A néppárti EP-frakcióból is kizárnák a fideszeseket, már megkezdődött az aláírásgyűjtés

Publikálás dátuma
2020.04.03. 13:53

Fotó: Pascal Bastien / Európai Parlament
A Fidesz európai parlamenti képviselőinek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából való kizárását kezdeményezik egyes konzervatív és kereszténydemokrata pártok nemzeti delegációvezetői. Az EP-képviselők egyelőre aláírásokat gyűjtenek a levélhez, amelyet hétfőn terveznek elküldeni Manfred Weber frakcióvezetőnek.
Az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, de a párt EP-képviselői ettől függetlenül a néppárti képviselőcsoport tagjai maradhattak az Európai Parlamentben. Többen most ennek is véget szeretnének vetni. Lapunk parlamenti forrásokból szerzett információi szerint a fideszes EP-képviselők kizárását döntően azok a pártok indítványozzák, amelyek Donald Tusk pártelnökhöz csütörtökön írott levelükben a magyar tagpárt eltávolítását követelték az Európai Néppártból. Ezek skandináv, benelux, cseh, szlovák, görög és litván pártok. A Webernek címzett felhíváshoz még tart az aláírásgyűjtés, informátoraink szerint több más nemzeti küldöttség vezetője is csatlakozhat hozzá. Levelükben a kezdeményezők sürgetik a frakcióvezetőt, hogy vonja le a szükséges következtetést az európai értékek és az EPP alapértékei elleni újabb (magyar kormányzati) támadásokból. Kifejtik, hogy a néppárt EP-frakcióját többé nem lehet megosztani a Fidesz képviselőivel. Véleményük szerint a jogállamiság tiszteletben tartásáról kezdeményezett, úgynevezett 7. cikkelyes eljárásról szóló parlamenti jelentés elfogadása azt bizonyítja, hogy a politikai csoport nagy többsége kiáll a párt alapvető értékei és meggyőződése mellett. Az uniós képviselő-testület kétharmados többséggel - és a néppárti frakció jelentős támogatásával - hagyta jóvá idén januárban azt az állásfoglalást, amely egyebek között megállapította, hogy Magyarországon és Lengyelországban romlott a jogállam helyzete, és szükség van a velük szemben indított eljárás folytatására. A levélírók kifejezik mélységes aggodalmukat a legutóbbi magyarországi fejlemények, különösen a március 30-ikán elfogadott felhatalmazási törvény miatt, amely a magyar kormányt de facto felhatalmazza a rendeleti, ellenzék nélküli kormányzásra, Szerintük az EPP pártcsalád és a pártfrakció erkölcsi kötelessége, hogy megvédelmezze a liberális demokráciát és a jogállamot, különösen olyan súlyos válságok idején, mint a jelenlegi. 

Orbán külön levelez

Novák Katalin államtitkár a Twitteren hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyet Orbán Viktor írt Antonio López-Isturiz White-nak, az Európai Néppárt főtitkárának. A Fidesz elnöke ebben kifejti: luxusnak tartja, hogy egyes tagpártok arról fantáziálnak, hogy más országoknak milyen szándékai vannak. “Ezzel nekem nincs időm foglalkozni, de kész leszek bármilyen ügyet megvitatni, ha a járványnak vége lesz” - írja Orbán. A spanyol konzervatív López-Istúriz White Orbán Viktor egyik hívének számít az EPP-ben, aki az elmúlt hónapokban külön is találkozott Brüsszelben Novák Katalinnal. Információink szerint a megbeszélésről nem tájékoztatta Donald Tusk pártelnököt. Orbán leveléből úgy tűnik, hogy volt már levélváltás a két politikus között.  

