Üzentek a kormánytisztviselők Orbánnak: ha mi megbetegszünk, a rendszer is összeomlik

Publikálás dátuma
2020.03.27. 15:02
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Határozottan kéri a miniszterelnököt a közszolgálati szakszervezetek szövetsége, intézkedjen az otthoni munkavégzés bevezetéséről.
Udvarias, de erőteljes figyelmeztetést küldött a Közszolgálati Szakszervezetetek Szövetsége Orbán Viktornak. Az MTI-nek is publikált közleményükben kérik: a kormány azonnali hatállyal alakítsa ki a kormánytisztviselők otthoni munkavégzésének feltételeit, és engedje, hogy a munkáltatók saját hatáskörben döntsenek ennek engedélyezéséről. A KSZSZ emlékeztet rá, ahogy a kormánynak, úgy a központi államigazgatásnak is folyamatosan működnie kell – az itt dolgozó tisztviselők pedig lelkiismeretesen, túlórákat és többletfeladatokat vállalva dolgoznak. A vírus azonban nem válogat:  
„Ha a közszolgálat tisztviselői közül sokan fertőzöttek lesznek, akkor az államigazgatás működőképessége veszélybe kerül. Szakmai meggyőződésünk, hogy  kizárólag  az otthon végezhető munka azonnali elrendelése által biztosítható  az államapparátus folyamatos működőképessége”

- üzeni a szakszervezeti szövetség.

Rámutatnak arra is, hogy A kormányzati igazgatásról szóló hatályos törvény lehetővé teszi a munkáltatók számára az otthon végezhető munka lehetőségét, és azokban a munkakörökben, ahol az otthoni munka feltételei adottak, a jelenlegi veszélyhelyzetben ezt feltétlenül indokolt elrendelni. A MARADJ OTTHON! jelszó ezekre a munkavállalókra is érvényesítendő. Azonnali preventív intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a kormány tisztviselői ne váljanak vírushordozóvá a munkahely, az ügyfelek, a család és a közlekedési eszközök között. Hozzáteszik, ez kiemelten fontos a krónikus betegségben szenvedő, a családi kötelezettségeiket teljesítő és a 60 év feletti tisztviselők számára – a március 28-ától két hétig érvényes kijárási korlátozás pedig csak még időszerűbbé teszi az otthoni munkavégzés biztosítását.
Szerző

Kétezer milliárd forintnyi forrást küldött Magyarországnak az EU a járvány elleni védekezésre

Publikálás dátuma
2020.03.27. 14:49
Orbán Viktor az EU állam-és kormányfőinek 2020. március 10-i délutáni videokonferenciáján
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
A döntés 37 milliárd euró szétosztásáról szól, ennek közel hatodát mi kapjuk meg.
 Az Európai Parlament (EP) története során először videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján jóváhagyták a koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást – idézi a hvg.hu az uniós parlament csütörtöki döntését Az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó koordinált uniós válaszlépések keretében javasolt intézkedések között szereplő csomag 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba. A forrást 
  • egészségügyi rendszerek,
  • kis- és középvállalkozások,
  • munkaerő-piacok támogatására
  • és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok.
Magyarország számára a támogatás keretében
mintegy 5,6 milliárd eurót (2 ezer milliárd forint) biztosít az unió.

Az uniós országok az összeget a koronavírus elleni fellépésre használhatják a kohéziós politika keretein belül úgy, hogy az uniós bizottság idén nem kéri a strukturális alapok előfinanszírozásának visszatérítését a tagállamoktól. Az így felszabaduló, az uniós kasszából származó 8 milliárd eurót a tagállamok hozzátehetik a strukturális politikára szánt 29 milliárd euróhoz. Az EP-képviselők továbbá jóváhagyták az uniós Szolidaritási Alap hatályának kiterjesztését a közegészségügyi vészhelyzetekre, így 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé a tagállamok számára. A módosítás következtében az alapból biztosított előfinanszírozás arányát minden katasztrófa esetében felemelik 25 százalékra, de legfeljebb 100 millió euró értékig. Az éves uniós költségvetésben 50-ről 100 millióra emelik az alapra elkülönített összeget, és a finanszírozható területek közé felveszik a jelentős közegészségügyi vészhelyzetet, amelynek keretében az orvosi segítségnyújtás, és a betegség megelőzését, megfigyelését és ellenőrzését szolgáló intézkedések támogathatók lesznek - írja a hírportál. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.27. 15:34

E-mailben, telefonon és a KRÉTA rendszeren keresztül lehet majd beíratni a gyerekeket óvodába és iskolába

Publikálás dátuma
2020.03.27. 14:17

Fotó: Népszava
Az a cél, hogy ezzel is minimalizálják a személyi kontaktust.
Minimális személyi kontaktus mellett valósulnak meg a beiratkozások az óvodákba és általános iskolákba - közölte a köznevelési államtitkár pénteken az M1 aktuális csatornán. Maruzsa Zoltán elmondta, a beiratkozás ütemezésével kapcsolatos döntésről az összes óvodát és általános iskolát még a mai napon értesítik.  A szülők e-mailben, illetve telefonon, illetve a KRÉTA rendszeren keresztül tudják majd jelezni gyermekeik beiratkozási szándékát.  - A nem körzetes óvodákban a beiratkozási időszak április 2-20. között lesz, majd 21-én a körzetes intézmények, hivatalból, automatikusan felveszik az addig máshova nem jelentkezőket - ismertette. Az általános iskolák esetében nagyon hasonló a metódus, azzal a különbséggel, hogy a jelentkezés április 6-24. között zajlik majd a nem körzetes, április 28-áig - hivatalból - a körzetes iskolákba való beíratás. 
- Az Oktatási Hivatal minden körzetes intézmények fenntartóinak már a hó elején átadta a hozzá tartozó gyermekek adatait - tette hozzá. Maruzsa Zoltán az érettségivel kapcsolatban azt mondta, hogy több forgatókönyvön is dolgozik a kormány, és kellő időben megszületik a döntés. A veszélyhelyzetben a digitális oktatásra történő átállással kapcsolatban az államtitkár azt mondta, nagyon büszke arra, amilyen gyorsasággal és innovációval történt meg, ezért köszönet illeti a pedagógusokat.
Szerző