Nem kötelező érettségiznie most annak, aki nem felvételizik

Publikálás dátuma
2020.04.09. 11:35

Fotó: Népszava
Azt javasolják, hogy csak írásbeli vizsgák legyenek, ezzel mintegy felére lehet csökkenteni a vizsgák számát – mondta Maruzsa Zoltán.
A járványhelyzet miatt sem maradnak el Magyarországon az idei érettségi vizsgák, de a megszokottól eltérően tartják majd meg őket. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: azt javasolják, hogy csak az írásbeli vizsgák kerüljenek megszervezésre, ezzel mintegy felére lehet csökkenteni a vizsgák számát. Szóbelire legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az írásbeli alól valaki – például sajátos nevelési igény miatt – felmentést kapott, vagy középszinten csak szóbeli vizsga van. Az államtitkár javaslatot tett arra is, hogy az előrehozott vizsgákat idén ne tartsák meg. Az államtitkár azzal indokolta az írásbelik megtartását, hogy Magyarországon az érettségi jegy egyben felvételi jegy is a felsőoktatásba, az egyetemek pedig nincsenek felkészülve arra, hogy felvételit szervezzenek. Kitért arra is, hogy aki idén nem akar egyetemre menni, annak nem szükséges érettségiznie, a vizsgákat leteheti jövőre is, nyugodtabb körülmények között. Felidézte: vagy rövidítik, vagy technikailag más módszert alkalmaznak az érettségi vizsgákra a világon. Van, ahol csak írásbeli vagy csak szóbeli vizsgát tartanak, de még nem döntöttek mindenhol ennek mikéntjéről. Az érettségit úgy kell megszervezni, hogy megfeleljenek a járványügyi helyzetnek is.  A megtartandó vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy a járványügyi előírásoknak is megfeleljenek. Egy teremben maximum tíz vizsgázó lehet majd, Maruzsa Zoltán szerint ez nem jelent majd gondot, hiszen minden iskolaépület rendelkezésre áll. Az érettségiket így 14 nap alatt le lehet majd bonyolítani. Azt tervezik, hogy a vizsgák május 4-én megkezdődhetnek. Döntés viszont még nincs, az majd a jövő hét szerdai kormányülésen várható. Maruzsa Zoltán államtitkár a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a pedagógusoknak, szülőknek és diákoknak a digitális oktatásra való átállásért a veszélyhelyzetben.

A PSZ támogatja

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözölte a javaslatot. Mint közleményükben írták, örülnek, hogy az oktatásért felelős akciócsoport elfogadta a PSZ korábbi javaslatát arról, hogy csak egyféle vizsgát tartsanak. Továbbá bíznak abban, hogy a szakképzésben a szakmai érettségi és a szakvizsgák is megszervezhetők lesznek. Hangsúlyozták: az írásbeli érettségi megszervezése és megtartása se veszélyeztesse egyetlen tanuló és pedagógus, továbbá hozzátartozóik egészségét, életét. Az érettségi vizsgák alatt minden iskolaépületben legyen elegendő fertőtlenítőszer, gumikesztyű, szájmaszk, és minél kevesebb számú vizsgázó tartózkodjon órákon át egy tanteremben. Felhívták a figyelmet arra is: a vidékről bejáró diákoknak az iskolákba kell utazniuk, így esetükben kérdés, kinyitnak-e a kollégiumok, illetve miként szervezik meg biztonságos utazásukat. A PSZ szerint a kollégista diákoknak a lakóhelyükhöz legközelebb eső középiskolában kellene megírniuk az érettségit. – Fontos részletek továbbra sem ismertek. A döntéshozóknak figyelembe kell venniük az egyéni élethelyzeteket is, hiszen a járvány szempontjából egy diák is lehet kiemelten veszélyeztetett, vagy a családjában is lehetnek olyanok, akiknél a vírusfertőzés nagyobb kockázatot jelent. Fontos, hogy az ő esetükben valamilyen egyéni elbírálás történjen – mondta a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa. Szerinte a jelenlegi helyzetben az érettségire való felkészítésben nagy felelősség hárul az osztályfőnökökre, ők tudják koordinálni a szaktanárokat. Egy diáktól ugyanis nem várható el, hogy a digitális távoktatás keretében majd magától felkészül az érettségire. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a tanévet biztonsággal be lehet majd fejezni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának elnöke, Szűcs Tamás szerint még jobban kellene csökkenteni a vizsgák számát. Szerinte ezt úgy lehet megoldani, hogy csak az egyetemre jelentkezőknek kelljen emelt szinten vizsgázni a szükséges tárgyakból, középszinten pedig adjanak megajánlott jegyeket a tanulóknak.   
Szerző
Frissítve: 2020.04.09. 14:48