Témák
Fidesz EPP
Frissítve: 2020.04.07. 15:04

Kedves poén - a rendőrségi szóvivő vicces húzása az operatív törzs tájékoztatóján

Publikálás dátuma
2020.04.03. 13:30

Fotó: Facebook/Index
Saját magát is kiszínezte Gál Kristóf.
A szokásosnál meghökkentőbbre és viccesebbre sikerült az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója, legalábbis azoknak, akik végig figyeltek. Maga az esemény annak rendje és módja szerint zajlott, a szóvivők és az országos tisztifőorvos elmondták mondanivalójukat, válaszoltak az előzőleg emailben feltett kérdésekre (pontosabban azokra, amelyeket válaszra, így egyáltalán felolvasásra érdemesnek találtak), majd elbúcsúztak.  Ám ekkor Gál Kristóf, az ORFK szóvivője, ahogy összeszedte papírjait, felvillantotta az optörzset ábrázoló kifestőt, amit az UPSZ nevű ajándékbolt töltött fel az oldalára és tett ingyen letölthetővé. Ráadásul az is remekül látszott, hogy Gál Kristóf példánya szépen ki van színezve.
A szóvivő valószínűleg direkt poénnak szánta a kép felvillantását, Gál Kristóf ugyanis nem az a karót nyelt, merev egyenruhás típus. Eredetileg színésznek készült, majd lett gyilkossági ügyekkel foglalkozó nyomozó, aztán rendőrségi szóvivő - derül ki az Index róla készült portréjából.  A színművészetin szerzett diploma után négy évig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott, majd rájött, hogy inkább rendőr szeretne lenni. 2007-ben kezdett el dolgozni a budapesti I. kerületi kapitányságon, 2008-tól már hivatásosként teljesített szolgálatot. 2010-ben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi főnyomozója lett. Két és fél évig főleg gyilkossági ügyekkel foglalkozott, aztán szóvivő lett.
Szerző
Frissítve: 2020.04.03. 14:38

Müller Cecília: elnyújtjuk a járványt, hogy védekezni tudjunk ellene

Publikálás dátuma
2020.04.03. 13:11
MÜLLER Cecília
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Így nem terheljük túl az ellátórendszert – fejtegette az országos tiszti főorvos.
Nagy valószínűséggel nem kerüljük el a tömeges megbetegedések fázisát – mondta pénteken, az operatív törzs sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre, a Magyar Hírlap érdeklődésére Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos ismertette a friss járványügyi adatokat, és kedvezőtlen statisztikai számnak nevezte, hogy egy nap leforgása alatt öt idős, krónikus betegségekkel küzdő férfi hunyt el.

Tovább tart, de kezelhető lesz

Müllernek nem ez volt a legerősebb mondata: mint megjegyezte, a kijárási korlátozás betartásával, a személyes kontaktusok elkerülésével, elnyújthatóvá vált a járvány görbe: ez azt is jelenti, hogy a beavatkozás miatt hosszabb ideig tart majd a koronavírus-járvány Magyarországon, a fokozatosan növekvő betegszám mellett viszont fertőzötteket is el tudja látni az egészségügyi ellátórendszer. Ebben az is segít, hogy az utóbbi napokban, hetekben nagy mennyiségű védőfelszerelés érkezett Magyarországra: annyi, hogy abból Müller elmondása szerint újabb egyéni védőcsomagot tudnak küldeni a háziorvosoknak. Az előző pakk néhány sebészi maszkot és kis üveges kézfertőtlenítőt tartalmazott- a szerk). 
Müller Cecília az Index kérdésére azt mondta, felesleges lenne tömegesen tesztelni az ország lakosságát, mivel ez nem hatna ki a járvány kezelésére. A tiszti főorvos szerint az országos halálozási arány még kedvezőbb is most, mint az elmúlt két év azonos időszakában.

