Előfizetés

Bod Péter Ákos: A kormány elkésett a gazdaságvédelmi intézkedésekkel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.08. 09:38

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint meghökkentő, hogy a szociális helyzet kezelésére eddig éppen csak utalt a miniszterelnök.
Elkésett a gazdaságvédelmi intézkedésekkel a kormány, számos intézkedést már korábban meghozhattak volna – nyilatkozta Bod Péter Ákos a 444-nek. A Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egykori elnöke úgy látja, hogy a késlekedés annak ellenére történt, hogy kiváló példák, olasz és német intézkedések álltak előttünk, amelyek a nehéz helyzetbe kerülő háztartásokat, vállalkozásokat, és az ott dolgozó munkaerőt támogatják arra az átmeneti időre, amíg ki nem tisztul a kép. Ezekkel pedig 2-3 hónapig fenn lehet tartani a gazdaság reagálóképességét. 
– Ehhez képest az eddigi hazai bejelentések leginkább a vállalati szférára reflektálnak, a cégek hitelhez jutását, adóteher-csökkentését irányozzák elő. Illetve elég zavaros szövegek szintjén szó van még munkahelyteremtésről is, csakhogy ez szerintem nem kormányzati feladat

– állapította meg.

Bod Péter Ákos úgy véli, azt kellene figyelembe venni, hogy a válság után más lesz a kereslet és a kínálat szerkezete, de azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen. Ezért álláspontja szerint nem a korábbi munkahelyek visszaállítása lenne az alapvető feladat, hanem annak a munkaképességnek a megőrzése, amely az új szerkezet indulásakor lesz fontos.
– Számomra ezért meghökkentő, hogy a szociális helyzet kezelésére eddig éppen csak utalt a miniszterelnök. Pedig nagyon sokan vannak olyan alacsony jövedelmi szinten, amelyből 1-2 hónapos tartalékolást sem lehet elvárni

– tette hozzá.

Megjegyezte, hogy ha eltekintünk attól, hogy átcímkéznek, átcsoportosítanak fel nem használt kereteket, akkor nagyon nagy lépés valójában nem történt. 
– Holott a válság előtt elindított nagy állami beruházások azonnali felülvizsgálásával óriási összegeket lehetne felszabadítani. Hiszen már most látható, hogy nem lesz visszatérés a régi kerékvágásba

– mondta Bod Péter Ákos.

A volt MNB-elnök szerint újraindul majd az európai gazdaság, de ez fokozatos lesz, ágazatonként eltérő. Úgy véli, a tömegturizmus például nem tud majd beindulni, míg az alkatrészgyárak, elektronikai üzemek, és a jól automatizált gyártósorok esetében a normalizálódás talán csak hetek kérdése lesz.  Meglátása szerint számos fejlesztési projektet, amelyeket uniós támogatásból terveztek, le kellene állítani, mert máshol lesz szükség ezekre a pénzekre. 
– Nem akarnak hozzányúlni a deficitszámhoz, nem világos, hogy miért; és nem akarnak hozzányúlni a nagy állami beruházásokhoz és elkötelezettségekhez. A szent tehenek érintetlenek maradtak. Centralizálásra használja fel a kormány azt a többlethatalmat és alkalmat, amit az élet eléje tett

– jelentette ki.

Bod Péter Ákos véleménye szerint a kormánynak nem kell előre tudnia, hogy pontosan milyen változások jönnek, de az már kormányzati felelősség, hogy az alkalmazkodást segítse. Abszurdul rövidnek nevezte a három hónapos munkanélküli segélyezést, amely még normális viszonyok között sem elégséges. 
– Ha a magyar munkaerőpiac volna a világ legrugalmasabbja, akkor lenne ez csak reális, de nem ez a helyzet

– fűzte hozzá.

358,61 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.08. 08:17

Fotó: Béres Márton / Népszava
Gyengült a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint mintegy 0,5 százalékot adott le a közel 2 százalékos előző napi nyereségéből.
Az eurót a kedd esti 357,15 forint után szerda reggel háromnegyed nyolckor 358,61 forinton jegyezték. A forint kedden közel 2 százalékkal erősödött a jegybank monetáris beavatkozásának köszönhetően.
A monetáris tanács átfogó intézkedésekről, monetáris eszközeinek átalakításáról, köztük két hiteleszköz kamatának emeléséről döntött.
Emelkedett a dollár és a svájci frank jegyzése is, a dolláré 327,73 forintról 329,80-ra, a svájci franké 337,62 forintról 339,39 forintra.

