Felháborodott vevők döngették az ajtót a hamis fertőtlenítőszert áruló kőbányai családnál (rendőrségi videó)

Publikálás dátuma
2020.04.08. 14:40
Rendőrök pakolják a több mint ezer flakon hamisított fertőtlenítőt
Fotó: Police Hungary /Youtube
A kerületi rendőrök éppen időben érkeztek, hogy házkutatást tartsanak a helyszínen.
Rendőrök csaptak le kedden délután egy kőbányai, Ladányi utcában lakó családra, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján felmerült a gyanú, hogy az érintettek ipari mennyiségben hamisítottak kézfertőtlenítőt. Nem csak a kőbányai nyomozók érkeztek ugyanakkor a helyszínre:
felháborodott vásárlók egy csoportja is eljött, hogy visszakövetelje pénzét, mert rájöttek, hogy a szernek nincs vírusölő hatása.

A rendőrök kutatást tartottak a Ladányi utcai házban, ahol nagy mennyiségű alkoholt, glicerint és több mint ezer legyártott, eladásra váró „Antiviral Plus” feliratú flakont találtak. A nyomozók a helyszínen elfogták az 53 éves H. Zsoltot és lányát, a 19 éves H. Viktóriát - mindkettőjüket bevitték a kerületi kapitányságra, és gyanúsítottként hallgatták ki őket.
Az eljárás során az is kiderült, hogy B. Erika és ismerőse, S. László bízta meg az apát és lányát a „fertőtlenítőszer” gyártásával, ugyanis az 53 éves férfinak megvoltak ehhez a szükséges eszközei: horgászcsali előállításával foglalkozik, berendezéseit pedig átállította a vegyszer keverésére és gyártására. Az 51 éves S. Lászlót II. kerületi lakásán fogták el a rendőrök, a 47 éves B. Erika pedig maga ment be a X. kerületi rendőrökhöz. Ők szintén őrizetbe kerültek, és kihallgatásuk is megtörtént: lakásuknál, a garázsban 60 liter alkoholt és egyéb anyagokat foglaltak le a rendőrök.
A nyomozás adatai szerint a két megbízó még március 14-e körül állapodott meg H.-ékkal, hogy utóbbiak kézfertőtlenítőket gyártanak, amit aztán el is adtak ismerősökön keresztül. 
A hamisítással okozott kár több mint 22 millió forint, ugyanis egy férfi – több részletben – ennyit utalt át a csalóknak.

A nyomozók a két férfit és a két nőt jelentős értékre üzletszerűen, bűnszövetségben és közveszély helyszínén elkövetett csalás bűntettével gyanúsítják - egyúttal kérik letartóztatásuk bírósági elrendelését is (police.hu).
Szerző

Húga helyett nyelvvizsgázott Pécsen a jó testvér

Publikálás dátuma
2020.04.08. 10:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyikük jól beszélt németül, másikuk sorra elhasalt a vizsgán.
A Pécsi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy testvérpár ellen, mivel egyikük a másik helyett nyelvvizsgázott - derül ki az ügyészségi közleményből. A vád szerint a testvérek egyike 2015-Ben többször próbálkozott német nyelvből középfokú nyelvvizsgát tenni, azonban nem járt sikerrel. Testvére jól beszélt németül, ezért megállapodtak abban, hogy helyette testvére fog részt venni a német nyelvvizsgán. Az írásbeli és szóbeli vizsgát 2015 októberében Pécsen tartották. 
A nyelvvizsga időpontjában a németül jól beszélő testvér, húgának személyi igazolványával jelentkezett a vizsgahelyen, kitöltötte az írásbeli vizsgafeladatokat, majd részt vett a szóbeli nyelvvizsgán. A nyelvvizsga jegyzőkönyvét testvére helyett írta alá.

A vizsga eredményes volt, így középfokú német nyelvvizsga-bizonyítványt állítottak ki annak a lánynak a nevére, aki ténylegesen nem vett részt a vizsgán. Az ügyészség álláspontja szerint a testvérpár cselekménye a közokirat-hamisítás bűntettének a megállapítására alkalmas.
Szerző

Szakszerűtlenül kötötte be a vízmelegítőt egy apa, lánya életveszélyesen megsérült

Publikálás dátuma
2020.04.08. 09:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gyerek testének 44 százalékán égési sérüléseket szenvedett a kiömlő forró víztől.
A Somogy Megyei Főügyészség életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki otthonában kellő szakértelem hiányában kötött be egy vízmelegítőt, amelynek felrobbanása során gyermeke életveszélyesen megsérült - írja az ügyészség. A vád szerint a vádlott 2016-ban szerelt fel otthonának fürdőszobájába egy fatüzelésű vízmelegítőt, azonban a készüléket nem látta el olyan biztonsági szeleppel, aminek a felfűtés során táguló vizet kellett volna levezetnie. A vádlott tizenöt éves lánya 2019 márciusában a fürdőszobában tartózkodott, amikor a felfűtött készülék széthasadt, és az abból kiömlő víz leforrázta a gyereket. A lány testfelszínének 44 százalékán szenvedett első- és másodfokú égési sérüléseket. Emiatt közvetetten életveszélyes állapotba került, amit az orvosi ellátás hárított el. 
Szerző