Koronavírus: több mint háromezren haltak meg már Belgiumban

Publikálás dátuma
2020.04.10. 15:36

Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / AFP
Hollandiában sem csillapodik a járvány, ahol egy nap alatt több mint ezer új fertőzöttet azonosítottak.
Belgiumban 3019-re nőtt a koronavírus okozta betegség (Covid-19) halottainak a száma, miután a pénteki adatok szerint 325-en haltak meg 24 óra leforgása alatt az országban - közölte a helyi sajtó. A fertőzés ráadásul tovább terjed,  az SPF Santé közegészségügyi szolgálat szerint újabb 1684 fertőzést regisztráltak, a számuk ezzel összességében meghaladta a 25 ezret - írta az MTI.  Hírünk megjelenésekor a John Hopkins Egyetem interaktív járványtérképe már 26667 holland fertőzöttről számolt be. Emmanuel André, az SPF Santé közegészségügyi szolgálat munkatársa szerint a fertőzéses esetek nyomon követése rendkívül fontos ahhoz, hogy az életben lévő korlátozásokat enyhíteni lehessen.   "Hónapok óta azt vizsgáljuk, hogy terjed a vírus, így már kezd kialakulni egyfajta megoldás arra, hogy lehetne a mozgáskorlátozásokat enyhíteni. Ez azonban, egy nagyon összetett folyamat" - fogalmazott.
A mozgáskorlátozással kapcsolatos szabályok lassan egy hónapja vannak hatályban Belgiumban. A De Staandard, a flamand régió napilapja, arról számol be, hogy egy Mollenbeek körzetében élő 23 éves férfit bíróság elé állítanak a szabályok megsértése miatt. Az ügyész közmunka kiszabását kéri az elkövetőre.

Hollandiában húsvétra betiltják a biciklizést is

Hollandiában sem lassul a járvány terjedése, pénteki adatok szerint több mint ezer új fertőzöttet azonosítottak az országban. A Johns Hopkins Egyetem frissített összesítése szerint 21 910 a fertőzöttek száma, és 2396 halálos áldozata van a fertőzés okozta betegségnek. Pénteken Mark Rutte holland miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy még egy jó darabig nincs esély a korlátozások feloldására. "A szabályokon fokozatosan fogunk lazítani. Addig is mindenki maradjon otthon húsvétkor. Nincs biciklizés, nincs motorozás, ha kell, az utakat is lezárjuk" - hangsúlyozta. A sajtó szerint a rendőrség szigorú ellenőrzés alá veszi a köztereket is, ahol a fiatalok gyülekeznek, dacolva a korlátozásokkal. 

Luxemburgban 52 halottról tudnak

Luxemburgban a helyi média a járvány lassulásáról adott hírt, azonban még a drákói intézkedések ellenére is 81 új fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben péntekre virradóra. Az összesítés szerint a országban 3115 a fertőzések száma, 52-en haltak meg, ami nagy aránynak számít a félmilliós lélekszámú országban. Paulette Lenert egészségügyi miniszter a Luxemburg Times című napilapnak nyilatkozva elmondta, még 8-10 napra lesz szükség, hogy a kormány kigondolja a megfelelő korlátozásenyhítő stratégiát.
Szerző

A fertőzöttek számának legmagasabb napi növekedését regisztrálták Ukrajnában és Oroszországban

Publikálás dátuma
2020.04.10. 11:31

Fotó: Iliya Pitalev / AFP/Sputnik
Putyin a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások szigorúbb betartatására utasította a belügyminisztériumot és a nemzeti gárdát.
Ukrajnában péntekre, egy nap alatt 12 új esettel, 69-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 311-gyel 2203-ra, ami mind a fertőzöttek, mind a haláldozatok számának tekintetében az eddigi legmagasabb napi növekedés – közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 61-en gyógyultak fel. Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos mindazonáltal pénteken az 1+1 tévécsatorna műsorában úgy vélekedett, hogy Ukrajna elkerülheti a fertőzés terjedésének kicsúcsosodását, amit korábban április 14-15-re jósoltak matematikai modellezéssel, amennyiben a lakosok betartják a korlátozó intézkedéseket. Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-bejegyzésében elismerte, még nem tudja, mikor oldhatók fel a korlátozások Ukrajnában, csak remélni meri, hogy májusban enyhíthetők, és talán nyárra visszatérhet az ország, a gazdasági élet a normális kerékvágásba.
„Nehéz megjósolni a járvány lefolyását, amelynek természetét oly keveset vizsgálták, de a kormányban reméljük és mindent megteszünk annak érdekében, hogy április végén lehetségessé váljon a gazdaság újraindításának első lépése, azaz a karantén enyhítése több szakaszban, először a fiatalok, majd május második felében az idősebbek számára”

– fogalmazott.

