Előfizetés

App, ami megmondja, találkoztál-e fertőzött beteggel

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.26. 12:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Olyan anonim alkalmazást fejlesztett egy magyar cég, amely képes összevetni a felhasználók tartózkodási helyét.
Mobilappot fejleszt egy magyar csapat, amely megmondja, hogy találkoztunk-e koronavírusos beteggel az elmúlt 14 napban, mikor, mennyire volt közel hozzánk és mennyi ideig tartózkodtunk egymás közelében – írja a portfolio.hu. Facebook posztban jelentette be egy magyar IT-fejlesztő cég alapítója, hogy egy ingyenes, nyílt forráskódú koronavírusos appot (VirusContact) építenek saját erőforrásból, az app már jövő hétre elkészülhet. A cég az app elindításához egészségügyi szervezet partnert keres, akár a WHO-nak is odaadnák a nyílt forráskódú fejlesztésüket, mely már jövő hétre elkészülhet. A szóban forgó fejlesztő cég egy kisebb, négy fős, budapesti székhelyű IT-fejlesztő vállalkozás, a Visual Cortex Kft., melynek Werderits Krisztián az alapítója. Az app teljesen anonim. Ha valakiről kiderül, hogy beteg, nyilván az első dolga értesítenie azokat, akikkel kapcsolatba lépett, érintkezhetett, felhívja a családtagjait, barátait, kollégáit. De azokat, akikkel esetleg tömegközlekedési eszközön vagy egy boltban, utcán találkozott, nem tudja értesíteni. Az app viszont képes megjegyezni, és összevetni a felhasználók tartózkodási helyének adatait, és a bluethooth kapcsolatnak köszönhetően azt is, mekkora távolságra voltak egymástól, illetve mennyi ideig tartózkodtak egy helyen. Ha valaki beállítja magáról, hogy pozitív lett a koronavírusra a tesztje, akkor – ha a többi felhasználó ezt kéri - értesítik azokat, akik az elmúlt 14 napban keresztezték az illető útját, egymás mellett 10 méteres körzetben tartózkodtak. Az app önkéntes alapon működik, azaz nem egy hivatalos adatbázisból, hanem a „közösségi” adatokból építkezik. Azt fogja koronavírusosnak jelezni, aki magáról ezt állítja az appban egy nyilatkozatban. Az appon keresztül átadott adatokat egy még ki nem választott, nagy, biztonságos felhőszolgáltató felhőjében tárolják a tervek szerint, 14 nap elteltével pedig automatikusan törlik ezeket. Itt felhívják a figyelmet arra, hogy bűncselekményt követ el, aki hamisan nyilatkozik erről. Az alkalmazással  felmerülnek kockázati kérdések is, melyet mindenkinek magának kell mérlegelnie. Kérdés, hogy elhisszük-e, hogy a koronavírusra pozitív tesztet jelölők igazat mondanak-e, használják-e majd az appot, és tényleg bejelölik-e magukat majd, illetve nem akarják-e ezt egyesek a figyelmeztetés ellenére félelemkeltésre, pánikokozásra használni. 

Hőmérővel a járvány ellen

Hetekkel a járványügyi hatóságok előtt jár egy amerikai kisvállalkozás, amely meg tudja jósolni, hol lesz a koronavírus-járvány következő gócpontja. A Kinsa nevű cég digitális hőmérői egy telefonos alkalmazáson keresztül szerverekre töltik fel a mért testhőmérsékleteket. Ennek alapján egy algoritmus automatikusan megmutatja, hol térnek el az észlelt adatok a normális esetben várhatótól. Az alig két és fél éves New York-i startup már komoly tapasztalatokkal rendelkezik az influenzajárványok terén, most pedig a koronavírus fertőzés terjedése kapcsán is hasznos tanácsokkal tud szolgálni. Az amerikai szövetségi járványügyi központ, a CDC az orvosi rendelők heti összesítő jelentéseit használja a saját prognózisaihoz, míg a Kinsa adatbázisa jelen időben mutatja, hogy hol emelkedik a felhasználók testhőmérséklete. A CDC ennek ellenére hivatalosan egyelőre nem használja a Kinsa adatait.  H. G. 

Szuperteszt, amely megmutatja, hogy elkaptuk-e valaha a koronavírust

Új tudományos szenzációról számolt be a napokban a Science. Egy kutatócsoportnak sikerült a SARS-CoV-2 fertőzés kimutatására alkalmas antitest-tesztet kifejlesztenie. A jelenleg használatos más tesztek a vírus jelenlétét tudják kimutatni, azaz azt, hogy éppen fertőzött-e a vizsgált személy. Az új fejlesztésű teszt viszont arra képes, hogy kimutassa, volt-e valaha fertőzött az egyén a most járványt okozó koronavírussal. Így kiszűrhető lesz majd, hogy a népesség milyen arányban esett át a fertőzésen. Ez a jövő szempontjából fontos információ, megmutatja, mennyire terjedt el a betegség, mire kell felkészülni a jövőben. Ezen kívül gazdasági haszna is van, mert aki már átesett a fertőzésen, és immunitás alakult ki, azok visszatérhetnek a normális életbe, a munkába, tanulásba. Feltéve, ha valóban ellenállóvá válik egyszeri fertőzéstől a beteg. Erre még nincsenek pontos adatok, de az eddig ismert, más koronavírus-fajokból arra következtetnek, hogy például aki már fertőződött velük, annak annyi immunitása kialakulhatott, hogy a következő fertőzést már enyhébb tünetekkel vészeli át. A SARS-on átesetteknél például volt akinek akár tíz évvel később is volt még antitest a szervezetében. A MERS-t kevesen kapták el, de aki meggyógyult belőle, annak két évig volt kimutatható az antitest. A tudósok úgy vélik, hogy ezek alapján feltételezhető, hogy minél súlyosabb egy fertőzés, annál erősebb az immunreakció.  

