Előfizetés

Vírusrekord Törökországban: egy nap alatt több mint 4100 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.08. 21:16
Két hetes hatósági karanténjukat töltő török lakosok integetnek zászlóval Duzce városában, 2020. április 7-én. A nemzeti színű zászló és léggömb másokat is otthon maradásra buzdít
Fotó: Yavuz Emrah Sever / 2020 Anadolu Agency
Drámai módon megugrott a halálozások száma is, 24 óra leforgása alatt 87-en vesztették életüket a járvány következtében.
 Törökországban szerdán is rekordmértékben, egy nap alatt 4117-tel nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így összesen 38 226-ra emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca Twitter-fiókján közölt adatokból, melyeket az MTI is szemlézett. Koca azt is tudatta, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta napi halálesetek száma, ha kismértékben is, de ugyancsak rekordot döntött, és 87-tel összesen 812-re nőtt. A napi elhalálozások száma április 1-jétől eddig viszonylagos stabilitást mutatott, 63 és 79 között mozgott.
Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma szerdán lépte át először a napi 4000-et. Szombattól hétfőig 3000 és 3150 között alakult, kedden azonban már négyezer közelébe, 3892-re ugrott.
A fertőzöttek közül jelenleg 1492-en szorulnak intenzív ellátásra, 18-cal többen, mint kedden, és 995 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva, ami pedig mindössze nyolccal haladja meg az előző napi értéket. Az utóbbi adat tekintetében továbbra is határozott lassulás tapasztalható. A gyógyultak száma vasárnap óta egyenletesen, 256 és 284 közötti értékben nő, az utóbbi 24 órában például 264-gyel 1846-ra. Koca szerdán egy korábbi Twitter-bejegyzésében azt közölte, hogy 
kifejlesztettek a fertőzöttek, a velük kapcsolatban állók, valamint a gyanús esetek követésére egy okostelefonos alkalmazást, amelynek a használata az érintettek számára kötelező lesz. Kifejtette: a hatóságok az applikáción keresztül értesülnek arról, hogy a felhasználó betartja-e a házi karantént.

Amennyiben megszegi, büntetéssel sújtják - jelezte Fahrettin Koca, hozzátéve, hogy a rendszer egy-két napon belül életbe lép. A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága a fejlesztést illetően később arról számolt be, hogy az érintetteket üzenettel és hívással is figyelmeztetni fogják, mihelyt kilépnek otthonukból, továbbá hazatérésre szólítják fel őket. Az "engedelmetlenek" adatait a rendőrséggel is megosztják - hangsúlyozták. Törökországban a járvány enyhítése érdekében péntek éjfél óta zárva van a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb város és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak település. Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, illetve azokra a 20 éven aluliakra is, akik nem dolgoznak. Szombattól kötelező a védőmaszk használata minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is. 
A kis-ázsiai országban már korábban leállították a nemzetközi repülőjáratokat, a belföldiek túlnyomó részét, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Zárva tartanak az iskolák és a szórakozóhelyek, illetve megtiltották a mecsetekben a tömeges imákat. 

Sok a kérdés az intenzíven kezelt Boris Johnson állapota körül

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.04.08. 19:52

Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto
A brit miniszterelnök a legfrissebb hírek szerint már felült, éber és kommunikál, de még mindig az intenzív osztályon kezelik. Az is kiderült, hogy még kormányának tagjai sem tudtak az egészségének drámai romlásáról.
Kulcsfontosságú lehet a következő két hét a brit kormányfő személyes és a brit gazdaság szempontjából is. Boris Johnson vasárnap este óta a St. Thomas kórházban, hétfő este óta annak intenzív osztályán fekszik. A légzőszervi betegségekre külön is szakosodott egyetemi klinikától érkező szerdai hírek szerint az 55 éves politikus állapota továbbra is „kielégítő”, jól reagál a kezelésre, oxigént kap, de légzésének támogatásához nem igényel mechanikai segítséget. Johnson jelenleg nem dolgozik. Habár a hivatalos közlemények bizakodó hangot ütnek is meg, a konzervatív The Times szerdai számában kendőzetlen elemzésben tárta fel, hogy Boris Johnson felépülését nem szabad készpénznek venni, mert az intenzív osztályról kivezető két útnak, a halálnak és a hazaengedésnek egyformák az esélyei. Johnson kezelőorvosai állítólag úgynevezett "citokin vihar" kialakulásától tartanak, amikor a túlreagáló immunsejtek mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül, beleértve az egészséges szöveteket és ahelyett, hogy segítenének, a tüdőbe még több vizenyőt és szennyeződést juttatnak el. A lap szerint az első tünetek jelentkezésétől számítva legalább 18 napra van szükség, amíg a beteg elhagyhatja a kórházat, ami Johnson esetében a húsvétot követő hétvégét jelentené. A kevésbé szerencsés páciensek átlagosan négy nappal később vesztik el a harcot a kórral szemben. Mára az is egyértelművé vált, hogy még a kormány tagjai sem tudták, milyen gyorsan és milyen mértékben rosszabbodott a miniszterelnök állapota. A sajtónak egy miniszter névtelenül elmondta, hogy egyhetes karanténja idején senki nem nézett rá a kormányfőre, hiszen terhes menyasszonya, a 32 éves Carrie Symonds dél-londoni otthonukban szigetelte el magát. Johnson betegsége idején is el akarta látni kormányfői teendőit, és csak akkor vallotta be, mennyire beteg, amikor már súlyos légzési nehézségekkel küzdött. Boris Johnson a legjobb esetben is hetekre, de akár hónapokra is kidőlhet, így sürgőssé vált a helyettesítésével megbízott Dominic Raab hatáskörének tisztázása. A 46 éves külügyminiszter viszonylag kevés kormányzati tapasztalattal, még kevesebb karizmával bír, és zárkózott természete folytán csekély a támogatottsága a kormányon belül. Az Egyesült Királyság íratlan alkotmányának köszönhetően a miniszterelnök helyettesítésének rendje tisztázatlan. Hacsak a kormányfő elhúzódó betegsége miatt nem kerül sor ügyvezető kinevezésére, Raab „első lesz az egyenlők között”, akinek konszenzust kell keresnie a kabinetben, mert nem bírálhatja felül kollégái többségi álláspontját. A Michael Gove miniszterelnöki hivatalvezető által megfogalmazott hivatalos irányelv szerint mindenesetre "mindenki együttműködik a miniszterelnök által célul kitűzött terv megvalósításában, hogy a kormány minden eszközét bevethessük a láthatatlan ellenséggel szembeni harcban". 
Bár a brit kormány döntéseit befolyásoló tudományos szakemberek szerint „lehetséges, hogy az új megbetegedések száma jó irányban mozog”, a kijárási szigorítások sorsáról várható húsvéthétfői bejelentés nem fog hozni változást. Az országos karantént akár egy teljes hónappal, május közepéig is meghosszabbíthatják.

