Orbán bejelentette gazdaságvédelmi programját

Publikálás dátuma
2020.04.06. 12:15

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
Lesz bértámogatás és a nyugdíjasoknak 13.havi nyugdíj – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök mai online szózatában.
A kormány célja az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit új munkahelyet hozzunk létre – foglalta össze némileg megtévesztően a programját Orbán Viktor. A részletekből ugyanis kiderült, hogy minden korábbi tiltakozása ellenére lesz bérgarancia program is, vagyis megpróbálja a magyar kormány is megelőzni az elbocsátásokat. Az akcióterv a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át az MNB programjaival együtt. A 2020-as költségvetés hiányát a GDP egy százalékáról a GDP 2,7 százalékára emeli a kormány rendeletileg, vagyis a költségvetési törvényt nem a parlament előtt akarják megvitatni. Az is sajátos, hogy a miniszterelnök ezeket a bejelentéseket nem a parlamentben, hanem egy online szózatban tette meg. Orbán szavaiból kiderült, hogy öt nagy programot indít a kormány.
 • 1. Az első program a munkahelymegőrzést célozza, átvállalják a bérköltségek egy részét.
 • 2. A munkahelyteremtést igyekszik beindítani, ennek érdekében 450 milliárd forint értékben támogatnak beruházásokat magyar magáncégeknél.
 • 3. Kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítása: turizmus, építőipar, film és kreatív ipar.
 • 4. A vállaltok finanszírozása: kamattámogatott hitelek 2000 milliárd forint értékben a cégek számára.
 • 5. Jövőre kezdve négy év alatt újra felépítik a 13. havi nyugdíjat, minden évben egyheti ellátással növelve az összeget.
Palkovics László koordinálja a gazdaságvédelmi programot, ezzel véglegesen megszerezte a gazdaságpolitika irányítását, Varga Mihály „csak” a pénzügyekért felel.
Szerző
Frissítve: 2020.04.06. 14:18

Orbán hamarosan bejelentést tesz

Publikálás dátuma
2020.04.06. 11:11

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök a gazdasági akciótervről fog beszélni.
Ma délben várható Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése a gazdaságvédelmi akciótervről – erősítette meg a kormányközeli Origo érdeklődésére Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A bejelentést a miniszterelnök Facebook-oldalán sugározzák, és a tervek szerint az m1-en és a Hír Tv-n is követhető lesz. Orbán Viktor a Facebook-oldalán eddig annyit írt: „Huszonhatodik nap. Valami készül.” 
Szerző
Frissítve: 2020.04.06. 12:16

„Szükségtelen és elfogadhatatlan” – A kormány intézkedései ellen tiltakoznak az ellenzéki pártok

Publikálás dátuma
2020.04.06. 10:45
Orbán Viktor és Palkovics László részt vesz a kormány és a gazdasági kamarák negyedik videókonferenciáján az ITM épületében
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben / MTI
„Azt követeljük a miniszterelnöktől: ne éljen vissza különleges és időkorlát nélküli mandátumával, ne éljen vissza a kétharmados többségével” – írják a közös nyilatkozatban.
„Orbán Viktornak és kormányának kizárólag egy feladata van a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben: az, hogy mindent megtegyen a magyar emberek védelméért. Minden más intézkedés, amelynek középpontjában nem honfitársaink egészségügyi, szociális, foglalkoztatottsági kérdései állnak, szükségtelen és elfogadhatatlan” – áll a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum közös állásfoglalásában. Kiemelik: a parlament elé terjesztett törvényjavaslatok arról tanúskodnak: Orbán elsősorban saját hatalmának továbbépítésére használja fel a koronavírus-veszélyhelyzetet. „Mi, a demokratikus ellenzék pártjai határozottan tiltakozunk a diktatórikus lépések ellen, és azt követeljük a miniszterelnöktől: ne éljen vissza különleges és időkorlát nélküli mandátumával, ne éljen vissza a kétharmados többségével” – teszik hozzá. Az ellenzéki pártok azt kérik Orbántól, hogy vonja vissza
 • a Fővárosi Közgyűlés által leállított városligeti építkezések folytatásáról;
 • a színházak felügyelőbizottságainak bővítéséről és összetételéről;
 • a milliárdos állami beruházások titkosításáról;
 • a védett földek eladásáról;
 • a természetvédelmi területek védettségéről;
 • valamint egyes állami ingatlanok ingyenes propagandista-közalapítványi átadásáról szóló törvényjavaslatait, ugyanúgy, ahogyan azt a polgármesterek önálló döntési jogára vonatkozó előterjesztéssel – nagyon helyesen – már megtette.
Szerző