Előfizetés

Schmidt Mária alapítványa luxusingatlanokat kaphat, a polgármesterek béklyót Semjén salátatörvényével

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.01. 12:53

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Semjén Zsolt salátatörvény-tervezete durván belenyúlna a polgármesterek jogköreibe is, újraindítaná a kormányzati földbizniszt és még a nemváltást is megszüntetné.
Többek között két nagy értékű budai ingatlan ingyenes tulajdonba adását is tartalmazza az az 57 paragrafusból álló törvénytervezet, amit Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes nyújtott be kedd éjjel, éjfél előtt néhány perccel. A tervezet 50. paragrafusa szerint a Schmidt Máriához tartozó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány tulajdonába kerülne a Budapest XII. kerületében található, helyi védelem alatt álló Határőr út 35. szám alatti ingatlant, valamint a szintén a kerületben lévő Istenhegyi út 92. szám alatti ingatlant. Előbbiben a XX. Század Intézet működik, melynek igazgatója Schmidt Mária, és ahol tavaly augusztusban az intézet munkatársainak nagy része köztük az akkori igazgató, Lánczi Tamás felmondott a sorozatos belső vitákat követően. A törvény indoklása szerint az ingyenes vagyonjuttatásra azért van szükség, mert az esedékes felújítási munkálatokat így lehet jogilag rendezett körülmények között elvégezni.

Megbéklyózott polgármesterek, megbénított védekezés

Ez a salátatörvény rendelkezik arról is, hogy a polgármesterek a jövőben veszélyhelyzet alatt gyakorlatilag semmiről nem dönthetnének önállóan. A katasztrófavédelmi törvény most azt mondja ki, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Semjén javaslata ezt azzal egészíti ki, hogy a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke  döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. Ennek megadására a bizottságoknak öt napjuk van.  Vagyis ha a parlament elfogadja a javaslatot, a polgármesterek a jövőben a veszélyhelyzet ideje alatt gyakorlatilag semmiről nem dönthetnének önállóan.
Naponta adódhat olyan helyzet egy településen, ami a polgármester azonnali intézkedését igényli, hiszen, ha egy intézmény valamelyik dolgozójáról bebizonyosodik,hogy fertőzött lett, az intézményt le kell zárni, fertőtleníteni kell, ilyenkor nem lehet 5 napot várni a katasztrófavédelem válaszára – fogalmaztak önkormányzati szakemberek a salátatörvény polgármesteri döntéseket engedélyező új mechanizmusával kapcsolatban. Az, hogy a javaslat gyámság alá helyezné a településvezetőket, csak az egyik kritikus pont, a másik gond, hogy jelentősen lelassítaná a döntési folyamatokat. A polgármesterek épp erre hivatkozva kaptak eddig felhatalmazást, hogy a képviselő-testület összehívása nélkül intézkedhetnek, most mégis a kormány bénítaná meg az intézkedéseket a több napos jóváhagyási határidővel. Ha már mindenképpen szorosabbra akarja fogni a gyeplőt a kormány, legalább azt bele kellett volna írni, hogy az azonnali intézkedést igénylő kérdésekben szabad keze maradjon a települések vezetőinek, de még ezzel együtt is csökkenteni kellene az általános elbírálás határidejét 24, maximum 48 órára- tették hozzá.

Újraindul a kormányzati földbiznisz

A törvényjavaslatba bekerült az osztatlan közös tulajdonú – nagyobbrészt a korábbi termelőszövetkezetek által művelt – földek tulajdonjogának rendezése, ezen a címen újra belevág a kormány a földtulajdonviszonyok nagyszabású átrendezésébe. A vesztesek a még létező szövetkezetek, a nemzeti parkok és a védett természeti értékek lesznek, a nyertesek pedig vélhetően ugyanazok, akik az Orbán-kabinet eddigi földpolitikájával is jól jártak.  A salátatörvény alapján megszűnik a termelőszövetkezetek, a korábbi TSZ-földeket kezelő nemzeti parkok és a volt állami gazdaságok kezelői joga, illetve a TSZ-ek és (a korábban részaránytulajdonra kijelölt egykori TSZ-földek tekintetében) a nemzeti parkok tulajdonjoga. Ahol a tulajdonjog változik, ott az érintett földek az államra szállnak: „Azon földrészlet, amelyre az ingatlan-nyilvántartás szerint termelőszövetkezeti földhasználati jog van bejegyezve, 2021. január 1-jén a törvény erejénél fogva az állam tulajdonába és a Nemzeti Földalapba kerül.”  Magántulajdonosok esetén a földet kisajátítják, cserébe aranykoronánként 50 ezer forintot fizetnek, ami az esetek túlnyomó többségében mélyen a piaci ár alatt van.

