Előfizetés

Kedves poén - a rendőrségi szóvivő vicces húzása az operatív törzs tájékoztatóján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.03. 13:30

Fotó: Facebook/Index
Saját magát is kiszínezte Gál Kristóf.
A szokásosnál meghökkentőbbre és viccesebbre sikerült az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója, legalábbis azoknak, akik végig figyeltek. Maga az esemény annak rendje és módja szerint zajlott, a szóvivők és az országos tisztifőorvos elmondták mondanivalójukat, válaszoltak az előzőleg emailben feltett kérdésekre (pontosabban azokra, amelyeket válaszra, így egyáltalán felolvasásra érdemesnek találtak), majd elbúcsúztak.  Ám ekkor Gál Kristóf, az ORFK szóvivője, ahogy összeszedte papírjait, felvillantotta az optörzset ábrázoló kifestőt, amit az UPSZ nevű ajándékbolt töltött fel az oldalára és tett ingyen letölthetővé. Ráadásul az is remekül látszott, hogy Gál Kristóf példánya szépen ki van színezve.
A szóvivő valószínűleg direkt poénnak szánta a kép felvillantását, Gál Kristóf ugyanis nem az a karót nyelt, merev egyenruhás típus. Eredetileg színésznek készült, majd lett gyilkossági ügyekkel foglalkozó nyomozó, aztán rendőrségi szóvivő - derül ki az Index róla készült portréjából.  A színművészetin szerzett diploma után négy évig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott, majd rájött, hogy inkább rendőr szeretne lenni. 2007-ben kezdett el dolgozni a budapesti I. kerületi kapitányságon, 2008-tól már hivatásosként teljesített szolgálatot. 2010-ben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi főnyomozója lett. Két és fél évig főleg gyilkossági ügyekkel foglalkozott, aztán szóvivő lett.

Müller Cecília: elnyújtjuk a járványt, hogy védekezni tudjunk ellene

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.03. 13:11
MÜLLER Cecília
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Így nem terheljük túl az ellátórendszert – fejtegette az országos tiszti főorvos.
Nagy valószínűséggel nem kerüljük el a tömeges megbetegedések fázisát – mondta pénteken, az operatív törzs sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre, a Magyar Hírlap érdeklődésére Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos ismertette a friss járványügyi adatokat, és kedvezőtlen statisztikai számnak nevezte, hogy egy nap leforgása alatt öt idős, krónikus betegségekkel küzdő férfi hunyt el.

Tovább tart, de kezelhető lesz

Müllernek nem ez volt a legerősebb mondata: mint megjegyezte, a kijárási korlátozás betartásával, a személyes kontaktusok elkerülésével, elnyújthatóvá vált a járvány görbe: ez azt is jelenti, hogy a beavatkozás miatt hosszabb ideig tart majd a koronavírus-járvány Magyarországon, a fokozatosan növekvő betegszám mellett viszont fertőzötteket is el tudja látni az egészségügyi ellátórendszer. Ebben az is segít, hogy az utóbbi napokban, hetekben nagy mennyiségű védőfelszerelés érkezett Magyarországra: annyi, hogy abból Müller elmondása szerint újabb egyéni védőcsomagot tudnak küldeni a háziorvosoknak. Az előző pakk néhány sebészi maszkot és kis üveges kézfertőtlenítőt tartalmazott- a szerk). 
Müller Cecília az Index kérdésére azt mondta, felesleges lenne tömegesen tesztelni az ország lakosságát, mivel ez nem hatna ki a járvány kezelésére. A tiszti főorvos szerint az országos halálozási arány még kedvezőbb is most, mint az elmúlt két év azonos időszakában.