31 kórházba érkezett védőfelszerelés

A rendőrséget és a kórházi parancsnokságot képviselő Kiss Róbert ezredes arról számolt be, hogy a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára, és az operatív törzs már azt is tudja, hány egészségügyi dolgozót, orvostan-hallgatót lehet átcsoportosítani, bevonni a védekezésbe. A Kiss elmondta, 31 kórházba érkeztek meg a Kínából beszerzett védőfelszerelések, és a rendőrségi állomány is új maszkokhoz, kesztyűkhöz jutott, amiket a Készenléti Rendőrségre szállítanak be.
Müller Cecília megpróbált eloszlatni néhány, betegséggel kapcsolatos tévhitet és tanácsokat adni kisgyereket nevelő szülőknek: 
  • A kézszárítók elpusztítják a koronavírust – nem igaz, a langyos, szappanos vízzel történő kézmosás az igazán hatékony utána viszont érdemes megtörölközni például papírkendővel, mert a kórokozó „nem szereti” a száraz felületeket.
  • Az UV-lámpa fénye megöli a bőrön lévő vírusokat – UV-fényt helytelen rendszeresen használni saját testünkön, mert károsítja a bőrt. Más felületeken viszont lehet alkalmazni.
  • Klóros-alkoholos permettel borítani testünket – ez sem jó megoldás, mert roncsolja a bőrt és a nyálkahártyát, a szervezetbe kerülő vírusokat viszont nem pusztítja el.
  • Egyéb védőoltások is használhatnak a koronavírus ellen – a COV19 -es vírus ellen még nem létezik hatékony védőoltás. Más vakcinákat viszont járványidőszakban is érdemes beadatni, az ilyesmit a kötelező védőoltásra váró gyerekeknél javasolt is. Müller azt javasolja, hogy az oltásra egyeztetett időpontban, tanácsadásra vigyük orvoshoz a gyerekeket, és a szobában csak egy gyerek és egy szülő tartózkodjon az orvoson kívül.
  • Az antibiotikumok nem hatékonyak a vírussal szemben – ez igaz, de a koronavírusos beteget kezelő orvos ettől még előírhat antibiotikumos kezelést, hogy megóvja a pácienst a bakteriális felülfertőzéstől.
Müller megköszönte az első frontvonalon harcoló háziorvosok és védőnők munkáját, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a személyes megkeresésüket is minimálisra kell csökkenteni, amit lehet, telefonon egyeztessünk velük.

Eljárások mutatják, hogy nehezen bírjuk a bezártságot

A rendészeti adatokról Kiss Róbert számolt be: már több mint 11668-an vannak hatóságilag elrendelt házi karanténban, őket 82 ezer esetben ellenőrizték őket a rendőrök, és több száz szabálytalanságot találtak. A járőrök 564 szabálysértési feljelentést tettek a karantén-előírások megszegése miatt, 40 esetben figyelmeztették a lakókat, és 249 helyszíni bírságot szabtak ki. A kijárási korlátozás megszegése miatti eljárások száma is megugrott: a rendőrök itt 2044 esetben jártak el - ebből 1442 esetben csak figyelmeztették a céltalanul utcán sétálókat és csoportosulókat, 459 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. A járvánnyal kapcsolatos rémhír-terjesztés miatt 36 esetben indult eljárás, 22 esetben közveszéllyel való fenyegetés, 33 esetben csalás, 10 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt léptek a rendőrök.
Kisst a Hajdú-Bihar Megyei Napló arról kérdezte, hogy tömeges fertőzési időszakban a stadionokban is helyeznének el betegeket. Az alezredes csak annyit mondott, hogy ebben a témában még a tervezés szakaszában vannak.

További kérdésként merült fel, hogyan kezelik az Amerikából hazamenekített magyarokat. Müller Cecília szerint többségükre ugyanúgy két hetes házi izoláció vár, mint azokra, akik máshonnan jönnek – azonban, ha az illető hatósági igazolvánnyal tudja bizonyítani, hogy az Egyesült Államokban már letöltötte a házi karantén időszakát, ezt itthon nem kell megismételnie.  Mindez azért is meglepő, mert az amerikai karantén után hazatérő betegek ezek szerint a repülőn órákig ülnek egy légtérben olyanokkal, akik nem voltak korábban karanténban, vagy nem tudják igazolni azt. Akik azonban igazolással érkeztek, itthon mégsem kell lakásaikba visszavonuljanak, csak a kijárási korlátozás vonatkozik rájuk.
Szerző
Frissítve: 2020.04.03. 14:27