Előfizetés

A környezetvédelem óv meg a vírustól

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.04.09. 08:35

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace
A vírusválság lehetőséget nyújt új, fenntartható, a járványok terjedését akadályozó gazdaság kialakítására - harsogják a civilek. Az Orbán-kormány viszont inkább légszennyező iparágakat véd.
A Föld lakossága az utóbbi idők legsúlyosabb és legkiterjedtebb egészségügyi válságával néz szembe - tette közzé az egészség (szomorú) világnapja kapcsán a WWF nevű természetvédelmi szervezet. A környezet működésének megzavarása kockázatos. A vadon élő állatok és növények nálunk is egyre inkább kiszorulnak lakhelyükről. A túlzott fakitermelés, a tarvágás, a nem fenntartható mezőgazdaság súlyos terheket ró a természetre. Ez jelentősen hozzájárul a kórokozók terjedéséhez is - jegyzik meg. A koronavírus szintén egy zsúfolt, kínai vadállathús-piacon került át az emberre. Az úgynevezett zoonózis jelensége kutatók szerint a jövőben is fenyeget. Marco Lambertini, a WWF főigazgatója a vadállat-kereskedelem, a környezetrombolás és az egészség témájának közös kezelését sürgeti. Amiként most egymással, úgy a természettel szemben is egy fajta távolságtartás szükséges. Hisz ha a környezet beteg, mi sem lehetünk egészségesek - fogalmaznak. A természetvédelmi célok a gazdasági újratervezése során sem csorbulhatnak. Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója így élesen elveti, hogy az erre elkülönített forrásokat környezetpusztító, a biológiai sokféleséget csökkentő, az éghajlatváltozást gyorsító ágazatok helyreállítására fordítsák. Most az első feladat a válság megfékezése, az emberéletek mentése. De ne feledjük: nem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk - hívja fel a figyelmet a Greenpeace. Miközben a rendkívüli helyzet rádöbbent a kiszolgáltatottságunkra, a tudomány, a szabályok, az összefogás fontosságára, azt is átgondolhatjuk, miként akadályozhatók meg hasonló válságok. Rajtunk áll, létrehozunk-e egy igazságosabb, fenntarthatóbb világot, jól működő közszolgáltatásokkal, az embereket szolgáló politikai döntéshozatallal, az ökológiai- és klímaválság megfékezésével - teszi hozzá a környezetvédő világszervezet. Bár úgy tűnhet, az aktuális járvány bolygónk védelmét háttérbe szorítja, egészségünk megőrzéséhez a tiszta levegő, a termékeny talaj, a kiszámítható időjárás, erdeink, vizeink, bolygónk élővilágának megóvása mind szükségesek - szögezi le a Greenpeace. Miközben most egyetlen veszélyforrás megingatta a világ társadalmi berendezkedését, a klímaválság számos hasonlót hordoz magában.   
A mostani krízis arra figyelmeztet: itt az ideje elindítanunk azokat a társadalmi és gazdasági változásokat, amivel megelőzhető a még nagyobb összeomlás. A civil szervezet a zöld, a társadalmi szempontból hasznos ágazatokban hajtana végre gazdaságélénkítést. Az emberek adóját nem lehet tovább a klímagyilkos, a Föld erőforrásait kimerítő cégekbe, emberek millióinak halálát okozó iparágakba, a biológiai sokféleséget pusztító és pazarló tömegtermelésbe, az erdőirtásokért felelős nagyüzemi mezőgazdálkodásba önteni. A biztonságos jövő záloga a helyi termelési- és ellátási láncok kiépítése, az erőforrástakarékosság, a természeti kincsek védelme, a hatékonyság, a helyi megújulóenergia-beruházások, a tiszta közösségi közlekedés, a helyi, fenntartható mezőgazdálkodás, az oktatás és az egészségügy színvonalának emelése, a független média és a civil társadalom segítése - véli a környezetvédő szervezet.   
A cél egy fenntartható, igazságos, szolidáris és zöld jövő, mindenki számára elérhető, magas színvonalú közszolgáltatásokkal, a rászorulók támogatásával, ahol az élővilág védelme, a levegő, a termőtalaj és az édesvíz tisztasága többet számít, mint a GDP-növekedés és ahol munkahelyteremtési szempont a környezeti hasznosság és a közösség jólléte is. Tanuljunk a mostani válságból - figyelmeztet a Greenpeace. Egy helyi erőforrásokra épülő rendszerben a koronavírus gazdasági hatásai sem lennének ennyire pusztítók - hívja fel a figyelmet cikkében Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) ügyvezető elnöke. A járvány az arcunkba köpte a gazdaság felépítésének életellenességét. Vírusok, éghajlatváltozás, évente milliók haláláért felelős légszennyezés, egyenlőtlenségek. A fejlett országok gazdaságának az elmúlt évtizedekben tapasztalt többszöröződése nem emelte hasonló arányban az ott élők boldogságszintjét. Dolgozhatunk azon, hogyan mentsük meg ezt az életellenes gazdaságot, de most lenne itt az esély, hogy létrehozzunk valami mást - fogalmaz Éger Ákos. Ami a természeti korlátokat elismerve az embert és a közösségeket helyezi középpontba. A bajba jutottaknak most azonnal segíteni kell, de e tűzoltás közben a hosszú távú hatásokon is érdemes gondolkodni. Az eddigi fenntarthatatlan szintről le kell csökkenteni az erőforrások felhasználását. A problémáink szinte mindegyike - így a koronavírus-járvány is - visszavezethető arra, hogy túl sokat veszünk el a természettől. A budapesti reptér forgalma 25 év alatt megötszöröződött és a közúti közlekedésben is állandó a növekedés. Egy helyi erőforrásokra épülő gazdaságban erre nem lenne szükség. Az MTVSZ-elnök pártolná, ha az embereknek nyújtott közvetlen anyagi támogatást csak környezetbarát, fenntartható termékeket értékesítő piacokon lehetne elkölteni. Ezzel szemben az Európai Központi Bank több százmilliárdos mentőprogramja az emberek helyett az életellenes gazdaságban érdekelt multinacionális - sok esetben pénzügyi - vállalatokat segíti. Most belevertük a fejünket a falba. Kérdés, a fejünkkel megpróbáljuk-e azt szétverni, vagy hátralépünk és elgondolkodunk - fogalmaz Éger Ákos. (Az MTVSZ tegnap azt is közzétette, hogy csatlakozott a világ 161, a koronavírus-járvány miatti adósságtörlesztés 2020-as eltörlését követelő civil szervezetéhez. Emellett olyan megoldásokat követelnek, amik nem hoznak létre újabb adósságokat.)