Dmitro Kuleba külügyminiszter pénteki online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jelen állás szerint több mint 8800 ukrán kéri hazavitelét külföldről. További mintegy 6230 ukrán állampolgár viszont kész arra, hogy külföldön várja meg az ukrajnai karantén feloldását. Az ukrán határőrszolgálat pénteken arról számolt be, hogy az előző napon 25 olyan személyt tartóztattak fel – 19-et a lengyel-ukrán, hatot az orosz, illetve a fehérorosz határon –, akik külföldről való belépésük után nem tartották be a 14 napos önelszigetelést, és újból ki akartak utazni az országból. A hatóság közlése szerint ez szomorú rekord, korábban legfeljebb napi hét ilyen szabálysértést regisztráltak. Ráadásul 17-en közülük egy teljes napot sem töltöttek el Ukrajnában, máris újra ki akartak utazni külföldre.

Putyin a kijárási korlátozások szigorúbb betartatására utasította a hatóságokat

Miközben ismét rekordmértékben, csaknem 1800 fővel nőtt a bizonyított új koronavírus-fertőzöttek száma Oroszországban, Vlagyimir Putyin elnök pénteken a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások szigorúbb betartatására utasította a belügyminisztériumot és a nemzeti gárdát. A Kreml honlapján közzétett rendelet értelmében a hatóságoknak pótlólagos intézkedéseket kell tenniük a jogrend és a közbiztonság szavatolása érdekében a vírus terjedése elleni harcban részt vállaló intézményekben és a velük szomszédos területeken. Az utasítás végrehajtásáról április 15-én jelentést kell tenniük, majd naponta kell beszámolniuk a helyzetről. A járvány Oroszország 85 régiójából péntekre immár 82-őt ért el. A gyógyultak száma 97-tel 795-re, a halottaké pedig 18-cal 94-re nőtt. Egy nap alatt 1786 fővel, 11 917-re emelkedett a bizonyított a koronavírus-fertőzések száma. Ez 17,6 százalékos növekedést jelent. A fővárosban 7822, Moszkva megyében 930, Szentpéterváron pedig 408 esetet tartanak számon. Moszkvában az új páciensek 43 százaléka 18 és 45, 36,5 százalék a 46 és 65 év közötti. a 65 évnél idősebbek aránya 3,5, a gyerekeké pedig 5,5 százalék.

Nem kell karanténba mennie Romániában a román-magyar határon át ingázóknak

Publikálás dátuma
2020.04.10. 09:18

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Az elmúlt hetekben a folyamatosan változó szabályok miatt lehetetlen helyzetbe kerültek a határon át ingázók.
A román-magyar határon át munkába ingázók helyzetét is rendezte a csütörtökön, nem sokkal éjfél előtt ismertetett nyolcadik román katonai rendelet.
A rendelet kimondja, hogy nem kell karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe helyezni Romániában a román-magyar határon át ingázókat, ha nem mutatják a koronavírus-fertőzés tüneteit.

A dokumentum rögzíti, hogy ingázónak tekintik azokat a személyeket, akik igazolják, hogy valamely határátkelőtől 30 kilométerre laknak és dolgoznak a határ valamelyik oldalán, és hetente legalább egyszer hazatérnek. A rendelet újdonsága az is, hogy az ingázók immár nemcsak a Létavértes-Székelyhíd, a Méhkerék-Nagyszalonta és a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelőket vehetik igénybe, hanem a Nagycsanád-Kiszombor, Nagylak-Nagylak, Battonya-Tornya, Gyula-Gyulavarsád, Ártánd-Bors, Vállaj-Csanálos és Csengersima-Pete határátkelőket is. A jogszabály külön kitér arra, hogy az ingázók mezőgazdasági gépekkel is átléphetik a határt. A romániai sajtó az elmúlt hetekben sokat foglalkozott azzal, hogy a folyamatosan változó szabályok miatt lehetetlen helyzetbe kerültek a határon át ingázók. A megszólaltatott érintettek egyfelől arra panaszkodtak, hogy nagyot kell kerülniük, hogy olyan átkelőhelyen léphessék át a határt, amely kimondottan az ingázókért tart nyitva, másfelől arról, hogy így sem biztosított számukra, hogy a határ magyar vagy román oldalán nem teszik 14 napos karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe őket. A Marcel Vela belügyminiszter által ismertetett katonai rendelet további engedményeket tett a kijárási korlátozások terén. 
A jogszabály szerint elhagyhatják a lakásaikat a megfelelő nyilatkozat kitöltésével a méhészek, a halászok, illetve azok is, akik gépkocsit, gépkocsialkatrészeket vásárolnak vagy szervizbe viszik autójukat. A rendelet szerint nyitva maradnak a piacok, amelyeken azonban csakis az őstermelők árulhatják termékeiket.

A katonai rendelet szerint a szükségállapot ideje alatt tilos felfüggeszteni az öregotthonok, gyerekotthonok működését. Ezek személyzete 14 napos turnusokban váltja egymást, ez alatt munkahelyi, illetve otthoni elkülönítésben tartózkodik. Romániában március 16-ától vezettek be rendkívüli állapotot a koronavírus-járvány miatt, amely lehetővé teszi, hogy a belügyminiszter katonai rendeleteket hozzon, amelyeket azonban a miniszterelnöknek is ellenjegyeznie kell.
Szerző