A járvány miatt munkaszüneti napokon sincs kamionstop

Publikálás dátuma
2020.04.05. 11:03

Fotó: Ronald Zak / AP
A folyamatos áruellátás érdekében.
Munkaszüneti napokon sincs kamionstop - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben, a folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik visszavonásig hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstop az ünnepek körüli munkaszüneti napokon, így húsvétkor sem lesz érvényben. Emlékeztettek, a forgalomkorlátozást főszabály szerint a tavaszi hétvégéken szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig kellene alkalmazni, de az a munkaszüneti napokra is kiterjedne. Ennek megfelelően a kamionstop a következő napokban április 9., csütörtök 22 órától április 10., péntek 22 óráig, majd április 11., szombat 22 órától április 13., hétfő 22 óráig állna fenn. A közúti áruszállítás zavartalansága érdekében azonban a korlátozást visszavonásig felfüggesztették. Az ITM kiemelte: az intézkedés lehetővé teszi, hogy a magyarországi vállalkozások még rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat. A lépést kezdeményező kiskereskedelmi szektor cégei gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek folyamatos áruellátásáról, a készletek feltöltéséről, a vásárlói igények kiszolgálásáról - írták, hozzátéve: az ITM egyebek mellett a teherautó- és buszsofőrök számára előírt vezetési- és pihenőidők ideiglenes módosításával is megkönnyítette a közúti fuvarozást.
Szerző

34-re nőtt az áldozatok száma, 55 újabb fertőzöttet azonosítottak itthon

Publikálás dátuma
2020.04.05. 07:31

Fotó: Árvai Károly / AFP
733 fertőzött, 34 halálos áldozat - itt tart a járvány Magyarországon.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 733-ra nőtt itthon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb két 80 év feletti idős beteg, és 66-ra emelkedett a gyógyultak száma is - közölte az operatív törzs a kormányzati tájékoztató honlapon. 13 435 ember van hatósági házi karanténba, miközben összesen 21250 mintavétel történt. A fertőzöttek valódi száma azonban az azonosítottakánél jóval magasabb, akár a tízszerese is lehet. Ezt az operatív törzs is elismeri, amikor közlik: a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. Magyarországon már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.   
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.04.05. 08:08

MOK: A magyar orvostársadalom bajára nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, stabil bérezés

Publikálás dátuma
2020.04.04. 21:42

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
„Azt várjuk és kérjük a kormánytól, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el” – közölték.
„A Magyar Orvosi Kamara továbbra sem ismeri a kormány tervének részleteit a bruttó 500.000 ezer forintos, egyszeri juttatásról. Tudjuk viszont, hogy Magyarországon a közalkalmazotti bértábla szerint egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik. Ez a fő oka annak, hogy egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal” – írja közleményében a Magyar Orvosi Kamara. Felidézték, hogy ez év januárban mértéktartó javaslatot tettek a biztonságos betegellátáshoz szükséges bérrendezésre. Eszerint két év alatt el kell érni az osztrák orvosi bérek felét, ami a két ország fejlettsége közötti különbségnek is megfelel. Ez elegendő lenne orvosaink itthon tartásához és a társadalom érdekét szolgáló egészségügyi reform megkezdéséhez. Az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere ugyanis élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent – tették hozzá. „A járvány most itt van, kollégáink a rájuk kiemelten leső veszély ellenére teszik a dolgukat. Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5%-a egészségügyi dolgozó. Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet” – áll a közleményben. A Magyar Orvosi Kamara kiemelte: 500.000 forint nagy összeg. „A kamara elismeri, hogy az alacsony bérezés miatt ez az egyszeri juttatás is nagy segítséget jelent. A magyar orvostársadalom bajára azonban nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés. Azt várjuk és kérjük a kormánytól, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el” – hangsúlyozták.
Szerző