Előfizetés

A Bocuse d'Or séfjei főznek az egészségügyi dolgozóknak

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.31. 11:44

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Felajánlásokkal segíti a koronavírus-járvány idején az egészségügyi dolgozók étkeztetését több magyarországi élelmiszeripari vállalat és áruházlánc.
Keddtől a járvány végéig, de húsvétig biztosan naponta friss, meleg étel főzésével és kiszállításával támogatja az Országos Mentőszolgálat Központi Irányítócsoport, a SOTE Sürgősségi Betegellátó és a Fejér megyei Szent György Kórház dolgozóit a Magyar Bocuse D'Or Akadémia. Többek között Széll Tamás, Szulló Szabina, Pohner Ádám és Hamvas Zoltán is vállalta, hogy a szakmájuknak megfelelő beosztásban részt vesznek a programban. A jó ízű, házias ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, a főzéshez a helyszínt, eszközparkot és csomagolást a METRO Kereskedelmi Kft. biztosítja; az ételek a Dining Guide közreműködésével jutnak el az intézményekbe – olvasható a szervezők közleményében. 
A Nestlé világszerte 10 millió svájci frankkal támogatja karitatív szervezetek, köztük a Nemzetközi Vöröskereszt munkáját, magyar leánycége pedig külön, mintegy 100 millió forint értékű adománnyal segíti a nehéz helyzetbe kerülőket és az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit. A Nestlé Hungária a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek felajánlott szezonális termékekkel és 12 tonna húsvéti csokoládéval szeretné könnyebbé tenni a rászoruló családok hétköznapjait, de az egészségügyi dolgozók és a Magyar Vöröskereszt munkáját is támogatja termék- és pénzadományokkal.
A SPAR Magyarország áruházlánc előrecsomagolt szendvicsekkel és 1,5 millió forint adománnyal támogatja az Etesd a Dokit! civil kezdeményezést, amely naponta több mint 100 egészségügyi dolgozó meleg ebédjéről gondoskodik ellenszolgáltatás nélkül.
Keve Márton séf és csapata az Easy Wine Budapest Bisztróban napi 100 adag meleg ebédet készít a Szent László Kórház dolgozóinak. Az összefogás operatív feladatainak ellátására egy komplett stáb állt fel, többek között a Borganika, az Easy Wine és a Menedékház Alapítvány csapatából és önkénteseiből.
A Bonduelle Magyarország zöldségkonzervekkel segíti a kimerült egészségügyi dolgozókat: a vállalat mintegy ezer kukorica-, borsó-, bab- és egyéb zöldségkonzervet ajánlott fel a Szent László Kórház dolgozóinak, valamint a Démétér Ház lakóinak, azaz gyógyulási folyamatban járó, csontvelő-transzplantáción átesett gyerekeknek. Az adományozáson felül a Bonduelle további fuvarokat tervez annak érdekében, hogy kellő időtartamra lássák el a kórház dolgozóit, valamint a Démétér Ház lakóit egészséges alapanyagokkal.

Müller Cecília: Ez most nem a beefsteak ideje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.31. 11:43

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Gócos megbetegedés még mindig nincs Magyarországon.
Az elhunytakról szóló tájékoztatást részletesebbé teszik – erősítette meg Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. Eszerint nyilvánosak lesznek az elhunytak korára, nemére és alapbetegségeire vonatkozó információk.    Kedd reggelre 492-re emelkedett az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Újabb ember hunyt el a fertőzés következtében, így már 16 ember vesztette életét az országban a járványban. Müller Cecília közölte, hogy erőteljesen emelkedett az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok száma. Eddig 14 146 mintavétel történt. A tisztifőorvos szerint örömre is van okunk, mivel már 37-en gyógyultan hagyhatták el a kórházat.  Valamennyi elhunyt esetében feltártak valamilyen alapbetegséget. A leggyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedés volt, de volt olyan, aki gyomorrendszeri panaszoktól szenvedett. Elmondása szerint a cukorbetegség is még inkább veszélyeztetetté tehet, az ettől szenvedők kerüljék a kontaktusokat, és fokozottan figyeljenek a fertőzés lehetséges elkerülésére.
Még mindig a csoportos megbetegedések fázisában van Magyarország, ezért kérte, hogy mindenki csökkentse az érintkezések számát, ezzel is segítve a hatóságok munkáját.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki segít kezelni a járványt, segít önmagán és másokon, segíti laposodni a járvány görbéjét, és betartja a hatósági előírásokat.  – Hallom a dalokat, a magyar ember dalol – mondta az országos tisztifőorvos, elismerve azt is, hogy a jelenlegi helyzet mindenkinek nagyon megterhelő lehet. Azt javasolta, hogy a bezártságban mindenki találjon olyan elfoglaltságot, ami örömet szerez, de a rossz érzéseket ne fojtsuk el, és ne kezeljük alkohollal, a felesleges étkezés helyett pedig inkább tornával kompenzáljunk. Kiss Róbert rendőr-alezredes elmondta, hogy a mai napon hatályba lépett a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. Az intézkedések a veszélyhelyzet megszűnéséig hatályban maradnak.
A Kínából behozott védőeszközöket eddig 82 kórházba szállították ki, azok elsődlegesen az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálják.

