Budai Vár;Bayer Zsolt;

Két önkormányzati lakást is szereztek Bayer Zsolték a Várban ugyanazzal a trükkel

A kormánypárti publicista családjának pilisszentkereszti házát kétszer is bérleti jogra cserélték, majd rögtön visszavásárolták.

Nem egy, hanem két önkormányzati bérlakása van a budai Várnegyedben Bayer Zsolt kormánypárti publicistának és közvetlen családjának – derítette ki a 24.hu.

A kormánypárti publicistáról tavaly írta meg a portál, hogy 2018 óta mindössze 32 ezer forintért bérel egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakást az Úri utcában. Most viszont a 24.hu azt is megtudta, hogy a Bayer család egy évvel korábban megszerzett egy másik, szintén Úri utcai önkormányzati ingatlant is. 

A lap kikérte a közérdekű adatokat a Budavári Önkormányzattól, így derült ki, hogy ezúttal egy 46 négyzetméteres lakásról van szó, amelynek bérleti díja kevesebb mint 30 ezer forint havonta.

Az ingatlant 2017 augusztusa óta bérli Bayer Zsolt édesanyja, ám nem ő lakik az ingatlanban, hanem a publicista fia és az ő párja.

Mindkét Úri utcai ingatlanhoz lakáscsere útján jutottak hozzá Bayerék. Tavaly Bayer Zsoltot annyit elárult a portál érdeklődésére, hogy egy budai agglomerációban lévő, 70 négyzetméter alapterületű kertes házat adott cserébe. Az ingatlan Bayerék pilisszentkereszti faháza volt, amit a csere nyélbeütése után két hónappal visszavásárolt a fideszes publicista családja.

A pilisszentkereszti faház tulajdoni lapjából viszont az is kiderült, hogy Bayerék nem egyszer, hanem kétszer játszották meg ugyanazt a trükköt. Mindkét Úri utcai önkormányzati lakásért ugyanazt a faházat adták cserébe, és mindkétszer vissza is vásárolták.

Az első, 2017-es lakáscsere-ügylet esetében alig két hétig nem volt a faház tulajdonjoga a kezükben. Az ingatlannak 13 napig volt tulajdonosa egy Úri utcai önkormányzati ingatlan címére bejegyzett magánszemély. Ennek a lakásnak az adatait és szerződéseit kérte ki a portál az I. kerületi önkormányzattól. Ezek szerint pedig Bayer édesanyja szerezte meg a bérleti jogot, majd szintén az ő nevére került vissza a pilisszentkereszti ház.

A csereügyletre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, pénzért nem megvásárolható.

Más is alkalmazta egyébként ezt a módszert, és szerezte vissza a cserealapként felajánlott ingatlanját. Kuna Tibor, a mára kegyvesztett kommunikációs üzletember szintén lakáscserével jutott önkormányzati lakáshoz a Várban. A csereszerződés aláírását követő napon azonban vissza is vásárolta a cserealapként felajánlott ingatlant.