Bod Péter Ákos;koronavírus;

2020-04-08 09:38:13

Bod Péter Ákos: A kormány elkésett a gazdaságvédelmi intézkedésekkel

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint meghökkentő, hogy a szociális helyzet kezelésére eddig éppen csak utalt a miniszterelnök.

Elkésett a gazdaságvédelmi intézkedésekkel a kormány, számos intézkedést már korábban meghozhattak volna – nyilatkozta Bod Péter Ákos a 444-nek.

A Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egykori elnöke úgy látja, hogy a késlekedés annak ellenére történt, hogy kiváló példák, olasz és német intézkedések álltak előttünk, amelyek a nehéz helyzetbe kerülő háztartásokat, vállalkozásokat, és az ott dolgozó munkaerőt támogatják arra az átmeneti időre, amíg ki nem tisztul a kép. Ezekkel pedig 2-3 hónapig fenn lehet tartani a gazdaság reagálóképességét. 

Bod Péter Ákos úgy véli, azt kellene figyelembe venni, hogy a válság után más lesz a kereslet és a kínálat szerkezete, de azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen. Ezért álláspontja szerint nem a korábbi munkahelyek visszaállítása lenne az alapvető feladat, hanem annak a munkaképességnek a megőrzése, amely az új szerkezet indulásakor lesz fontos.

Megjegyezte, hogy ha eltekintünk attól, hogy átcímkéznek, átcsoportosítanak fel nem használt kereteket, akkor nagyon nagy lépés valójában nem történt. 

A volt MNB-elnök szerint újraindul majd az európai gazdaság, de ez fokozatos lesz, ágazatonként eltérő. Úgy véli, a tömegturizmus például nem tud majd beindulni, míg az alkatrészgyárak, elektronikai üzemek, és a jól automatizált gyártósorok esetében a normalizálódás talán csak hetek kérdése lesz. 

Meglátása szerint számos fejlesztési projektet, amelyeket uniós támogatásból terveztek, le kellene állítani, mert máshol lesz szükség ezekre a pénzekre. 

Bod Péter Ákos véleménye szerint a kormánynak nem kell előre tudnia, hogy pontosan milyen változások jönnek, de az már kormányzati felelősség, hogy az alkalmazkodást segítse. Abszurdul rövidnek nevezte a három hónapos munkanélküli segélyezést, amely még normális viszonyok között sem elégséges.