járvány;Svédország;Lettország;koronavírus;

2020-03-31 19:06:49

Svédország megtiltotta a látogatásokat az idősotthonokban

A korlátozó intézkedés szerdától lép életbe. Lettországban nagyszámú fertőzést jelentettek egy hajléktalanszállásról.

Svédország megtiltotta a látogatásokat az idősotthonokban, tekintettel az új típusú koronavírus-járványra. Stefan Löfven svéd miniszterelnök kedden, a Stockholmban tartott kormányzati sajtótájékoztatón jelentette be az újabb korlátozó intézkedést. A kormányfő helyettese, Isabella Lövin környezetvédelmi miniszter hozzátette, hogy a látogatási tilalom szerdától lép életbe.

"Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy távol tartsuk a fertőzést az ídősotthonoktól" - hangsúlyozta Lena Hallengren, a közegészségügy és a szociális ügyek minisztere.

A svéd kormány emellett növelné az elvégzett koronavírus-tesztek számát. A tájékoztatás szerint részben így akarják kideríteni, hogy az egyszer már fertőzött személyek közül valaki immunissá válik-e a vírussal szemben. Eddig mintegy 30 ezer tesztet hajtottak végre a skandináv országban, ahol több mint 4400 fertőzöttet és 180 elhunytat tartanak nyilván. A halálesetek többsége (103) Stockholmban következett be.

Svédországban egyelőre lazább járványügyi intézkedések vannak hatályban a szomszédjainál.

Lettországban nagyszámú fertőzést jelentettek egy hajléktalanszállásról. Az egyházi fenntartású intézmény 27 lakójánál, illetve munkatársánál mutatták ki a vírust - közölte Ilze Vinkele lett egészségügyi miniszter. Az egész létesítményt két hétre karantén alá helyezték, amelyet a városvezetés ellenőríz - tette hozzá.

Egyelőre nem világos, hogy a fertőzés hogyan juthatott be a hajléktalanszállásra, amelynek jelenleg mintegy száz lakója van. A lett közszolgálati rádió járványügyi szakemberekre hivatkozva közölte, hogy időközben a létesítményben lévők mindannyian megfertőződhettek a SARS-CoV-2 koronavírussal.

Viktors Valainis, a lett nagyvárosok egyesületének vezetője a rádió műsorában arról beszélt, hogy az önkormányzatokat nagyon aggasztja a fertőzés terjedése a hajléktalanok körében, mert egyelőre nincs jogi eszközük az érintett emberek mozgásszabadságának korlátozására, a pénzbírságoknak pedig esetükben nincs értelme.

Lettországban eddig 398 fertőzöttről tudni. Haláleset eddig nem volt. A rigai vezetés egyelőre húsvétig járványügyi veszélyhelyzetet léptetett életbe. Vinkele szerint a kormány fontolgatja, hogy három hónappal meghosszabbítsa a rendkívüli jogrendet. "A jövő héten további intézkedésekről döntünk" - mondta a tárcavezető.