Ausztria;koronavírus;

2020-04-06 13:27:35

Enyhül Ausztriában a járvány szorítása

Április 14-től megnyithatják kapuikat a legfeljebb 400 négyzetméteres alapterületű élelmiszerkereskedelmi üzletek, a barkácsboltok, kertészeti vállalkozások. Május 15-től nyitnak az iskolák, a szállodák – jelentette be az osztrák kancellár.

Ausztriában az elmúlt négy nap átlagában 1,6 százalékra mérséklődött a koronavírusos fertőzöttek számának napi növekedése, s ez hatalmas javulás az egy hónappal ezelőtti, napi 40 százalékot is meghaladó napi fertőzés növekedéshez képest. A járványhelyzet enyhülése, a jó idő és a közeledő húsvét arra készteti az osztrák kormányt, hogy miközben az előírások betartására szólítja fel a lakosságot, a szigorúság némi enyhítését hajtsa végre.

Sebastian Kurz kancellár hétfői sajtóértekezletén bejelentette, hogy április 14-től megnyithatják kapuikat a legfeljebb 400 négyzetméteres alapterületű élelmiszerkereskedelmi üzletek, a barkácsboltok, kertészeti vállalkozások. Bő két héttel később, május 1-én működni kezdhetnek a bevásárló központok, s a fodrászatok. Újabb két hét múlva, május 15-től nyitnak az iskolák, a szállodák. A felvigyázás az iskolákban folytatódik az otthon ellenőrzés nélkül maradó gyerekekre. Az érettségi időpontját hamarosan közlik, az egyetemi hallgatók viszont változatlanul nem mehetnek be az egyetemekre.

A legkésőbb, csak június végén kezdődhetnek újra a nagyszabású rendezvények, a kulturális programok, a sporttevékenységek, az utazások. A kancellár bejelentette, hogy mától kötelező a maszk viselése az élelmiszerkereskedelmi boltokban, a következő hétfőtől pedig kiterjesztik az arc takarását minden nyilvános helyre. Hogy a munkahelyeken is maszkban kell-e majd lenni, azt a munkáltatók döntik el. Kurz jelezte, hogy a kijárási korlátozást április végéig meghosszabbítják, s a járványhelyzet alakulásától függően kéthetente határoz a kormány a további lépésekről. Nem titkolta, Bécs szeretné, ha a gazdaság működése mielőbb beindulna. Ennek az óhajnak a jegyében 3 milliárd euróra növelik azt az alapot, amely az állami hozzájárulást folyósítja a dolgozóit rövidített munkaidőben megtartó cégeknek vagy közvetlenül az alkalmazottaknak. Érdekes kísérletbe fog a bécsi önkormányzat, 20 millió eurós tőkeinjekciót szán a rászoruló vállalkozásoknak, a pénzből saját tulajdoni hányadra tart igényt.

Visszatérve a kormány sajtótájékoztatójára, Karl Nehammer belügyminiszter elmondta, hogy a következő nyolc napban erősítik a rendőrség utcai jelenlétét, hogy a lakosság öt százalékára tehető fegyelmezetlen viselkedést visszaszorítsák. Hírek szerint márciusban 71 százalékkal megugrott a családon belüli erőszak, amit a házastársak összezártsága okoz elsősorban.

Rendőri intézkedést kért például férje ellen Karin Kneissl volt külügyminiszter, aki 18 hónappal ezelőtti esküvőjén az orosz elnökkel táncolt. Kneisslnek egy vita hevében két pofont adott a férje, a diplomata kérésére kiérkezett rendőrség távolságtartási rendelkezést szabott a verekedő férfire.