Az időjárás-előrejelzésekre is hat a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.26. 11:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A repülőgépes mérések lehetőségének csökkenése befolyásolja a meteorológiai szolgálat előrejelzéseinek megbízhatóságát.
A járványhelyzet egyik következményeként világszerte számos légitársaság csökkentette járatai gyakoriságát vagy teljesen leállította azokat. Ezzel egyúttal azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is drasztikusan csökkent, amelyek fontos információ-forrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modellek számára – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.     
Az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzésekbe beépülő repülőgépekről származó (úgynevezett AMDAR) mérések számát, és a legutóbbi napok adatai alapján az európai felszállások mintegy 70 százalékos csökkenésével körülbelül 40 százalékára esett vissza az AMDAR mérések száma. A csökkenés mértéke napról napra fokozódik és előreláthatóan a nyárig folytatódik – emelték ki.
Az időjárás-előrejelzések megbízhatósága rendkívül érzékeny a kiindulási feltételek pontosságára, ezért a meteorológiában nagy hangsúlyt fektetnek a kezdeti állapot minél pontosabb leírására. A szárazföldi felszín közelében fontos információval szolgálnak a felszíni meteorológiai állomások adatai, a magasabb légrétegek viszonyairól viszont a ballonos rádiószondák, a repülőgépeken elhelyezett mérőműszerek és a távérzékelési eszközök (például a műholdak) adnak képet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rövidtávú előrejelzéseit a Kárpát-medencét lefedő AROME modellre alapozza, ami számára a modelltartományon kívül zajló folyamatokat az ECMWF előrejelzései írják le. A középtávú prognózisok esetében döntően az ECMWF eredményeire támaszkodnak. Így az OMSZ előrejelzéseinek megbízhatóságát is nagymértékben befolyásolja a repülőgépes mérések számának csökkenése – hangsúlyozták.
Megjegyezték továbbá, hogy az elhúzódó járványhelyzet miatt egyéb mérési információk esetében is számítanak visszaesésre. Néhány hetes időtávlatban várhatóan csökkenni fog például a hajókról felengedett rádiószondák száma, hosszabb távon pedig a készletek kimerülése és a karbantartás elhúzódása okozhat átmeneti leállásokat például a radarhálózatban. 

Megzavarhatja a wifit a mikrohullámú sütő

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.26. 09:40

Fotó: Jan Haas/Picture-Alliance / AFP
Online tevékenységek, videohívás közben jobb nem használni, mert lassíthatja a wifijeleket, de a hangszórókat és a monitorokat is jobb távolabb helyezni a routertől – javasolja a brit médiahatóság.
A mikrohullámú sütő használatának mellőzését javasolja a brit médiát, telekommunikációt és postai szolgáltatásokat felügyelő hatóság, az Ofcom a lakosságnak olyan esetekben, amikor videohívást folytatnak, HD-minőségű videót néznek vagy más fontos online tevékenységet végeznek, mert a sütők lelassíthatják a wifijeleket. A vezeték nélküli telefonok, a bébimonitorok, a halogénlámpák, a fényerőszabályozók, a sztereó hangszórók és a számítógépek hangszórói, a tévék és a monitorok is befolyásolhatják a wifijeleket, ha túl közel helyezkednek el a routerhez.
A médiahatóság a szélessávú internet használatának optimalizálásához adott tanácsokat a britek millióinak, akik otthonról dolgoznak vagy tanulnak, miközben gyakran a gyerekeikkel is foglalkozni kénytelenek. Az Ofcom azt tanácsolja az otthon maradóknak, hogy mobiltelefon helyett inkább vezetékes vagy internetes telefont használjanak napközben, mert ezek megbízhatóbb kapcsolatot kínálnak a túlterhelt brit mobilhálózatnál.
Nagy-Britanniában sok háztartásban aktiválják újra a rég elfeledett vezetékes telefont, amint az emberek felfedezik, milyen nagy értéke van a szóbeli kapcsolattartásnak a családtagokkal és a barátokkal a világjárvány idején. A legnagyobb brit kábeltévé-szolgáltató, a Virgin Media szerint ügyfelei a kora esti órákban csaknem kétszer annyi ideig használják a vezetékes telefont, mint egy héttel ezelőtt. Magasba szökött a vezetékes telefon használata a reggeli órákban is, amikor az emberek megkezdik a távmunkát. A csúcsidő helyi idő szerint 10 óra körül van, amikor óránként 2,5 millió hívást kezdeményeznek.
Az ügyfelek irányába tartó internetes adatáramlás 50 százalékkal emelkedett napközben, de még nem éri el az esti csúcsot. Az ellentétes irányú forgalom, amikor az előfizetők felől áramlanak az adatok a szerverhez vagy más központhoz, 95 százalékkal ugrott meg a munkáltatóknak otthonról beküldött fájlok, adatok és a videokonferencia-hívások miatt.