Az amerikai halálesetek csaknem fele New Yorkban történt

Publikálás dátuma
2020.04.05. 21:47

Fotó: Tatiana Stolyarova / Sputnik
Az amerikai halálesetek csaknem fele New Yorkban történt - közölte Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a vasárnap tartott sajtókonferenciáján. A kormányzó ugyanakkor hozzátette: vasárnap először fordult elő, hogy kevesebb halálesetet jelentettek, és reményei szerint ez azt jelentheti, hogy a vírus terjedése lassulhat. Bár azt is hozzátette: ezt még korai lenne kimondani. Az Egyesült Államokban magyar idő szerint vasárnap este majdnem 330 ezer diagnosztizált fertőzöttet és 9400, a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytat tartottak számon. Donald Trump amerikai elnök vasárnap katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Delaware államot és Észak-Dakotát, ami azt jelenti, hogy ezek a tagállamok is külön szövetségi anyagi segítséget kapnak a vírusellenes küzdelmükhöz. Az Egyesült Államokban eddig 42 tagállamot nyilvánított az elnök katasztrófa által sújtott vidéknek.  Vasárnapra erőteljesen megnőtt a vírusfertőzöttek száma New Jerseyben és Louisiana államban is. Louisianában több mint 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak és 409 ember halt bele a vírus okozta kórba. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója újságíróknak azt mondta, az államban a hét végére már nem lesz elegendő számú lélegeztetőgép, noha a kormányzat a szövetségi tartalékból szombaton további 200 lélegeztetőt küldött. Louisianában már mobilkórházakat is felállítottak. Dan Barbossa, a Ford gyár szóvivője vasárnap egy televíziós interjúban közölte: a cég egyik leányvállalatánál Michiganben tíz másodpercenként gyártanak egy arcvédő maszkot. Az egymilliomodik újonnan készült maszkot vasárnap szállították el New Yorkba. Missouriban és Alabamában is kijárási korlátozásokat rendeltek el a kormányzók. Jerome Adams altengernagy, az Egyesült Államok tisztifőorvosa a Fox televíziónak vasárnap nyilatkozva leszögezte: a következő hát drámai lesz, a megbetegedések és a halálesetek száma exponenciálisan fog növekedni. "Ez lesz a mi Pearl Harbourunk, a szeptember 11-énk, csak azzal a különbséggel, hogy a tragédia nem korlátozódik egyetlen helyszínre" - fogalmazott, utalva a második világháborúban megtámadott hawaii Pearl Harbour tragédiájára és a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen elkövetett terrorista merényletekre. Hozzáfűzte: a tragédia "az egész országban bekövetkezik, és azt akarom, hogy az amerikaiak megértsék ezt".
Szerző

Trump leszámolásra használja a járványt

Publikálás dátuma
2020.04.05. 19:49

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök pénteken késő este, mondhatni „az éj leple alatt” felmentette a hírszerzés főfelügyelőjét. Michael Atkinsonnak az volt a bűne, hogy tájékoztatta a kongresszust a Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő közötti telefonbeszélgetés potenciálisan törvénysértő voltáról, ami az impeachment eljáráshoz vezetett. A főfelügyelői rendszer az Egyesült Államokban azt a célt szolgálja, hogy a kormányzati szerveknél dolgozók törvénytelenség esetén a hierarchiától független helyen tehessenek panaszt. A főfelügyelőket csak egy hónapos moratóriummal lehet elmozdítani, de Atkinson esetében Trump ezt sem tartotta be, mert rögtön kényszerszabadságra küldte. Demokrata párti politikusok hevesen tiltakoztak. Adam Schiff a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke szerint Trump a járvány közepette is azzal van elfoglalva, hogy „kibelezze a hírszerzést” és bosszút álljon azokon, akik merészelik napvilágra hozni, amit művel. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának rangidős ellenzéki tagja aggasztónak minősítette a szolgálatok átpolitizálását. Az elnök az őt mindenben támogató John Ratcliff republikánus képviselőt jelölte hírszerzési igazgatónak, ám a kinevezést a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Atkinsont annak idején szintén Trump jelölte és a szenátus  egyhangúlag támogatta. Az elnök a 2,2 billió (azaz 2200 milliárd) dolláros kárenyhítő csomag szétosztását ellenőrző főfelügyelői pozíciókba is a saját embereit akarja beültetni, továbbá új, a gazdaság újraindításával foglalkozó testület felállítását tervezi. Ez utóbbi annak a jele, hogy Trump megint kevésbé hallgat a járványügyi szakértőkre. Szombat esti tájékoztatóján visszatért ahhoz a mantrájához, hogy „a gyógyszer nem okozhat nagyobb kárt, mint a betegség” - vagyis a gazdaság újraélesztése fontosabb a koronavírus megfékezésénél. Az amerikai szakemberek immár azt tanácsolják, hogy közterületen mindenki hordjon maszkot, de legalábbis sállal vagy kendővel takarja el száját és orrát. Trump viszont közölte, hogy a maga részéről nem fog maszkot hordani, mert "jól érzi magát". Az epidemiológusok szerint pont azért kellene mindenkinek maszkot hordania, mert egészségesnek tűnő emberek is terjeszthetik a koronavírust. Trump ehelyett gyorstesztet végeztet a vele találkozókon, miközben az Egyesült Államokban már 8 ezer fölött van a járvány halálos ádozatainak száma.  