Trump megtalálta a járvány felelősét: a WHO miatt nem hatékony a védekezés

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.04.08. 18:53

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök világképe egyszerű: ami jó, az neki köszönhető, ami rossz, arról mások tehetnek.
Donald Trump új ellenséget talált, aki miatt nem elég hatékony a koronavírussal szembeni amerikai védekezés. Republikánus politikusok napok óta az ENSZ Világegészségügyi Szervezete ellen hangolják az elnököt, aki kedd esti tájékoztatóján azt mondta, hogy a WHO „félrekezelte” a járványt, és különben is túl nagy benne Kína befolyása, úgyhogy megfontolja az amerikai pénzügyi támogatást. Amikor rákérdeztek, hogy ez bölcs dolog-e a pandémia idején, Trump azt felelte, hogy nem mondta, amit fél perccel korábban minden tévénéző hallott. Nem ez volt az egyetlen furcsa megjegyzése, azt is állította, hogy nem tudott gazdasági tanácsadója, Peter Navarro január végi, az akkor Kínában már tomboló járvány elleni intézkedéseket sürgető feljegyzéséről. A félmillió amerikai halottat jósló dokumentum válasz nélkül maradt, mire Navarro néhány héttel később újabb feljegyzést írt, amelyben már 1,2 millió halálesettel számolt. Ebben az időben Trump kicsinyíteni igyekezett a veszélyt és azt állította, hogy a kormány ellenőrzése alatt tartja a helyzetet. A Washington Post szerint Trump januárban hírszerzési jelentéseket is kapott a járványról. Trump elnök lecserélte a Pentagon megbízott főfelügyelőjét, aki hivatalánál fogva a válságkezelő gazdasági csomag végrehajtását ellenőrző bizottság elnöke is lett volna. Ez arra utal, hogy az elnök nem tűri a pénz elköltésének semmilyen külső ellenőrzését. Az Egyesült Államokban már 400 ezernél több igazolt fertőzést és 13 ezernél több halálesetet regisztráltak. New Yorkban két napja csökken a megbetegedések számának növekedése, ami némi reményt jelent arra, hogy a járvány lassan gyengülni kezd. Ugyanakkor új, veszélyes gócok vannak kialakulóban New Orleansban, Chicagóban és Detroitban. Bár nem mindenhol vezetnek statisztikát a betegek bőrszínéről, ahol igen, ott mindenhol kiderült, hogy a páciensek és a halálesetek között nagyon erősen felülreprezentált a fekete lakosság. Ez a gyengébb anyagi és egészségi helyzetre, a rossz táplálkozási és életviteli szokásokra  vezethető vissza. Az utolsó pillanatig tartó jogi huzavona után Wisconsinban kedden megtartották az előválasztást. Az állam demokrata párti kormányzója még hétfőn délután is megpróbálta elérni a halasztást, ám a republikánus többségű törvényhozás a bírósághoz fordult. A helyi és a szövetségi Legfelső Bíróság pártvonalak mentén hozott döntései aztán nem csak a halasztást tiltották meg, de a levélszavazás határidejének meghosszabbítását is. A republikánusok azért ragaszkodtak a szavazáshoz a járvány idején is, mert egyúttal több állami tisztségre, köztük a helyi Legfelső Bíróság egyik tagjára is lehetett szavazni, márpedig a jobboldal esélyei rendszerint annál jobbak, minél alacsonyabb a részvétel. A járvány miatt eleve csak kevés szavazókör volt nyitva, Milwaukeeban például a szokásos 180-ból csak öt és azokban is a Nemzeti Gárda tagjainak kellett beugraniuk a pánik miatt inkább otthon maradó állami tisztviselők helyett. Így aztán hosszú órákat álltak sorban azok, akik az életveszély ellenére élni kívántak demokratikus jogukkal. Az eredményeket csak a jövő hétre számolják össze, egyelőre részvételi adatot sem hoztak nyilvánosságra. Amikor Donald Trumpot a wisconsini eset kapcsán arról kérdezték, hogy szélesítik-e a levélszavazás lehetőségét a november 3-i elnökválasztásra, azt felelte, hogy a levélszavazás „borzasztó”, mert a rendszer „romlott”. Arra, hogy akkor miért levélben adta le voksát a floridai előválasztáson, az elnök azt felelte, hogy azért, mert joga volt hozzá.