Előfizetés

Járvány idején is jut még közel 30 milliárd a „rendkívüli migrációs nyomás” kezelésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.10. 16:29

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
A pár mikrométernyi koronavírus mellett még egy láthatatlan ellenséggel kell hadakoznia a kormánynak.
A vírus elleni harchoz szabad kezet kapó kormány döntött, hogy pluszpénzt ad a migráció elleni küzdelemre – írja a Pesti Hírlap, a pénteken megjelenő Magyar Közlönyben szereplő egyik rendeletre hivatkozva. A kormányrendeletben az olvasható, hogy a kormány 19,36 milliárd forintos túllépést engedélyez a rendkívüli migrációs nyomás kezelése érdekében, illetve 10,245 milliárd forintos túllépést hagy jóvá a kiadások terén a Belügyminisztériumnak a 2020-as költségvetés terhére. Ez összesen 29,605 milliárd forint.
Ami "a rendkívüli migrációs nyomást" illeti, a rendőrség által közölt adatok alapján a múlt héten - vagyis az év  14. hetében - 
Magyarországon 12 megakadályozott tiltott határátlépés történt, és 21 főt állítottak meg, majd kísértek vissza az ideiglenes biztonsági határzáron.

Orbán Viktor Peter Pellegrini szlovák kormányfővel februárban ellátogatott Röszkére és sajtótájékoztatót tartottak a szűnni nem akaró migrációs nyomásról
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Rendkívüli jogkör polgármestereknek: a TASZ szerint ez most belefér

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.04.10. 15:56
Rendőrök autósokat ellenőriznek a Tokaj és Rakamaz közötti Tisza-híd előtt 2020. április 10-én
Fotó: Balázs Attila / MTI
Csak kérni lehet a polgármestereket arra, hogy arányos és bölcs döntést hozzanak, amikor településükön kijárási korlátozásokat vezetnek be – mondta Szabó Attila, a TASZ munkatársa.
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután, a közösségi oldalán jelentette be: arról határozott a kormány, hogy külön jogosítványt ad a polgármestereknek, akik a húsvéti hosszú hétvége idejére, pénteken nulla órától hétfő éjfélig a saját településükön speciális, szigorító szabályokat vezethetnek be. Később megjelent az erről szóló kormányrendelet is, ami azonban nem tartalmazott bővebb részleteket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) korábban azt az álláspontot képviselte, hogy polgármester és önkormányzat nem, csak az Országgyűlés és csak törvényben hozhat alapjogot korlátozó intézkedéseket. Normális körülmények között ez így is van – hangsúlyozta Szabó Attila, a szervezet jogásza. A mostani rendkívüli helyzet azonban rendkívüli intézkedéseket követel, a törvények helyét ideiglenesen a rendeletek vették át. Lehet azt mondani, hogy vitatható az eljárás, amellyel a kormány szabad kezet adott a polgármestereknek, de ez pillanatnyilag indokoltnak tűnik – állapította meg a TASZ szakértője. A polgármesterek lehetőséget kaptak rá, hogy saját hatáskörükben alapjogot korlátozzanak (szabad mozgás), és arra is, hogy az intézkedésnek érvényt szerezzenek. Ha valaki sérelmesnek találja a helyben hozott rendeletet, akkor elvileg a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalhoz fordulhat. Praktikus szempontból ennek nincs jelentősége, hisz egészen biztos, hogy húsvét hétfő éjfél előtt (ameddig a polgármesterek rendkívüli felhatalmazása érvényes) a kormányhivatal indokolt esetben sem tudja visszavonatni a kifogásolt intézkedést. Legfeljebb majd utólag juthat arra a következtetésre, hogy a panaszosnak igaza volt. Eső után köpönyeg. A pillanatnyi helyzetben – jelentette ki Szabó Attila – csak kérni lehet a polgármestereket arra, hogy bölcs, az alapjogokat szükséges és arányos mértékben korlátozó döntéseket hozzanak.  Ehhez képest például Nagykovácsi vezetése úgy döntött, hogy lényegében bejárási tilalmat rendel el. A fővárosi kirándulók körében rendkívül népszerű Pest megyei település honlapján azt írták: csak azok hajthatnak be, akik ott laknak vagy ott dolgoznak, mindenki mást Nagykovácsi határában visszafordítanak. Székesfehérvár is figyelemre méltó intézkedésekről döntött: közterületen – az egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni. Elrendelték azt is, hogy a 18 évesnél fiatalabbak este 8 és reggel 6 között – egészségügyi szükséghelyzet kivételével – nem lehetnek közterületen. 

"Nem néz ki jól" - Orbán ma a Szent Imre Kórházban vizitelt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.04.10. 15:48

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök az előzetes bejelentés nélkül lezajlott látogatásról ezúttal is videót tett közzé.
Péntek reggel a budapesti Szent Imre Kórházban tartott ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök. Az előzetes bejelentés nélkül lezajlott látogatásról ezúttal is videót tett közzé a közösségi oldalán - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t. A kormányfőnek Bedros J. Róbert főigazgató számolt be az intézmény járványügyi felkészültségéről, az eszközgazdálkodásról és a személyi feltételekről. Közösen megtekintették a koronavírusos betegek ellátására fenntartott kórtermeket. A miniszterelnök a kórházban egy elsőéves orvostanhallgatóval és két mentőtiszthallgatóval is találkozott, mindhárman önkéntes segítőként tevékenykednek. A videón az is látszik, ahogy a kórtermekben megtekintették a betegeket. Az egyik kórteremben a kórházi dolgozó elmondása szerint két kivizsgálásra váró ember feküdt. Egyiküket lélegeztetni kellett, a másik nem szorult rá. A másik kórteremben azonban három igazoltan koronavírusos beteget ápoltak, ők mindhárman lélegeztetőgépen voltak. A miniszterelnök ezt látva meg is jegyezte, hogy „nem néz ki jól”. Amikor a kormányfő elbúcsúzott a kórházi dolgozóktól, kölcsönösen erőt kívánva egymásnak, Orbán Viktor még hozzátette: 
„Önöknek is, mert lesz itt teendő bőségesen”.

Ezzel vélhetően arra utalt, amit már a péntek reggeli interjújában is hangsúlyozott, hogy fel kell készülni, velünk is megtörténhet, ami például Spanyolországgal vagy Olaszországgal. Közölte, hogy ezért fel kell készülni a lehetséges tömeges megbetegedésekre.