Kevesebb a halott egy nap alatt, de ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Publikálás dátuma
2020.04.05. 19:45

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Ötszázhuszonötre csökkent az utóbbi egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely így elérte a 15 887-t - közölte vasárnapi esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma viszont ismét megközelítette a háromezret. A halottak száma tovább csökkent az egy nappal ezelőtti 681-hez és az ezt megelőző 766-hoz képest. Március 19. óta most haltak meg legkevesebben egy nap alatt. A diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi huszonnégy óra alatt 2972-re emelkedett a szombati 2886-hoz és a pénteki 2339-hez képest. A jelenleg diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 91 ezret: ebből több mint 28 ezer beteg szorul kórházi kezelésre, valamivel kevesebben mint négyezren intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 21 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 128 948-t. Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője pozitívnak nevezte az elhunytak számának napi csökkenését. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan csökken a kórházba szállítottak és intenzíven kezeltek száma. Hozzátette, hogy hetek óta először nem volt szükség a kórházi betegek más tartományba történő áthelyezésére Lombardiából, mivel a csökkenő számok miatt elegendő hely van a kórházakban. Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal (Iss) felelőse szerint az adatok azt mutatják, hogy a járványgörbe elérte a tetőzést, és csökkenésnek indult. "Maradjatok továbbra is otthon" - üzente az olaszoknak. Megjegyezte, hogy az április 13-ig tartó kijárási korlátozás lejárta után megkezdődhet az úgynevezett "második fázis", de ez nem jelenti az óvintézkedések teljes feladását. A gócpont Lombardia kormányzója bejelentette, hogy hétfőtől 3,3 millió szájmaszkot osztanak szét ingyen. Ebből 300 ezret a gyógyszertárakban, a többit a városok különböző pontjain. Attilio Fontana tartományi elnök arra kérte a lakosokat, azok vegyenek át szájmaszkot, akik eddig még nem tudtak beszerezni. Akinek továbbra sem jut, azok sállal, kendővel takarják el orrukat, szájukat. Az 1,3 milliós Milánóban 900 ezer szájmaszkot osztanak szét. Ezzel egy időben kötelező lesz a szájmaszk használata az utcákon. Aki szájmaszk nélkül tartózkodik az utcán, azt 400 euró (több mint 140 ezer forint) bírságra ítélik. Ugyanezt bevezették Toszkánában is. Olaszország többi részén nem kötelező a továbbra is nehezen beszerezhető szájmaszk használata. Ugyanakkor a nyitva tartó üzletek többségébe nem engednek be szájmaszk és védőkesztyű nélkül. A húsvéti ünnepek és a rendkívüli jó idő miatt tovább szigorították az ellenőrzéseket. Helikopterekkel, drónokkal és telefoncellás ellenőrzéssel igyekeznek megakadályozni, hogy az olaszok vidéki házaikba menjenek. Az MTI tudósítóját, a virágvasárnapi munkavégzés közben, a Vatikánig tartó kevesebb mint hét kilométeres távolságon négyszer ellenőrizték a római rendőrségi pontokon.
Szerző