Lajtos kocsiból jön a melegvíz Almásfüzitőn

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.04.08. 08:00

Fotó: HÍD TV-VIDEÓ
Az almásfüzitői kút elhomokosodott, a túl kemény környékbeli vizet ezért most vissza kell puhítaniuk.
Almásfüzítőn hosszú ideje gondot jelent melegvíz-ellátás - hívja fel a Komárom-Esztergom megyei Híd TV tudósítására hivatkozva írásbeli parlamenti kérdésében a jobbikos Nunkovics Tibor. A helyi kutak egyikében ugyanis gondok keletkeztek, ami miatt jelenleg lajtoskocsin hordják a vizet - teszi hozzá. A levél március végi keltezésekor emiatt még melegvíz-ellátási korlátozások éltek. A jelenlegi járványügyi helyzetben a képviselő ez tarthatatlannak és veszélyesnek ítéli. Minapi, szokás szerint nehezen kivehető válaszában Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a város vízellátását végző, állami Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) jogi helyzetének leírása után kijelenti: az ÉDV "az igényelt kapacitást rendelkezésre bocsátja", aminek eredményeként a melegvíz-szolgáltatás helyreállt, így azt a lakosság korlátozások nélkül veheti igénybe. Az érintett körülbelül ezer háztartás számára jelenleg is lajtoskocsi révén biztosítják a melegvíz-ellátást - tudtuk meg a Youtube-on elérhető tudósításban is nyilatkozó Beró László független polgármestertől. Ugyanakkor ez immár bizonyosan ideiglenes helyzet. Az érdekelt tulajdonostárssal ugyanis megállapodtak abban a - helyhatóság számára mintegy tízmillió forintos kiadást jelentő - beruházásban, ami egy közeli, a helyi víznél "keményebb" karsztforrás vizét a település vízrendszere számára megfelelő "puhaságúvá" alakítja át. Ennek elkészültét - a Youtube-on is elérhető nyilatkozatához hasonlóan - néhány hónapra tette. Leszögezte: az érintett lakások melegvíz-ellátásának az átmeneti vízellátási zavar miatti, néhány hetes korlátozása mára megszűnt. Hozzáfűzte: a háztartások eme időszak alatt sem maradtak meleg víz nélkül, csupán akadtak néhány órás kimaradások. Ám a lajtoskocsis betáplálás révén immáron mindennemű korlátozás megszűnt - szögezte le Beró László. A gond azért állt elő, mert a három vízkinyerő kútjukból az egyik "elhomokosodott". Ennek a karsztvíz-hasznosításnál jóval drágább helyreállítását elvetették. Az elszivárgással is meggyűlt a bajuk, de ezt a polgármester szavai szerint azóta kijavították. Szakemberek szerint a hazai víziközmű-rendszer olyannyira elavult, hogy a felújítása több ezermilliárd forintot igényelne. Ennek betudható szennyezési, fertőzési ügyek csak ritkán kerülnek nyilvánosságra. A - jórészt állami - ágazatra a gondok felszín alatt tartása jellemző: a legégetőbb javításokra az Orbán-kormány bújtatott állami támogatásokat biztosít. A vezetékrendszerek állapota változatlanul gyatra - fogalmazott megkeresésünkre a konkrét ügytől függetlenül Kovács Károly, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke. A hálózat felének helyzetét maga a közműhatóság kritikusnak ítéli. A hálózati veszteség - vagyis az elszivárgás - számos területen eléri vagy akár meg is haladja a 25-30 százalékot - tette hozzá.
Az érintett körülbelül ezer háztartás számára jelenleg is lajtoskocsi révén biztosítják a melegvíz-ellátást - tudtuk meg a Youtube-on elérhető tudósításban is nyilatkozó Beró László független polgármestertől. Ugyanakkor ez immár bizonyosan ideiglenes helyzet. Az érdekelt tulajdonostárssal ugyanis megállapodtak abban a - helyhatóság számára mintegy tízmillió forintos kiadást jelentő - beruházásban, ami egy közeli, a helyi víznél "keményebb" karsztforrás vizét a település vízrendszere számára megfelelő "puhaságúvá" alakítja át. Ennek elkészültét - a Youtube-on is elérhető nyilatkozatához hasonlóan - néhány hónapra tette. Leszögezte: az érintett lakások melegvíz-ellátásának az átmeneti vízellátási zavar miatti, néhány hetes korlátozása mára megszűnt. Hozzáfűzte: a háztartások eme időszak alatt sem maradtak meleg víz nélkül, csupán akadtak néhány órás kimaradások. Ám a lajtoskocsis betáplálás révén immáron mindennemű korlátozás megszűnt - szögezte le Beró László. A gond azért állt elő, mert a három vízkinyerő kútjukból az egyik "elhomokosodott". Ennek a karsztvíz-hasznosításnál jóval drágább helyreállítását elvetették. Az elszivárgással is meggyűlt a bajuk, de ezt a polgármester szavai szerint azóta kijavították. Szakemberek szerint a hazai víziközmű-rendszer olyannyira elavult, hogy a felújítása több ezermilliárd forintot igényelne. Ennek betudható szennyezési, fertőzési ügyek csak ritkán kerülnek nyilvánosságra. A - jórészt állami - ágazatra a gondok felszín alatt tartása jellemző: a legégetőbb javításokra az Orbán-kormány bújtatott állami támogatásokat biztosít. A vezetékrendszerek állapota változatlanul gyatra - fogalmazott megkeresésünkre a konkrét ügytől függetlenül Kovács Károly, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke. A hálózat felének helyzetét maga a közműhatóság kritikusnak ítéli. A hálózati veszteség - vagyis az elszivárgás - számos területen eléri vagy akár meg is haladja a 25-30 százalékot - tette hozzá.