Aggódó "boomerek"

A járványügyi veszélyhelyzetben virtuális "palackpostát" írtak a közös jövőnkért nagyszülő-korú hazai értelmiségiek. "Kedves Z generációsok! Boomerek vagyunk, 70 körüli magyar állampolgárok, akik az itthoni karantén-szigeteinkről üzenünk Nektek. Generációnkkal abban a sajátos helyzetben vagyunk, hogy a világjárvány, amelyik átmenetileg sokat javított a légszennyezettségi adatokon, leginkább a mi életünket fenyegeti" - kezdik levelüket. A klímavédelem és a járványügy szembenállása azonban csak látszat. Valójában mind a járványügy, mind a klímavédelem számára ugyanaz az ellenfél, és csak közös megoldás létezik. A távolsági szállítás és a világméretű tömegturizmus egyik oldalon a levegő szennyezésével közvetlenül járul hozzá az éghajlat melegedéséhez, a másikon pedig terjeszti a világon felbukkanó új kórokozókat. A klímaváltozás az újabb és újabb járványok melegágya. A megoldáshoz a távolsági fuvarozás és idegenforgalom társadalmi költségeit világszerte rá kell terhelni az érintett ágazatokra. Az így módosuló árak megváltoztatják a fogyasztók fontossági sorrendjét. Újra felfedezhetjük a hozzánk közeli úti célokat. A világgazdaság repülőgép, ami ha megáll, leesik. Most a világjárvány földre kényszerítette. A jelen kegyelmi pillanatban új irányokat lehet kijelölni annak érdekében, hogy egy járvány se száguldhasson végig a világon, emberek tömegeit fenyegetve, százmilliókat elszegényítve - írják. A kiáltvány első aláírói Haumann Péter a nemzet színésze, Kossuth díjas Haumann Ágnes gyártásvezető Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, akadémikus, Széchenyi díjas Trokán Péter színész, érdemes művész, Jászai Mari díjas Szathmáry Zsolt, építész euromérnök, UNCHS-Habitat ENSZ-szakértő Jásdi Mari közgazdász, ügyvezető Jásdi István közgazdász, a 2017-es év „Borászok Borásza” 