31 kórházba érkezett védőfelszerelés

A rendőrséget és a kórházi parancsnokságot képviselő Kiss Róbert ezredes arról számolt be, hogy a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára, és az operatív törzs már azt is tudja, hány egészségügyi dolgozót, orvostan-hallgatót lehet átcsoportosítani, bevonni a védekezésbe. A Kiss elmondta, 31 kórházba érkeztek meg a Kínából beszerzett védőfelszerelések, és a rendőrségi állomány is új maszkokhoz, kesztyűkhöz jutott, amiket a Készenléti Rendőrségre szállítanak be.
Müller Cecília megpróbált eloszlatni néhány, betegséggel kapcsolatos tévhitet és tanácsokat adni kisgyereket nevelő szülőknek: 
  • A kézszárítók elpusztítják a koronavírust – nem igaz, a langyos, szappanos vízzel történő kézmosás az igazán hatékony utána viszont érdemes megtörölközni például papírkendővel, mert a kórokozó „nem szereti” a száraz felületeket.
  • Az UV-lámpa fénye megöli a bőrön lévő vírusokat – UV-fényt helytelen rendszeresen használni saját testünkön, mert károsítja a bőrt. Más felületeken viszont lehet alkalmazni.
  • Klóros-alkoholos permettel borítani testünket – ez sem jó megoldás, mert roncsolja a bőrt és a nyálkahártyát, a szervezetbe kerülő vírusokat viszont nem pusztítja el.
  • Egyéb védőoltások is használhatnak a koronavírus ellen – a COV19 -es vírus ellen még nem létezik hatékony védőoltás. Más vakcinákat viszont járványidőszakban is érdemes beadatni, az ilyesmit a kötelező védőoltásra váró gyerekeknél javasolt is. Müller azt javasolja, hogy az oltásra egyeztetett időpontban, tanácsadásra vigyük orvoshoz a gyerekeket, és a szobában csak egy gyerek és egy szülő tartózkodjon az orvoson kívül.
  • Az antibiotikumok nem hatékonyak a vírussal szemben – ez igaz, de a koronavírusos beteget kezelő orvos ettől még előírhat antibiotikumos kezelést, hogy megóvja a pácienst a bakteriális felülfertőzéstől.
Müller megköszönte az első frontvonalon harcoló háziorvosok és védőnők munkáját, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a személyes megkeresésüket is minimálisra kell csökkenteni, amit lehet, telefonon egyeztessünk velük.

Eljárások mutatják, hogy nehezen bírjuk a bezártságot

A rendészeti adatokról Kiss Róbert számolt be: már több mint 11668-an vannak hatóságilag elrendelt házi karanténban, őket 82 ezer esetben ellenőrizték őket a rendőrök, és több száz szabálytalanságot találtak. A járőrök 564 szabálysértési feljelentést tettek a karantén-előírások megszegése miatt, 40 esetben figyelmeztették a lakókat, és 249 helyszíni bírságot szabtak ki. A kijárási korlátozás megszegése miatti eljárások száma is megugrott: a rendőrök itt 2044 esetben jártak el - ebből 1442 esetben csak figyelmeztették a céltalanul utcán sétálókat és csoportosulókat, 459 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. A járvánnyal kapcsolatos rémhír-terjesztés miatt 36 esetben indult eljárás, 22 esetben közveszéllyel való fenyegetés, 33 esetben csalás, 10 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt léptek a rendőrök.
Kisst a Hajdú-Bihar Megyei Napló arról kérdezte, hogy tömeges fertőzési időszakban a stadionokban is helyeznének el betegeket. Az alezredes csak annyit mondott, hogy ebben a témában még a tervezés szakaszában vannak.

További kérdésként merült fel, hogyan kezelik az Amerikából hazamenekített magyarokat. Müller Cecília szerint többségükre ugyanúgy két hetes házi izoláció vár, mint azokra, akik máshonnan jönnek – azonban, ha az illető hatósági igazolvánnyal tudja bizonyítani, hogy az Egyesült Államokban már letöltötte a házi karantén időszakát, ezt itthon nem kell megismételnie.  Mindez azért is meglepő, mert az amerikai karantén után hazatérő betegek ezek szerint a repülőn órákig ülnek egy légtérben olyanokkal, akik nem voltak korábban karanténban, vagy nem tudják igazolni azt. Akik azonban igazolással érkeztek, itthon mégsem kell lakásaikba visszavonuljanak, csak a kijárási korlátozás vonatkozik rájuk.

Szijjártó a Huawei vezetőit fogadta, persze maszk nélkül

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.04.03. 13:02

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Pedig a cég ötvenezret küldött adományként Magyarországra.
A Wizz Air hat gépe nemrég landolt Pekingben, és szombaton több mint négymillió maszkot, valamint több százezer védőruhát szállít Budapestre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki Facebook-bejegyzésében. A politikus Váradi Józseffel, a Wizz Air vezérigazgatóval tárgyalt. A megbeszélésen kiemelte: a Wizz Air kulcsszerepet játszik Magyarország "történelmének legnagyobb hazatérési akciójában" és az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök Magyarországra szállításában. Szijjártó Péter emellett fogadta a Huawei delegációját, amelyet Wu Biqiang, a Huawei Technologies ügyvezető igazgatója vezet. A Facebook-oldalán közzétett videó szerint a kézfogást könyökpacsira cserélték, de a résztvevők egyikén sem volt maszk. Pedig a küldöttség a repülőtéren még viselt ilyen védőfelszerelést. A miniszter kiemelte, hogy a Huawei az egyik legjelentősebb vállalat a világgazdaság digitális átállásának szempontjából, a cég Magyarországon is fontos beruházásokat hajt végre és több mint 2000 embernek ad munkát. A vállalat emellett hozzájárul az egészségügyi védekezéshez is, mivel egyebek mellett 50 ezer maszkot adományozott Magyarországnak, ezek péntek reggel érkeztek meg Budapestre - közölte a külügyminiszter.