Kaposvári Egyetem: összevonás és bizonytalanság

Publikálás dátuma
2020.04.02. 10:44

Fotó: Belovai Pál / Wikipedia
Noha informálisan már tudtak az összevonásról, a Kaposvári Egyetem vezetése csak kedden éjjel értesült róla, hogy benyújtották a törvényt, mely alapján az intézményt augusztustól összevonják a Szent István Egyetemmel.
A felsőoktatási törvény módosítására benyújtott javaslat szerint augusztus 1-től a Kaposvári Egyetem egyesül a Szent István Egyetemmel, valamint a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karával és az Eszterházy Egyetem gyöngyösi Károly Róbert campusával. Az új egyetem javasolt neve: Szent István Egyetem (SZIE), mely 2021. január 1-től az állami vagyonkezelői alapítványi fenntartásba kerül. A Kaposvári Egyetem vezetése a tervekről egy, majd a döntésről két alkalommal kapott szóbeli tájékoztatást az ITM Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért felelős államtitkárságától, ám csak az országgyűlés honlapjáról, a törvényjavaslat benyújtásakor tudták meg a KE-n, mi a végleges forgatókönyv a jövőjükkel kapcsolatban. – Az elsődleges és legfontosabb cél, hogy a Kaposvári Egyetem egy esetleges integráció után is koherens, multidiszciplináris oktatási egységként, mint Kaposvári Egyetemi Campus működjön tovább, megtartva a karokon átívelő képzési és kutatásfejlesztési programjait. Ez nemcsak az egyetem jövője, hanem a régió gazdaságának fellendülése szempontjából is kulcsfontosságú – reagált a Kaposvári Egyetem vezetése a törvényjavaslatra, hozzátéve, jelenleg semmilyen információ nem áll a rendelkezésükre az integráció lebonyolítására vagy a jövőbeni működésre vonatkozóan. A Kaposvári Egyetem 2000. január elsején alakult meg a Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kara, a Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola és a Takarmánytermesztési Kutató Intézet összevonásával, majd 2004-től a gazdaságtudományi és a művészeti kar is elindult. Utóbbi kettő sorsa az összevonás után legalábbis kétséges: gazdasági kar a Pécsi Tudományegyetemen is működik, míg az unikális szakokat – az színművészeti egyetem mellett például csak itt van az országban színészképzés – indító művészeti kar pedig több egyetem számára is csábító lehetőség lehet.
Szerző
Frissítve: 2020.04.03. 13:31

Önkéntesnek állt Tóth Bertalan Pécsen

Publikálás dátuma
2020.04.02. 10:00

Fotó: Népszava
Az MSZP elnöke Csaba István önkormányzati képviselővel és három bölcsődei dajkával közösen vásárolt be idős embereknek.
Szerdán önkéntesnek állt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a PAPI-ban: a „Program A Pécsi Idősekért” keretében Csaba István pécsi önkormányzati képviselővel és három bölcsődei dajkával közösen segített, idős embereknek vásároltak be és vitték el nekik az alapvető élelmiszereket, melyeket kértek.
Tóth Bertalan a Facebook-oldalán megosztott videójában közölte: a nap tanúsága, hogy milyen nagy az összefogás, az összetartozás-érzés, és mennyire benne van az emberekben az, hogy vigyázzunk egymásra. Az MSZP elnöke köszönetet mondott azoknak a bölcsődei és óvodai dolgozóknak Pécsen, akik önként vállalják ezt a munkát, valamint az időseknek, akik betartják a szabályokat.
Mint korábban megírtuk, a pécsi program célja, hogy az idős, egyedülálló embereknek ne kelljen elmenniük bevásárolni vagy a gyógyszertárba. Aki igényli, annak hetente kétszer megveszik és kiszállítják a szükséges dolgokat az önkéntesek. Korábban a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Rig Lajos is jelezte, hogy önkéntesnek áll. 
Szerző

Koronavírusos lett a győri alpolgármester is

Publikálás dátuma
2020.04.02. 09:46

Fotó: Facebook/Radnóti Ákos
Szerdán a polgármesterről, majd a győri jegyzőről derült ki, hogy elkapták a fertőzést.
Pozitív lett a koronavírustesztje Radnóti Ákosnak. A győri alpolgármester Facebook-oldalán jelentette be a hírt, amit a hvg.hu szúrt ki.
„(...)Tünetem nincs. Itthonról dolgozom tovább szeretett városunkért! Bízom a legjobbakban! Mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánok”

– írta közösségi oldalán Radnóti, aki rövid videóban is vázolta a helyzetet.
Szerdán előbb a győri jegyzőről derült ki, hogy fertőzött, majd Dézsi Csaba Andrásról is. A polgármester tünetmentes, otthonról dolgozik tovább.  az MTI ugyanakkor arról számolt be, hogy Hajtó Péter kormánypárti önkormányzati képviselő szintén elkapta a fertőzést - ő is tünetmentes, és szintén két hetes önkéntes házi karanténból dolgozik majd tovább. Mindhárman magánlaborban végeztették el a koronavírus-tesztet.
Szerző
Frissítve: 2020.04.02. 10:33