Előfizetés

Karácsony lezáratta a Margitszigetet, a Római partot, és az Óbudai szigetet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 22:36

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A tiltás betartását a rendőrség ellenőrzi a közterület-felügyelet segítségével.
Alig néhány órával azután, hogy Karácsony Gergely bejelentette, egyeztet Budapest rendőrfőkapitányával a korlátozások esetleges szigorítása ügyében, már közzé is tette az eredményt a Facebookon. Eszerint elrendelte péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását. Mint írja, erre azért a budapestiek védelmében volt szükség, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg. Felkérte Terdik Tamást, Budapest rendőrfőkapitányát, hogy a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésemnek, Handl Tamást, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét pedig arra utasította, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére. A lezárás miatt erre a négy napra a BKK felfüggeszti a 26-os busz közlekedését, a 4-es és a 6-os villamos pedig nem áll meg a Margitszigetnél. Tisztában van vele, hogy ezért sokan utálni fogják, de a járvány terjedésének megfékezése nehéz döntéseket tesz szükségessé - írta, egyúttal kéri a budapestieket, maradjanak otthon az ünnepek alatt is. 

Az élelmiszerboltok, a patikák és a trafikok kivételével négy napra minden bolt bezár Szegeden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 21:51
Botka László nyáron a Népszava szerkesztőségében - Fotó: Tóth Gergő
A patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia a következő négy napra - jelentette be a Facebookon Botka László polgármester. Egyúttal arra kéri a szegedi polgárokat, hogy kizárólag létfontosságú ügyben hagyják el az otthonukat, a rendőrséget és a polgárőrséget pedig arra, hogy segítsenek a szabályok betartásában és figyelmeztessék a lakosokat. Tudom, hogy a gyönyörű idő és a húsvét miatt egyre nehezebb otthon maradniuk, de ez most feltétlenül szükséges, ha meg akarjuk fékezni a járványt - írja.

Karácsony még értelmezni próbálja Orbán bejelentését, de szükség esetén kész a szigorításra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 21:18

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Budapest rendőrfőkapitányával egyeztet és megfogadja a rendőrség javaslatát.
Beletelik egy kis időbe, mire kiderül, jogilag hogyan kell értelmezni a miniszterelnök bejelentését, a kijárási korlátozás – helyes – meghosszabbításán túl mit is döntött a kormány - reagált a Facebookon Orbán Viktor bejelentésére Karácsony Gergely. A miniszterelnök döntésének lényege az, hogy a kijárási korlátozás határozatlan időre való meghosszabbítása mellett felhatalmazza a polgármestereket, hogy húsvét idejére szükség szerint további szigorításokról határozzanak saját településükkel kapcsolatban. Karácsony csak politikailag tudja értelmezni Orbán bejelentését: bár a kormány kierőszakolta magának a korlátok nélküli felhatalmazást, ám amikor életbevágó döntést kellene hozni, a polgármesterekre úgy tol felelősséget, hogy eszközöket nem ad hozzá - írta. A főpolgármester magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét. "Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom" - ígérte. Karácsony az RTL Híradójában is elmondta, hogy senki sem tudja értelmezni a miniszterelnök bejelentését. Amíg nincsenek hozzá jogszabályok rendelve, csak arra törekedhetnek, hogy érvényt szerezzenek a már kihirdetett korlátozásoknak.