok vezetője végig ezt a fajta határozottságot tudta sugározni a választók jelentős részének. 
Síklaki István szerint azért is látja a reálisnál jobbnak a helyzetet a társadalom, mert felértékelődnek az ilyenkor szokásos látványintézkedések. Példaként a magyar katonaság utcára vezénylését említette, amely (noha egyelőre nem korlátozzák az emberek mozgását Magyarországon), a hivatalos megfogalmazás szerint „a lakosság biztonságérzetének növelése” miatt szükséges. Úgy vélte, ez addig tud működni, amíg túl sokan nem kezdenek el közvetlenül is szembesülni egy katasztrófahelyzet következményeivel. - Azt persze nagyon nehéz előre megjósolni, milyen szituációban mikor jöhet el a tömeges „A király meztelen!” érzése. Ez akár gyors bukást is hozhat a mindenkori vezetőknek – mondta Síklaki István. Hozzátette: természetesen senki nem kívánja, kívánhatja, hogy a magyar társadalom is széles körben érintett legyen a járvány által. - Ha Magyarországot elkerülik az olyan állapotok, mint amiket már most látni néhány más államban, akkor ez a járvány úgy vonulhat be az emlékezetünkbe, hogy a kormány jól kezelte a helyzetet. Ebben az esetben még profitálhatnak is belőle a későbbiekben – fogalmazott a Népszavának Síklaki István. Arra a kérdésre pedig, miszerint mi az oka annak, hogy a Publicus Intézet felmérése szerint az emberek a kormány várható intézkedéseivel kapcsolatban még optimistábbak, azt mondta: velünk született evolúciós képesség, hogy minden fenyegetés ellenére bízunk abban, kezelni tudjuk a körülöttünk lévő világot. Ez mondhatni a túlélésünk záloga is. Ha nem így van, azt az állapotot depressziónak hívjuk – fogalmazott Síklaki István.