Humorral is küzdenek a járvány ellen a csehek

Publikálás dátuma
2020.03.26. 20:23

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Eddig jelesre vizsgázott a prágai egészségügy a koronavírussal szembeni küzdelemben, de fokozódik a nyomás az orvosokon és ápolókon.
Az irodalomból is jól tudhatjuk, hogy a cseheket egyfajta jellegzetes humor jellemzi. A koronavírus terjedését is igyekeznek az ő szemszögükből szemlélni, s a folyamatosan érkező drámai hírek ellenére némi humorral fűszerezni. Reneszánszukat élik a mémek, az emberek tömegével küldenek a chatprogramok segítségével vicces rajzokat, képeket, amelyek mosolyt csalhatnak az arcokra a nem éppen üdítő hétköznapokban. Sokan például azon mulatnak, hogy az állami tévében felbukkanó személyek láttán csak tippelni lehet, hogy az illető ki lehet, mert a maszk viselése nem csak az utcákon, hanem a stúdiókban is kötelező. A mostanában mondhatni a csapból is folyó egészségügyi miniszter, Adam Vojtech például egészen „dizájnos” maszkokban szokott megjelenni a nyilvánosság előtt, valósággal divatdiktátorrá vált, hiszen naponta jelenik meg más és más mintájúban. A helyi társadalom eddig jelesre vizsgázott empátiából. Számos önkéntes jelentkezett, hogy segítsenek a magukra maradt időseknek, mindazoknak, akik képtelenek ellátni magukat a de facto kijárási tilalom közepette. Azt is méla nyugalommal veszik tudomásul a csehek, hogy reggel 8-10 között biztonságiak közlik velük: nem tehetik be a lábukat a bevásárlóközpontba. A kormány döntése értelmében ugyanis csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az 500 négyzetméter feletti üzletekben, valamint a gyógyszertárakban. Az Orbán Viktorral, illetve Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével gyakran együtt emlegetett, s az uniós támogatások saját kasszájába csorgatásával vádolt miniszterelnök, Andrej Babis is emberi arcát mutatta, amikor a napokban bocsánatot kért a koronavírus kezelése miatt, ám – mint mondta – nem sejthették előre, hogy a koronavírus ilyen elképesztő sebességgel söpör végig a világon és ennyire drámai egészségügyi következményei lennek. Pedig Prága sok más országhoz képest hamarabb lépett, februárban elrendelte például az olasz síparadicsomokból érkezettek kötelező, két hétig tartó karanténját. Az is egészen más politikai klímát sejtet Magyarországhoz képest, hogy az ellenzék – a kormányfő ajánlatának megfelelően – három személyt jelölhetett a koronavírussal foglalkozó válságstábba. Csehország jóval hamarabb lépett a szükséges egészségügyi felszerelések beszerzésében, mint Magyarország, amit a koronavírussal kapcsolatos mintavételek száma is jelez. Eddig mintegy 27 ezer tesztet végeztek, a diagnosztizált fertőzöttek száma (csütörtök este) meghaladja az 1900-at, vagyis jóval magasabb, mint Magyarországon, ugyanakkor a halálos áldozatok száma kevesebb, mint nálunk, szám szerint kilenc. Naponta valamivel több, mint tíz százalékkal emelkedik az új megbetegedések száma. A nemzetközi trenddel szemben Csehországban a 65 év felettiek aránya 17 százalék a megbetegedettek között, ez is részint ez is magyarázhatja azt, hogy a halálos áldozatok száma viszonylag alacsony az összes fertőzötthöz viszonyítva. 
Prága arra is odafigyel, hogy teljesítse az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását és minél több mintavételt vegyen. Március 19-én a napi mintavételek száma már meghaladta a kétezret, március 24-én pedig kis híján elérte a háromezret. Magyarországon a napi tesztek száma szerdán először haladta meg az ezret. A koronavírus gazdasági szempontból Csehországra is drámai hatást gyakorol. A kormány intézkedéseit a cégek egyötöde már most megérzi – derült ki a cseh kereskedelmi kamara által végzett felmérésből. A legtöbb vállalatnál 40-60 százalékos bevételkieséstől tartanak. A legjobban az egyéni vállalkozókat és a kisvállalatokat érintik a kabinet eddigi döntései. Mint több más államban, így Csehországban is bezártak az éttermek, a sörözők, a nem alapvető élelmiszereket áruló üzletek. A határok lezárása pedig a légitársaságokat, a szállodai szektort sújtja legjobban. Sok cég csak késve tud fizetni a beszállítóknak, ez pedig súlyos pénzügyi válságot vetít előre – figyelmeztetett a cseh állami rádióban Vladimír Dlouhy, a kereskedelmi kamara elnöke. A megkérdezett cégvezetőknek csak a 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem késlekedik a beszállítóknak a fizetéssel. Ugyanakkor a kormány jelentős összegekkel igyekszik segíteni a bajba jutott cégeknek. Támogatja a cégeket abban, hogy a munkatársakat az elbocsátás helyett rövidebb munkaidőben foglalkoztassa, cserében állja az alkalmazottak bérének egy részét. Azt persze senki sem tudja, meddig tart a válsághelyzet. Egyes becslések szerint ha három hónapig elhúzódik a krízis, 400-450 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A kormány támogatásának ára is van. A cseh kormány az idei évre 40 milliárd koronás veszteséggel számolt, ez azonban az új tervek szerint eléri a 200 milliárd koronát.
Frissítve: 2020.03.26. 21:28