Orbánék a járműipar pártján

Bár az Orbán-kormány az általánosságok szintjén rendre kiáll a környezevédelemért, fontossági sorrendje a jelek szerint merőben eltér a civil szervezetekétől. Tegnap az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) két közleményben is támogatásáról biztosított légszennyező ágazatokat. A kormány nevében Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár - másik nyolc uniós tagállammal egyetértésben - élesen kikelt az uniós Közlekedési Tanács közúti szállításra vonatkozó döntései ellen. A járművezetőket védő terv szerinte "rossz válaszokat ad" , megnehezíti a gazdaság vírusválság utáni újraindítását és ellentétes az áruk szabad áramlásával. Mosóczi László rögzítette: az Orbán-kormány számára kiemelten fontos a közúti fuvarozók védelme. Az új szabályok emelik az árakat, előnybe hozzák az unión kívüli szereplőket, ráadásul bizonyos üresjáratokat előíró intézkedések még növelik is a légszennyezést - hangsúlyozta az államtitkár, aki a járványhelyzetben is helytálló ágazat erősítését követelte. Az ITM másik tegnapi közlése szerint a 2050-es teljes szén-dioxid-mentesítést célzó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotása kapcsán magyarországi autóipari vezetőkkel folytatott videókonferencia-megbeszélést Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Az egyeztetésen a BMW Group Magyarország, a PSA Csoportot képviselő Opel Magyarország és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének vezetői vettek részt. Kaderják Péter hangsúlyozta, hogy a cél eléréséhez az autóipar együttműködése is szükséges, amivel amazok egyet értettek. Arról, hogy mire jutottak, nem szól a közlemény, de az iparág bizonyára nem érvelt önmaga ellen. Amiként arról korábban beszámoltunk, autós érdekképviseletek a vírushelyzetre tekintettel felmentést kérnek az idéntől szigorított uniós légszennyezési értékek alól. A magyar kormány tehát lényegében mindazokért harcol, amit a környezetvédők meghaladottnak, sőt a járvány áttételes kiváltó okának tartanak. Éger Ákos MTVSZ-elnök szavaival élve Orbán Viktor az eléje került falat most a fejével igyekszik áttörni.

358,42 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.09. 08:24
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a szerda esti 357,90 forint után 358,42 forinton jegyezték csütörtök reggel a bankközi piacon.
Emelkedett a dollár és a svájci frank jegyzése is csütörtök reggelre. A dollárt a szerda esti 329,71 forint után 330,20 forinton, a svájci frankot pedig 339,25 forint után 339,55 forinton jegyezték csütörtök reggel.
A forint az euróval szemben nyolc, a dollárral és a svájci frankkal szemben tizenegy százalékkal gyengült az év eleje óta.

OKSZ: elmarad a húsvéti vásárlások értéke a korábbiakétól

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.09. 07:32
Illusztráció
Fotó: DANIEL KARMANN / AFP
Az elmúlt két évben a húsvéti költekezések hatására 50-60 milliárd forinttal is megugrott az élelmiszerboltok forgalma a január-februárihoz képest, ilyen felfutásra most nem számítanak.
Visszafogottabbak a húsvéti beszerzések a koronavírus-járvány miatt, az ünnepi vásárlások értéke elmarad a korábbi években tapasztalttól – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI megkeresésére. Vámos György jelezte: az elmúlt két évben a húsvéti költekezések hatására 50-60 milliárd forinttal is megugrott az élelmiszerboltok forgalma a január-februárihoz képest, ilyen felfutásra most nem számítanak. A járványhelyzet felforgatta a vásárlási szokásokat az elmúlt másfél hónapban. Fontosabb bejelentések után megrohanták a vevők az üzleteket, három nagy hullámban vettek élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket. Az ezek közötti időszakban a szokásos körül alakult a forgalom, azt csak kissé haladta meg, tehát a felfutás nem volt folyamatos. Az utóbbi napokban már olyan jelzések érkeztek, hogy a megszokottnál kisebb a forgalom – közölte az OKSZ főtitkára. Úgy fogalmazott: érezhetően megfontoltabban vásárolnak a fogyasztók a kijárási korlátozás miatt, beszereznek ugyan hagyományos húsvéti termékeket, de nem annyit, mint az előző években. A jelek szerint a többség tudomásul vette, hogy most nem tanácsos összejárni. Vámos György ugyanakkor hozzátette, hogy a csütörtök és a szombat a várakozások szerint erős lesz. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére azt mondta: az idei húsvéti szezont komolyan érinti a koronavírus-járvány. Másfél hete a forgalom átlagosra csökkent, míg az ezt megelőző időszakban a szokásos forgalom dupláját, akár tripláját is elérték üzleteik. A vevők száma drasztikusan visszaesett, a megszokott forgalmi szint most annak köszönhető, hogy egy-egy alkalommal jóval többet vásárolnak, mint máskor. Fodor Attila szerint a csokoládéfigurák lehetnek a járvány legnagyobb áldozatai az üzletekben, sokkal kevésbé keresik ezeket a készítményeket, mint máskor a húsvéti ünnepek előtt. Jóval kisebb az érdeklődés a füstölt termékek iránt is. Szerdán már érzékeltek fellendülést a hagyományos húsvéti élelmiszerek vásárlásában, és erre számítanak csütörtökön és szombaton is, de összességében nem várható a korábbi húsvéti időszakokban megszokott kiugró forgalom – közölte a kommunikációs igazgató. A Lidl Magyarország az MTI-t arról tájékoztatta, hogy jelentős forgalomnövekedést tapasztalt márciusban a tavalyi azonos időszakhoz képest, a járvány, illetve az érvénybe lépő intézkedések miatt a fogyasztók többet vásároltak. Húsvét közeledtével élénkülő keresletet tapasztal az áruházlánc, ez már az elmúlt hétvégén érezhető volt, de a forgalom várhatóan csütörtökön lesz a legerősebb.