Előfizetés

Beindul a „B” terv – Mozgalom indult a munkaerő átcsoportosítására

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 16:49

Fotó: Shutterstock
Egy hét alatt 6600 munkakereső és csaknem 150 vállalat csatlakozott ahhoz a társadalmi célú kezdeményezéshez, amely a munka nélkül maradt embereket és a kapacitáshiánnyal küzdő területeket igyekszik összekapcsolni.
A „B” terv nevű mozgalom azoknak a munka nélkül maradt, de dolgozni akaró embereknek szeretne segíteni, akik a járványhelyzet miatt veszítették el a napi megélhetésüket. A kezdeményezést a koronavírus első gazdasági hatásait érzékelve a saját környezetükben tapasztalt munkanélküliség enyhítésére indította el egy hazai rendezvényszervező ügynökség, de a mozgalom néhány nap alatt országos méretűvé nőtte ki magát. 
A legtöbben a rendezvény, konferencia, vendéglátás, szórakoztatás és turisztikai szektorban maradtak munka nélkül, vannak viszont olyan iparágak, amelyekre éppen a jelenlegi körülmények között lett a szokásosnál is nagyobb szükség, ám a kapacitásaik végesek. Így – ha csak átmenetileg is, de – munkaerőhiányban szenvednek. Őket szeretné összekapcsolni, a munkaerő-túlkínálatot a hiánnyal küzdő területek felé terelni a kezdeményezés, amelynek lényege, hogy az álláskeresők és a munkaadók egy honlapon keresztül tudják leadni a jelentkezésüket.     
A mozgalom március 17-én indult és egy hét alatt 6600 munkára jelentkező regisztrált a felületen, illetve 150 munkaadó cég eddig csaknem 4000 munkalehetőséggel jelentkezett be az oldalra, de, mint a közleményükből kiderül, a számuk folyamatosan nő. 
„Természetesen fontos, hogy lehetőségeihez mérten mindenki maradjon otthon, azonban a létfenntartáshoz szükség van arra, hogy legalább az egyik családtag aktív kereső legyen. Sok esetben csak olyan állások jöhetnek szóba, amelyeket nem lehet otthonról elvégezni, mert az ország működése szempontjából azokat a feladatokat is el kell látni. Azoknak a nagyvállalatoknak, intézményeknek, szervezeteknek a jelentkezését várjuk, ahol azonnali munkaerőre van szükség” – mondta Sallai György, a Friends Club Hungary ügyvezetője, hozzátéve, hogy bíznak abban, hogy más gazdasági ágazatok mellett a turisztikai és szórakoztatóipar is pár hónapon belül új erőre kaphat, és a most átmenetileg pályát váltók is visszatérhetnek az eredeti tevékenységeikhez. Addig viszont tudják azt a hiányt pótolni, ami a vírus miatt a nélkülözhetetlen területeken keletkezett. 
Technikai szolgáltatók is a kezdeményezés mellé álltak az elmúlt napokban. A belső kommunikációt támogató magyar startup, a Blue Colibri segít a jelentkezőkkel gyorsan és hatékonyan kapcsolatot tartani, így a szervezők friss tájékoztatást is tudnak nyújtani a lehetőségekről. A vendeglista.hu csapata a regisztrációs rendszerét ajánlotta fel a projekt számára. 

Folyamatosan várják az új munkalehetőségeket

A cél az, hogy a következő napokban, hetekben még több vállalat eljuttassa a nyitott pozícióit a szervezőknek, akik bíznak abban, hogy a „B” terv segít átvészelni a munkájukat elvesztett emberek következő hónapjait.

Karácsony Gergely attól tart, hogy a kijárási tilalom elkerülhetetlen lesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 16:33

Fotó: Népszava
A főpolgármester is csak annyi információhoz jut a kormánytól a járvánnyal kapcsolatban, mint bármelyik budapesti polgár.
Az egyoldalú információáramlásról is beszélt Karácsony Gergely a 24.hu-nak adott hosszú interjúban, ugyanis a főpolgármester sem kap területi adatokat a járvány elterjedtségéről. Közölte, hogy mindenkit kérdeznek, beleértve a kormányt, az operatív törzset és a kormányhivatalt, de a főpolgármester is pont annyira információhoz jut hivatalos csatornákon a járványhelyzetről, mint bármely sokat olvasó budapesti polgár, és ez nem könnyíti meg a védekezést.
A főpolgármester beszélt arról is, hogy százezrek veszíthetik el a munkájukat, és ez Budapesten hatalmas problémákat okozhat. Azok a szektorok - turizmus, szolgáltatások, vendéglátóipar, kiskereskedelem -, amiket különös erővel érintett a válság, Budapesten foglalkoztatnak a legtöbb embert.
- Ha jobban akarjuk kezelni a válságot, mint 2008-ban, akkor nem a gazdasági teljesítményt folyamatosan blokkoló és óriási társadalmi károkat okozó megszorítások kellenek, hanem egy óriási benzinfröccs a gazdaság motorjának

- jegyezte meg.

Karácsony Gergely ezért reméli, hogy ez a válság felülírja azt a gondolkodást, hogy a társadalom van a gazdaságért.  A tervezett fővárosi beruházásokról elmondta, hogy a 3-as metró felújítása, illetve az ahhoz kapcsolódó beruházások – például a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztése, ami a metrópótláshoz kell – nincsenek veszélyben. Az viszont lehetséges, hogy a Lánchíd felújítását nem tudják idén elindítani. Azt is elmondta, hogy a BKV kihasználtsága körülbelül a tizedére esett vissza, a veszteség több tízmilliárdra rúghat, függően a válság hosszától, de Karácsony Gergely szerint nekik minden lehetséges módon védeni kell a munkavállalóikat.
Az eddig bevezetett korlátozó intézkedéseket indokoltnak tartja, de a kijárási tilalom bevezetését is támogatná a főpolgármester. Úgy véli, hogyha az emberek majd nehezebben viselik a bezártságot, akkor a városban most tapasztalható fegyelem oldódni fog. 
- Akkor lehet egy ilyen intézkedésnek nyomatékosító hatása. Tartok tőle, hogy elkerülhetetlen lesz

-fűzte hozzá.

Kijelentette, hogy nem tudni, meddig tart a járvány, de nyáron mérséklődni fog, és arra készülnek, hogy ősszel lesz egy második hullám.

A hétvégén végre jó idő lesz, bár úgyse lehet hova menni, aztán megint a nyakunkba szakad a hideg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 16:30

Fotó: Shutterstock
Jövő hét elején megint havazhat.
Átmenetileg melegszik az idő a hétvégén, helyenként 20 fok közeli meleg is lehet. Hétfőtől viszont ismét markáns lehűlés várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az országos középtávú előrejelzés szerint pénteken napos idő valószínű, csapadék nem várható. A szél élénk lesz, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 6 fok között alakul. A derült, szélcsendes tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 14 és 19 fok között várható. Szombaton is több órára kisüt a nap, de helyenként zápor kialakulhat. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 6, a maximumhőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. Vasárnap a többórás napsütés mellett elszórtan alakulhat ki záporeső, esetleg egy-egy zivatar is lehet. A leghidegebb órákban 0 és plusz 6 fok között, napközben 13 és 18 fok között alakul a hőmérséklet. Hétfőn aztán újra lecsap ránk egy hidegfront erős, viharos széllel, csapadékkal - derül ki az Időkép előrejelzéséből. A csapadék mennyisége és területi kiterjedése még meglehetősen bizonytalan. Egyes modellszámítások szerint akár újra havazhat is, nagyobb eséllyel északon és nyugaton.