Előfizetés

Bayer Zsolt apró pilisszentkereszti faházért cserélte a várbeli lakást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.05. 07:29

Fotó: Népszava
A faház két hónap után már vissza is került a fideszes publicista családjához. Bayer szerint nem játszották ki a lakáscsere szabályait, és erről még közleményt is kiadott.
Ismét Bayer Zsolt családjának tulajdonában van az az ingatlan, amit a fideszes publicista tavaly szeptemberben cserélt el egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakásra a budai Várban – írja a 24.hu.
Kedden derült ki, hogy a Fidesz ötösszámú párttagkönyvének lovagkereszttel kitüntetett tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött, egy önkormányzati bérlakásba, amit a piaci ár töredékéért, 32 ezer forintért bérel az I. kerületi önkormányzattól.
A publicista lakáscserével jutott az önkormányzati bérleményhez, de nem árulta el, hogy hol van a ház, amit cserébe adott. A 24.hu így is megtalálta azt:
Bayerék egy pilisszentkereszti faházat adtak a vári ingatlanért cserébe, ami két hónappal az üzlet nyélbeütése után ismét a fideszes publicista családja – egész pontosan egyik fia – tulajdonába került

A csereügyletre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, magyarán pénzért nem megvásárolható.
Az agglomerációban található csereingatlan mindössze két hónapig nem volt a Bayer-család birtokában. Bayer erről azt mondta, visszavásárolták az ingatlant, és ezzel nincs is semmi probléma, hiszen az új tulajdonos annak adja el, akinek akarja. Szerinte nem játszották ki a lakáscsere szabályait sem.

Közleményt adott ki Bayer a "tényekről"

"Az önkormányzati lakásért ugyanazt a bérleti díjat fizetem, mint bárki más, politikai hovatartozásától függetlenül" - jelentette ki a 31 737 forintos lakbérre utalva a Fidesz alapításában is résztvevő kormánypárti publicista saját blogján. Azt is írja, az egész ügylet során az ingatlanközvetítő és az ügyvédek útmutatásai alapján, a NER 9. évében hatályos jogszabályokat betartva járt el. Állítja továbbá, a lakásbérlésétől - hála a felújításoknak - még 10 millió forinttal nőtt is az önkormányzati ingatlan ára.
Bayer Zsolt szerint "ezek a tények", minden más rágalom és hazugság, és akinek ezzel valami baja van, az forduljon a bírósághoz.

Kapcsolódó
Fillérekért lakik Orbán Viktor szomszédságában a Várban Bayer Zsolt

EU-ellenes marad a Fidesz kampánya - lejárt a taktikus puhulás ideje

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.04.05. 07:00

Fotó: Molnar Adam
Vége a kegyelmi állapotnak, mivel a kormánypárt úgy számol: az EP-választás nyertese mindenképp az Európai Néppárt lesz
"Olyan lesz a kampányunk, mint minden más Fidesz-kampány." Így válaszolt egy befolyásos kormánypárti politikus kérdésünkre, hogy visszafogják-e magukat az EP-választások kampányában, aminek hivatalosan ma jelentik be a kezdetét a budapesti rendezvényközpontban, a Bálnában. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője korábban három pontos ultimátumot intézett Orbánhoz és egyebek mellett az EU-ellenes kampány leállítását kérte, ennek hatására pedig gyorsan el is tűntek a közterületekről a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt gyalázó plakátok, és az előzetes fideszes ígéretekkel ellentétben nem kerültek a helyükre az EB alelnökét, Frans Timmermanst támadó újabb darabok. A Népszava információi szerint azonban vége a kegyelmi állapotnak, az EP-kampányban ismét az EU lesz a Fidesz célpontja.
Bár egy fideszes forrásunk úgy fogalmazott, hogy „kemény, de igaz állításokat fogalmaznak majd meg az Európai Unió működésével kapcsolatban” a kampány részeként, ezt a kijelentést érdemes távolságtartással kezelni. Mert a kormányzati kommunikáció már most is számos csúsztatással fűszerezett állítást fogalmazott meg, például az „EU migránskártya programjáról”, vagy arról, hogy „az EU el akarja venni a magyar gazdáknak járó pénzt, hogy a migráció támogatására fordítsa”. A kampány része lesz nyilvánvalóan az az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai szinten történő kommunikációs kampány” is, amire éppen a napokban különített el tíz milliárd forintot a kormány.
Az esetleges néppárti reakciókról a Fideszben most többen is azt állították: ha a Juncker-plakátok miatt nem robban ki az EPP-ben egy belső vita arról, milyen értékeket kellene követniük, akkor Orbán a választások után kiprovokált volna egy ilyet. - Szükség van-volt egy tisztázó vitára, hogy világosan kiderüljön, mely tagpártok miként állnak a bevándorlás kérdéséhez, a konzervatív értékekhez, kik a jobboldaliak és kik azok, akik már inkább a liberálisokhoz állnak közelebb – mondta egy forrásunk. A képviselő hozzátette: „Nem kell komolyan venni, amikor Manfred Weber arról beszél: ha a Fidesz-képviselők támogatásán múlna, hogy az Európai Bizottság elnökévé választják, nem fogadná azt el.” Egyrészt azért nem, mert "kampány van, mindenki kampányol, Weber is", másrészt pedig a Fideszben úgy kalkulálnak: mindenképp a Néppárt lesz a választások nyertese, mégpedig úgy, hogy a frakció tagjainak létszáma legalább harminccal meghaladja majd a második legnagyobb képviselőcsoportét, így nem a 12-14 Fidesz-képviselő támogatásán múlik majd a szavazás eredménye.