Szabad az építkezés a Városligetben

A törvénycsomag egyik elemével egyszerűen utólag eltörölnék azt a fővárosi rendeletet, amely változtatási tilalmat mond ki a Városligetre, hogy megakadályozza a Liget-projekt még el nem kezdett beruházásainak megvalósítását. A javaslat egyik elemeként egy újabb paragrafussal egészül ki a Városliget megújításáról szóló 2013-ban elfogadott törvény. Ennek értelmében a Liget-projekt megvalósítására kijelölt „ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható”. Ha a vonatkozó „önkormányzati rendelet ezzel ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette az ebben a bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.” Vagyis felülírták a fővárosi önkormányzat rendeletét, pedig korábban Orbán Viktor azt ígérte, a főváros ellenében semmilyen beruházást nem erőltetnek át a Ligetben. A jogszabály a Nemzeti Galéria, az Innováció Háza és egy színház felépítése elől gördítheti el az akadályt, jelentősen csökkentve ezzel a zöldterületeket.

A nemváltás vége?

A salátatörvény összerakásával látta elérkezettnek az időt Semjén Zsolt (vagy akik megírták a javaslatot), hogy felszámolják a nemváltás legális lehetőségét Magyarországon. Másképp nem nagyon lehet értelmezni azt a passzust, ami szerint bekerülne a születési anyakönyvbe a születési nem, ami a javaslat szerint „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”. A születési nem felváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő nemet, ez az adat pedig a javaslat alapján nem lenne megváltoztatható. (Azért ez nem teljesen érthető, mert az anyakönyvben ma is szerepel, hogy az újszülött fiú vagy lány.) A mostani javaslat indoklása szerint „az anyakönyvbe bejegyzett nem, tulajdonképpen az orvos által megállapított tényen alapul, amelyet az anyakönyv deklarál. Az anyakönyv ellenkező bizonyításig a bejegyzett tényeket, jogokat igazolja, tehát jog keletkeztető hatása nincs. Az anyakönyv által deklarált nem alapján azonban már jogok, illetve kötelezettségek keletkezhetnek, ennek megfelelően szükséges a születési nem fogalmának meghatározása. Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség.”

Hat repülőgép érkezik Budapestre szerdán védőfelszerelésekkel és alapanyagokkal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.01. 12:34

Fotó: FAcdebook/Szijjártó Péter
Három gép már leszállt.
A mai napon 3 repülőgép érkezett Budapestre, amely védőfelszerelést és maszkok gyártásához szükséges alapanyagokat szállított. Még szerdán három további járat érkezik ugyanilyen szállítmánnyal - jelentette be Kiss Róbert rendőr-alezredes az operatív törzs szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. A védőfelszereléseket elsődlegesen az egészségügyi dolgozók között osztják ki. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter később a Facebook-oldalán jelentette be, hogy többek között 12 millió maszkot, 30 ezer overallt és 200 ezer arcvédőt hoznak a gépek, illetve egy komplett gyártósort a maszkok utánpótlásához.
Kiss Róbert rendőr-alezredes elmondta, hogy az operatív törzs folyamatosan monitorozza a veszélyhelyzet miatt bevezetett intézkedések eredményességét, a korlátozó intézkedések betartását. A rendőrségi ellenőrzések száma már átlépte a 70 ezret, összesen 71 350 alkalommal ellenőrizték a házi karantén szabályainak betartását. Elmondása szerint ritkán kell a rendőrségnek intézkednie, eddig 322 esetben tettek szabálysértési feljelentést. A kijárási korlátozás óta 1128 rendőri intézkedés volt, ebből 956 figyelmeztetés, és 49 helyszíni bírság. A 15 óra utáni kötelező üzletbezárás miatt 39 üzlet tulajdonosát figyelmeztették, 25 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 61 ember ellen tettek feljelentést.  Eddig 112 büntetőeljárást rendeltek el, többek között csalás, közveszéllyel fenyegetőzés, és rémhírterjesztés miatt. Ma éjféltől a magyar-osztrák határon engedélyezik az ingázó utazók munkába járását, nekik nem kell két hétre karanténba vonulniuk.
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az új koronavírus-fertőzöttek száma 525-re nőtt. Napról napra nő a fertőzöttek száma, de a növekedés nem ugrásszerű, hanem egyenletes. Ez meglátása szerint a bevezetett intézkedéseknek köszönhető. Megerősítette, hogy az elmúlt 24 órában elhunyt négy krónikus betegséggel küzdő idős beteg. Az áldozatok száma ezzel 20 főre nőtt szerda reggelre. A négy újabb áldozat mindegyike 60 év feletti, és a fertőzés mellett alapbetegségekkel küzdöttek. Megismételte, hogy a betegség súlyos formája az időseket érinti, illetve azokat, akik egyéb betegségekkel küzdenek, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatalok nem fertőződhetnek meg. Leszögezte, hogy a vírus egész Magyarországon, bármelyik településen jelen van, minden megyében egyenletesen. A legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében található, de úgy kell viselkedni, mintha a járvány jelen lenne a szomszédban.
- A járvány soha nem ismer földrajzi határokat

- tette hozzá.

