Karácsony Gergely;idősek otthona;koronavírus;

2020-04-10 22:19:31

Karácsony Gergely borított: dokumentumokat hozott nyilvánosságra

Hetek óta hiába kéri Budapest a kormányt, hogy kórházból csak negatív teszteredménnyel küldjenek vissza bárkit az otthonokba – írja a főpolgármester.

Megelégelhette Karácsony Gergely a főváros ellen induló támadássorozatot: kormánypárti politikusok és kormányközeli lapok egyaránt arról írtak, hogy a Karácsonyék hanyagsága miatt alakulhatott ki a tömeges fertőzés a Pesti úti otthonban.

A főpolgármester péntek este a Facebook-on jelentette be: bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy 

A bizonyítékként bemutatott levelezésből az is kiderül, Karácsonyék már március 20-án arra kérték Sára Botond kormánymegbízottat, hogy az ágyak felszabadítása céljából ne küldjenek vissza a kórházakból hajléktalanokat vagy idősek otthonából beszállított lakókat, ha azok nem bizonyítottan gyógyultak – egyszerűen azért, mert nincs hol izoláltan elhelyezni őket a karanténidőszak két hetére.

Egy kórház viszont éppen a Sára Botond megbízásából kiadott hivatalos levélre hivatkozva utasította vissza, hogy betegkiadás előtt teszteljék a pácienseket.

A levelet Vass Csaba fővárosi helyettes tiszti főorvos küldte szét, mintegy utasításként. A dokumentum szerint 

„És ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban élő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását. Talán nem kell hosszan magyaráznom már, miért fontos, hogy a kormány haladéktalanul elkezdje az ország több mint 800 idősottthonában az ott élők és az őket ápolók tesztelését” - jegyezte meg bejegyzésében Karácsony. 

A mellékelt levélváltásból az is kiderül, hogy bár forrása lenne rá, a főváros egyszerűen nem tud az ismert piaci körülmények között elegendő védőfelszereléshez jutni - ezért a kormány segítségét is kéri, vesse be kapcsolatrendszerét.

Karácsony Gergely többek között legalább egymillió FFP2-es és legalább 100 ezer FFP3-as maszkot, több tízezer védőruhát, 5 millió sebészi maszkot szeretett volna beszerezni- ha pedig a járvány kirobban, arra az esetre további 15 millió sebészi maszkot vennének Budapest lakosságának.