„Nem elég a szavazófülkében győzni”

Ellenőrizni kell a Fidesz választási rendszerét – ezzel az indokkal jelentette be csütörtökön az összes ellenzéki párt, hogy közösen delegálnak szavazatszámlálókat az EP-választásra. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: a mostani együttműködésben is teljes erőbedobással részt vesznek, a közösségi oldalakon már kampányolnak és telefonos mozgósítással is keresnek delegáltakat. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta: – Nem elég a szavazófülkében győzni, az ellenzéknek szüksége van arra is, hogy nekünk legyen a legtöbb voksolásszámlálónk. Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt hangsúlyozta: fontos a szavazóköri delegáltak koordinációja, hiszen ezzel a módszerrel sikerült visszavennie a török ellenzéknek Erdogantól Isztambult és Ankarát is. Harangozó Tamás közölte: nagyjából tizennégyezer szavazókör van az országban. Tavaly áprilisban a szocialisták – Harangozó közlése szerint – 5500, a Jobbik 5400, míg a DK több mint 3000 delegáltat mozgósított. Jakab Péter pontosította Harangozót, szerinte ugyanis a Jobbik nagyjából 8300 számlálót tudott felmutatni. Abban mindenesetre egyetértettek, hogy ha tavaly sikerült volna koordinálniuk, akkor kevesebb visszaélés történik. Azt tervezik egyébként, hogy utaztatják a jelentkezőket olyan helyszínekre is, ahol kevesebb az önkéntes számláló.

Ez boszorkányüldözés - a kórházigazgatók kiborultak, az érdekképviseletük hallgat

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.04.05. 06:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez maga a boszorkányüldözés – így értékelte egy közgazász azt az ÁSZ-jelentést, amelyben egészségügyi intézmények gazdálkodását szedik ízekre.
Erős fölzúdulást keltett a kórházi vezetők körében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán közzétett jelentése – tudta meg lapunk. A Magyar Kórházszövetség ugyanakkor kérdésünkre csak annyit közölt: az elnökség foglalkozik a jelentéssel. Az ÁSZ szerdán hozta nyilvánosságra 17 kórház korábbi, valamint további 5 intézmény utóellenőrzésének tapasztalatairól szóló elemzését. A vizsgálók szerint gyakorlatilag kontroll nélkül, az elemi gazdálkodási szabályokat felrúgva működnek a kórházak. Bírálta az elemzést Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Mint mondta, ha a kórházak tevékenységét ennyire szigorúan mérlegelik a számvevők, akkor hasonló módon kellene foglalkozniuk azzal is, hogy elegendőek-e a ráfordítások a munkabérekre, az ellátások biztosítására. Éger István MOK-elnök a napi gyakorlat és a vizsgálatban elvártak közötti ellentéteket egyebek mellett azzal jellemezte: szakemberhiány miatt egyes szakmákban ma már csak piaci áron lehet szerződtetni orvost. Megemlítette azt is: most egyetlen orvosi beavatkozás díjtétele sem fedezi a tényleges költségeket, és amíg ez így van, nehéz bármit is számon kérni az intézményeken. – Azzal nincs baj, ha az ÁSZ ellenőriz, hiszen ez a feladata, de ezeknek a vizsgálatoknak nem abból a sandaságból kellene kiindulniuk, hogy itt valaki lop, csal és fosztogat. És előbb talán a kórházak működésének teljes vertikumát kellene áttekinteni – fogalmazott a kamara elnöke. – Ez az elemzés maga a boszorkányüldözés – állította lapunknak Mihályi Péter közgazdász. Szerinte e jelentés után az ágazatért felelős miniszternek és a kórházszövetségnek követelnie kellene az ÁSZ elnökének azonnali lemondatását és felelősségre vonását. A közgazdász szólt arról is, hogy miközben az ÁSZ "kukacoskodik", elemzésében a gyógyítás eredményességéről, a várólistákról, a hálapénzről, a betegek véleményéről, a komfortról, az árakról és a bérekről szó sem esik. A kórházak eladósodásáról is csak egy általános félmondat szerepel, melynek a lényege az, hogy az ÁSZ nem látja át a pénzügyi viszonyokat, ezért véleményt sem tud mondani. A tíz oldalas dokumentum 34 hiányosságot nevesít konkrétan, köztük olyanok szerepelnek, minthogy hat kórház nem tette fel a honlapjára a pénzügyi beszámolóját. Egy intézménynél a közbeszerzés során keletkezett iratok közül hiányzott valami, nyolc kórházban pedig a vezetők nem hívták fel eléggé a dolgozók figyelmét arra, hogy az egészségügyben előfordulhat a korrupció.