Nyilvánosak a koronavírusban elhunytak adatai

Publikálás dátuma
2020.03.31. 13:23

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Magyarországon 16 ember halt meg a koronavírus következtében, közülük tízen férfiak voltak, és hat fő kivételével 70 éven felüliek.
Elérhetőek az elhunytak adatai a koronavirus.gov.hu honlapon. Így már nyilvánosak a Magyarországon a COVID-19 vírus következtében elhunytak neme, illetve az, hogy hány évesek voltak, és volt-e alapbetegségük a fertőzés mellett. A keddi hivatalos adatok szerint Magyarországon 16 ember halt meg a koronavírus következtében, közülük tízen férfiak voltak, és hat fő kivételével 70 éven felüliek.
 • Az első halálos áldozat egy 76 éves nő volt, aki szív- és érrendszeri betegségben szenvedett.
 • A második elhunyt egy 65 éves nő, akinek rosszindulatú daganata volt.
 • A harmadik, negyedik és ötödik elhunyt (74 éves, 79 éves és 68 éves férfi) egyaránt szív- és érrendszeri betegségben szenvedett.
 • A hatodik áldozat egy 41 éves nő volt, akinek magas volt a vérnyomása.
 • A hetedik elhunyt egy 38 éves férfi, akinek krónikus pancreatitise (hasnyálmirigy-gyulladása), illetve alkoholos májkárosodása volt.
 • A nyolcadik halálos áldozat egy 53 éves férfi volt, aki szív- és érrendszeri betegséggel küzdött.
 • A kilencedik elhunyt egy 90 éves nő, akinél aorta stenosis (aortaszűkület), ISzB (koronáriaszűkület), hipertónia, pitvarfibrilláció volt megállapítható.
 • A tizedik elhunyt egy magas vérnyomással küzdő 75 éves férfi volt.
 • A tizenegyedik halálos áldozat egy 80 éves férfi, az ő alapbetegségeiről nincs adat.
 • A tizenkettedik áldozat egy 73 éves férfi volt, akinél ISzB, encephalopathia, hepatopathia, érszűkület, hypothyreosis (pajzsmirigy-túlműködés) volt megállapítható.
 • Szintén több alapbetegsége - TBC, LC, PE, HT, DM, diab. polyneuropathia (cukorbetegség által okozott idegkárosodás), MVT - volt a tizenharmadik halottnak, egy 86 éves nőnek.
 • A tizennegyedik áldozat egy 92 éves férfi, akinek pacemakere volt, továbbá allergiás asthmát és stroke-ot is diagnosztizáltak nála korábban.
 • A tizenötödik elhunyt egy COPD-s 94 éves férfi volt.
 • A tizenhatodik halálos áldozat egy 59 éves vesetranszplantált nő, akinél cukorbetegséget, COPD-t, ISZB-t és hipertóniát is megállapítottak.
A Koronavírus Sajtóközpont bejelentése szerint hamarosan megyei adatokat is közzétesznek. Kedd reggelre Magyarországon 492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, 37 embert nyilvánítottak gyógyultnak, és 61-en voltak karanténban.
Frissítve: 2020.03.31. 14:55

Már érkeznek a budapesti hajléktalanszállókra azok, akik munkájukat vagy lakhatásukat veszítették el a járvány miatt

Publikálás dátuma
2020.03.31. 12:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vidékről és fővárosi munkásszállókról is érkeznek emberek.
A fővárosi hajléktalan-ellátórendszerben már érzik a koronavírus hatását. Megjelentek a szállókon olyanok, akik korábban elsősorban munkásszállásokon, esetleg olcsóbb albérletben laktak – tudta meg a 24.hu. A portál értesüléseit a fővárosi önkormányzatnál, a Menhely Alapítványnál, illetve a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél is megerősítették. Mivel friss tapasztalatról van szó, hivatalos adat egyelőre nincs a tendenciáról. A 24.hu forrásai szerint azonban érkeznek a fővárosi szállókra vidékről olyanok,
 • akik egy már leállított gyárban dolgoztak, és kaptak mellé szállást,
 • jönnek a fővárosi munkásszállókról is,
 • vidékről is,
 • valamint olyan (például vendéglátós) alkalmi munkából élők, akik a munkahelyükön tudtak aludni eddig, most viszont erre már nincs lehetőség.
A fővárosi önkormányzat azt ígérte, hogy Budapesten hamarosan megnyílik egy olyan, a járvány idejére kialakított hajléktalanszálló, amelynek kezdeti kapacitása később bővíthető lesz.
Szerző

Amerikában jobbról és balról is bírálják Orbán teljhatalmát

Publikálás dátuma
2020.03.31. 11:45

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A szenátus és a képviselőház külügyi bizottságának elnökei mást várnának egy NATO- és EU-tagállamtól. Nem is szólva Bernie Sandersről.
Az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus és a képviselőház hasonló testületének demokrata párti elnöke egyaránt nyilatkozatban bírálta a magyar parlament időkorlát nélküli félreállítását. Mindketten különösen aggasztónak tartják, hogy a világjárványt pont egy EU- és NATO-tagállamban használják fel a rendeleti kormányzás bevezetésére – számol be róla a Szabad Európa Rádió honlapja. Jim Risch idahói szenátor megállapítja, hogy a vészhelyzeteket sosem szabad felhasználni a demokrácia gyengítésére. „Magyarországnak körültekintően meg kell fontolnia, mit tesz a válság idején és meg kell őriznie a közös, alapvető demokratikus értékeket” – szól a figyelmeztetés. Eliot Engel New York-i képviselő szerint nyílt hatalomszerzésről van szó, amelynek révén Orbán Viktor „saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki” és ezentúl diktátorként irányíthatja az országot. Nyilatkozatában felszólítja a magyar kormányfőt, hogy hagyjon fel tervével és inkább a járvány elleni védekezésre, a magyarok biztonságára koncentráljon. Mint arról a Népszava online már hétfőn este beszámolt, Bernie Sanders vermonti szenátor, aki még mindig versenyben van a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, internetes bejegyzésben óvott a magyar példától. „A tekintélyelvű vezetők a történelem során mindig korlátlan hatalom megszerzésére használták a válságokat. Most, inkább, mint eddig bármikor, ki kell állnunk a demokráciáért és a jogállamiságért” – kommentálta az Euronewsnak a magyarországi intézkedésekről szóló hírét.