Miskolc jegyzője eladja szolgálati autóját, a vevőt meghívja vacsorázni

Publikálás dátuma
2020.04.09. 11:34

Fotó: Mehmet Kaman / AFP/Anadolu Agency
Az autó megvásárlására egyfordulós, nyílt pályázattal van lehetőség, vételárát pedig teljes egészében a koronavírus elleni védekezésre fordítja a városvezetés.
Miskolc jegyzője elkötelezett a takarékos, puritán működés mellett és személyes példamutatással is szolgálni kívánja városát. Ennek megfelelően eladásra kínálja szolgálati autóját, egy 98 085 kilométert futott, 2017-es évjáratú, gyöngyházfekete, bézs és elefántcsont színű belső térrel rendelkező Skoda Superb személygépkocsit. Az autó exkluzív felszereltséggel rendelkező Laurin & Klement kiadás, többek között 4 kerék meghajtással, DSG váltóval, adaptív lengéscsillapítással és számos egyéb kényelmi felszereléssel van ellátva. Az autó megvásárlására egyfordulós, nyílt pályázattal van lehetőség, vételárát pedig teljes egészében a koronavírus elleni védekezésre fordítja Miskolc város vezetése – olvasható a városháza közleményében. Hozzátették: a város vezetése a kormányzati forráselvonások, illetve a kieső bevételek ellenére is elkötelezett a koronavírussal szembeni védekezés mellett, éppen ezért vezetői készek valamennyi erőforrásukat ennek a célnak a szolgálatába állítani, még ha ez lemondással is jár. A jegyző további felajánlása, hogy az autó új tulajdonosát a veszélyhelyzet elmúltát követően meghívja vacsorázni.
Szerző

Digitalizálják a Bátor Tábort

Publikálás dátuma
2020.04.09. 11:30

Fotó: Népszava
Azon dolgoznak, hogy az élmények a súlyosan beteg gyerekek otthonából segíthessenek a félelmek legyőzésében.
„Ha a Bátrak nem tudnak eljönni a táborba, akkor a tábor megy el a Bátrakhoz!”

– olvasható a Bátor Tábor honlapján.

Azok a gyerekek, akik valamilyen súlyos betegséggel küzdenek, a járványhelyzet következtében még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek – írta az alapítvány közleményében. Ők már megtapasztalták, mit jelent a félelem, a bizonytalanság, a barátoktól, osztálytársaktól való hosszabb ideig tartó eltávolodás, az izoláció, az egyedüllét. 
A 2001-ben létrejött Bátor Tábor, amely a nevetés és a játék élményén keresztül segíti ezeknek a gyerekeknek a gyógyulását, mivel programjaikat most nem tarthatja meg, digitális tábort fejleszt. Szakértőik azon dolgoznak, hogy azok az élmények, amelyeket eddig az íjászpályán, a lovardában vagy éppen a magas kötélpályán éltek át a táborozók, most az otthonaik biztonságában legyen elérhető. A digitális tábor segítségével újra kapcsolatba kerülhetnek a sorstársaikkal. A játék gyógyító ereje pedig segít a félelmeik leküzdésében.
„Amellett, hogy a táborozóink otthonaiba elvisszük a gyógyító élményeket, szélesebb körben is elérhetővé tesszük online programjainkat, ezzel is segítve a kialakult nehéz helyzettel való megküzdést” – idézték Brahmi Lynda, a Bátor Tábor Alapítvány programigazgatóját. 
A Bátor Tábor módszertanát, amely már több mint tízezer gyereknek segített a félelmeik legyőzésében, 2016-ban a Yale Egyetem kutatása is megerősítette. Az alapítvány magánszemélyek és vállalatok adományaiból valósítja meg programjait. Arról, hogyan lehet segíteni, itt lehet tájékozódni.
Szerző