Közölte azt is, hogy jelenleg
a fertőzöttek 5 százaléka, 17 fő lélegeztetőgépen van.

Van köztük egy olyan is, aki a koronavírusból ugyan meggyógyult, de alapbetegsége miatt továbbra is lélegeztetésre szorul. 
A betegek 25 százaléka tünetmentes, 35 százaléka enyhe tüneteket produkál. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy akik a kéthetes karantént betartották, azok nem jelentenek veszélyt másokra, de a higiénés szabályokat nekik is be kell tartaniuk.    Újságírói kérdésere Kiss Róbert elmondta, hogy az idősek ellátását az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk, bíznak abban, hogy mindenhol teljesítik a feladatot.  Kiss Róbert kijelentette, hogy az operatív törzsnek nincs hatásköre ahhoz, hogy ingyenessé tegye a parkolást Budapesten, azt a fővárosi önkormányzat teheti meg.    Müller Cecília az elhunytak adatainak adatvédelmi és kegyeleti szempontból aggályos közlését kifogásoló TASZ közleményére reagálva elmondta, hogy a közölt adatok nem köthetőek egy-egy személyhez, és az adatkezelés szabályainak megfelelően járnak el. A napi beszámolójukat kívánják hitelesebbé tenni az elhunytak egyes adatainak közlésével, vagyis a nemük, koruk, alapbetegségük feltüntetésével. A civil szervezet kedden jelezte, hogy törvénysértő módon hozták nyilvánosságra az elhunytak adatait. A Népszava érdeklődésére arról, hogy mikor kapnak maszkot és védőruhát az egészségügyi dolgozók, Kiss Róbert azt mondta, hogy folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések az országba, és a legrövidebb időn belül eljuttatják azokat a kórházakba. Kedden már 82 kórházba juttattak védőfelszerelést, ezek kiosztása folyamatos. Az országos tisztifőorvos türelmet kért az alapellátásban dolgozó orvosoktól, elmondása szerint azon dolgoznak, hogy megfelelő védőfelszereléssel ellássák többek között a háziorvosokat és a fogorvosokat is. A Tirolból hazatérőknek karanténba kell vonulniuk, kivéve azoknak, akik igazolással tértek haza arról, hogy már voltak karanténban és a tesztjük negatív volt. - A tömeges megbetegedések időszakára készülünk - jelentette ki Müller Cecília. Ennek érdekében készítik fel az egészségügyi ellátó rendszert azért, hogy ha robbanásszerűen megnő a betegek száma, mindenkit el tudjanak látni. Ezért a bevezetett korlátozásokon nem enyhítenek. Azoknak, akik nem maradhatnak otthon, és nem tudják elkerülni a tömegközlekedés használatát, azt javasolta, hogy ők is figyeljenek a távolság betartására a többi utastól, és gyakran mossanak kezet.  Arra a felvetésre, hogy minden tüdőgyulladásos betegnél elvégzik-e a koronavírus-tesztet, azt felelte, hogy akiknél ismeretlen a gyulladás kórokozója, elvégzik a tesztet. Egyelőre nem találtak olyan beteget, akinél koronavírus okozta volna a tüdőgyulladás.

Itt a tavasz, alaposan megdőlt a hidegrekord

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.01. 12:06
Fagy ellen védekeznek egy balatonvilágosi gyümölcsösben
Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava
Volt, ahol mínusz 12 fokot mértek hajnalban.
Megdőlt a hidegrekord szerdára virradóra, a Nógrád megyei Zabarban csaknem mínusz 12 fok volt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. "Csípős, fagyos hajnalra ébredhettünk" - fogalmaztak. Országos átlagban az ilyenkor szokásosnál 9 fokkal volt hidegebb (szokásos átlag: plusz 4 Celsius-fok, a szerdai átlag: mínusz 5 fok volt). Mostanáig ezen a napon mínusz 10 fok volt a hidegrekord, amelyet 1977-ben mértek Dobogókőn. Most ennél csaknem két fokkal hidegebb is volt. Nyírlugoson mínusz 11,7, Zabarban pedig mínusz 11,9 fokig süllyedt a hőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint még csütörtökön is lehetnek mínusz 10 fok közeli értékek. A következő napokban viszont enyhül az idő, péntekre megszűnik hajnali fagy, a hétvégére a nappali felmelegedés már 15 fok körül lesz, a jövő hét második felére meg a 20 fokot is elérheti.