A kórházparancsnokok 108 kórházban megkezdték munkájukat. A járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatban 103 büntetőeljárás indult eddig, 26 rémhírterjesztés, 19 közveszéllyel fenyegetés, 29 csalás, és 19 járványügyi szabálysértés miatt. A kijárási korlátozások hatályba lépése óta 943 rendőri intézkedés volt, de ezek többsége, 822 eset figyelmeztetéssel zárult. A határátlépésnél van kisebb fennakadás, személyforgalomban csak Csanádpalotánál, és csak a kilépő forgalomnál. Müller Cecília beszélt arról, hogy jelen esetben érdemes kicsit fertőtleníteni hipós vízzel a tojásokat, és most inkább senki ne egyen nyersen tojást. – Ez most nem a beefsteak ideje – tette hozzá, megjegyezve, hogy megfelelő hőkezeléssel biztonsággal fogyasztható. Müller Cecília érdeklődésre azt válaszolta, hogy a kijárási korlátozás egyértelmű, mindenkire nézve kötelező. Ha az emberek a nyaralójukban tartózkodtak már a bevezetéskor, akkor maradjanak is ott, ez már nem a helyváltoztatás ideje. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járvány elején olyan alacsony számok voltak, hogy elég volt a Szent László Kórház kijelölése központi kórházként, azóta azonban újabb és újabb intézményeket vontak be az ellátásba, és növelték a kapacitásokat a járvány kezeléséhez. Kiss Róbert a nagymágocsi idősotthon koronavírusos lakóiról azt mondta, hogy adatokat nem közölhetnek a betegekről. Arra a kérdésre, hogy a polgármestereket értesítik-e, ha az általuk vezetett településen koronavírusos beteg, vagy karantén van, az alezredes azt válaszolta, hogy aki hiteles tájékoztatást szeretne, az nézze a törzs tájékoztatását. A maszkok viseléséről Müller Cecília azt mondta, hogy mindenben követjük a WHO ajánlásait, és megvan a sorrendje és hierarchiája annak, hogy kinek van szüksége a védőfelszerelésekre. Azt javasolta, hogy ha biztonságérzetet nyújt a maszk a viselőjének, akkor „tegye, de helyesen tegye”. Kiss Róbert elmondta, hogy folyamatosan szállítják haza a külföldön rekedt magyar állampolgárokat. Eddig 5500 főt hoztak haza, hamarosan több mint 250 ember jön Amerikából, de jönnek Szlovákiából is. Hétfőn érkeztek haza Tirolból két hét karantén után magyarok, összesen 502 fő. Ők tünetmentesek, de itthon két hétre ismét házi karanténba kerülnek.
Gócos megbetegedés még mindig nincs az országban, de az országban egységesen jelen van a vírus a tisztifőorvos szerint. Azt mondta, hogy bármikor, nagyon rövid időn belül tömeges megbetegedésekről beszélhetünk.

A fiatal diagnosztizáltak többen vannak, néhányan egészen fiatalok. Van, akit segíteni kell, hogy az oxigéncsere elég gyorsan menjen a tüdejében, de lélegeztetni őt sem kell. Többen tünetmentesek közülük.  A tisztifőorvos elmondása szerint kórházi kezelésre magas láz, légszomj, fulladás esetén van szükség. Az eljárási rendet mindenkivel ismertették, módszertani ajánlásokat küldtek ki, és a koronavírus kézikönyvében is számos információt megosztottak, közölte Müller Cecília arra a kérdésre, hogyan készítették fel az egészségügyi dolgozókat.  A fitnesztermek továbbra is nyitva lehetnek délután három óráig. Müller Cecília azt kérte, hogy ezeket időben elkülönítve használják az emberek, kerülve a nagyobb csoportosulást, és folyamatosan fertőtlenítsenek.  Hamarosan kutatást indít a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Dél-pesti Centrumkórház a gyógyultak ügyében. Azt is megvizsgálják, hogy immunissá válnak-e a vírusra azok, akik már átestek a betegségen.

Közzéteszik a koronavírus miatt elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.31. 10:06
Képünk illusztráció
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Hamarosan a megyei adatok is nyilvánosak lesznek.
Keddtől változik a koronavírus-járvány magyarországi adatinak közlése, látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége(i) is, a technikai átállás miatt néhány órára a www.koronavirus.gov.hu honlap nem lesz elérhető – közölte az MTI-vel a Koronavírus Sajtóközpont. A beazonosított koronavírus-fertőzöttekről hamarosan megyei adatokat is közölnek.
Az elhunytakról szóló adatközlés informatívabb lesz, mert kiolvasható lesz belőle, hogy a koronavírus-fertőzés mely korosztályra és milyen krónikus alapbetegségek esetén a legveszélyesebb. Egyúttal nyomon követhető lesz az is, hogy az elhunytak közül hányan vannak olyanok, akiknek halála úgy következett be, hogy nem volt ismert krónikus betegségük.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelik, hogy összességében tehát átláthatóbb lesz, hogy az elhunytak közül hányan ismert krónikus betegek, akiknek állapotát súlyosbította a koronavírus-fertőzés és hányan magában a koronavírus-fertőzés okozta vírusos tüdőgyulladásban hunytak el, ismert krónikus betegség nélkül. A beazonosított koronavírus-fertőzöttekről hamarosan megyei adatokat is közölnek. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy a tényleges koronavírus-fertőzöttek száma akár a többszöröse is lehet a beazonosított koronavírus-fertőzötteknek, hiszen már a járvány csoportos szakaszában járunk, ezért is fontos az ajánlások és a kijárási korlátozások betartása. Azt mi tesszük hozzá, hogy a területi adatok közlését hetek óta kéri a sajtó, de az operatív törzs személyiségi jogokra hivatkozva tagadta meg azok közlését. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt is kijelentette, hogy a járványügyi szakemberek és a rendőrség tudják, kit kell megkeresni.    Magyarországon 492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és meghalt egy újabb, több krónikus betegséggel küzdő, 59 éves ember. Az elhunytak száma ezzel 16 főre nőtt. Emellett 34 főről 37 főre nőtt a gyógyultak száma is. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért a hatóságok nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.
Kapcsolódó
Így tervezd a járványodat!Koronavírus: hamis remények