Ukrajna pénteken még saját polgárai előtt is lezárja határait

Publikálás dátuma
2020.03.26. 19:48

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Zelenszkij már két hete szólt, hogy minden ukrán térjen haza.
Pénteken a "nap végére" Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, a televíziók által is sugárzott videóüzenetében. Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt felhívta az ukrán állampolgárokat, mihamarabb térjenek vissza Ukrajnába. Legtöbbjük ezt maga megoldotta, de több mint 80 ezer ukrán az állam segítségével tért haza légi úton, vasúton, illetve buszokkal - mutatott rá. "Most azonban már nincs idő tovább várni. Az ország vezetése nehéz választás elé került, választania kellett a még külföldön maradt és az országon belül lévő 40 millió állampolgár biztonsága között" - magyarázta az elnök. A hivatalos adatok szerint a 42 milliós országban 162 fertőzöttet találtak eddig és öt beteg halt meg. 
Szerző

Oroszországból szeretettel: használhatatlan az Olaszországba küldött segélyszállítmány 80 százaléka

Publikálás dátuma
2020.03.26. 19:43

Fotó: Russian Ministry of Defense / Al / 2020 Anadolu Agency
Magas rangú római kormányzati körök állították ezt.
Az Oroszországból Olaszországba küldött segélyszállítmányban található eszközök 80 százaléka vagy használhatatlan, vagy csak nagyon kevéssé használható - írja a La Stampa alapján a Napi.hu. A hírt nevük elhallgatását kérő, magas rangú római kormányzati körökre hivatkozva tette közzé a La Stampa. Vlagyimir Putyin orosz államfő és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egyeztetése után Moszkva 600 szellőztető berendezést, valamint fertőtlenítő és vegyvédelmi eszközöket küldött Olaszországba, száz víruskutató és epidemiológus szakember társaságában. A repülőgéppel Rómába érkezett szállítmányt orosz katonai teherautón szállították Bergamóba, a járvány olaszországi epicentrumába. Putyin azt üzente az olaszoknak a szállítmány kapcsán, hogy
„Oroszországból szeretettel”.

A La Stampa forrásai szerint Putyinnak hátsó szándékai voltak a segélyszállítmánnyal. Bizonyítani akarta, hogy miközben az EU-ra nem nagyon számíthatnak az olaszok, Moszkvára igen. Szergej Razov római orosz nagykövet visszautasította a vádat, hogy a szállítmány tartalmának négyötöde használhatatlan lenne.
Szerző