Előfizetés

Karácsony Gergely borított: dokumentumokat hozott nyilvánosságra

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.10. 22:19
Busszal szállították kórházba a Pesti úti idősek otthonának fertőzött vagy fertőzésgyanús lakóit
Fotó: Béres Márton / Népszava
Hetek óta hiába kéri Budapest a kormányt, hogy kórházból csak negatív teszteredménnyel küldjenek vissza bárkit az otthonokba – írja a főpolgármester.
Megelégelhette Karácsony Gergely a főváros ellen induló támadássorozatot: kormánypárti politikusok és kormányközeli lapok egyaránt arról írtak, hogy a Karácsonyék hanyagsága miatt alakulhatott ki a tömeges fertőzés a Pesti úti otthonban.
A főpolgármester péntek este a Facebook-on jelentette be: bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy 
három hete hiába kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba, negatív koronavírus-teszt nélkül.

A bizonyítékként bemutatott levelezésből az is kiderül, Karácsonyék már március 20-án arra kérték Sára Botond kormánymegbízottat, hogy az ágyak felszabadítása céljából ne küldjenek vissza a kórházakból hajléktalanokat vagy idősek otthonából beszállított lakókat, ha azok nem bizonyítottan gyógyultak – egyszerűen azért, mert nincs hol izoláltan elhelyezni őket a karanténidőszak két hetére.
Egy kórház viszont éppen a Sára Botond megbízásából kiadott hivatalos levélre hivatkozva utasította vissza, hogy betegkiadás előtt teszteljék a pácienseket. A levelet Vass Csaba fővárosi helyettes tiszti főorvos küldte szét, mintegy utasításként. A dokumentum szerint 
a kórházi, intézményi betegátvételhez kért tesztelés „(…) szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál”

„És ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban élő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását. Talán nem kell hosszan magyaráznom már, miért fontos, hogy a kormány haladéktalanul elkezdje az ország több mint 800 idősottthonában az ott élők és az őket ápolók tesztelését” - jegyezte meg bejegyzésében Karácsony. 
A mellékelt levélváltásból az is kiderül, hogy bár forrása lenne rá, a főváros egyszerűen nem tud az ismert piaci körülmények között elegendő védőfelszereléshez jutni - ezért a kormány segítségét is kéri, vesse be kapcsolatrendszerét. Karácsony Gergely többek között legalább egymillió FFP2-es és legalább 100 ezer FFP3-as maszkot, több tízezer védőruhát, 5 millió sebészi maszkot szeretett volna beszerezni- ha pedig a járvány kirobban, arra az esetre további 15 millió sebészi maszkot vennének Budapest lakosságának.

Járvány idején is jut még közel 30 milliárd a „rendkívüli migrációs nyomás” kezelésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.10. 16:29

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
A pár mikrométernyi koronavírus mellett még egy láthatatlan ellenséggel kell hadakoznia a kormánynak.
A vírus elleni harchoz szabad kezet kapó kormány döntött, hogy pluszpénzt ad a migráció elleni küzdelemre – írja a Pesti Hírlap, a pénteken megjelenő Magyar Közlönyben szereplő egyik rendeletre hivatkozva. A kormányrendeletben az olvasható, hogy a kormány 19,36 milliárd forintos túllépést engedélyez a rendkívüli migrációs nyomás kezelése érdekében, illetve 10,245 milliárd forintos túllépést hagy jóvá a kiadások terén a Belügyminisztériumnak a 2020-as költségvetés terhére. Ez összesen 29,605 milliárd forint.
Ami "a rendkívüli migrációs nyomást" illeti, a rendőrség által közölt adatok alapján a múlt héten - vagyis az év  14. hetében - 
Magyarországon 12 megakadályozott tiltott határátlépés történt, és 21 főt állítottak meg, majd kísértek vissza az ideiglenes biztonsági határzáron.

Orbán Viktor Peter Pellegrini szlovák kormányfővel februárban ellátogatott Röszkére és sajtótájékoztatót tartottak a szűnni nem akaró migrációs nyomásról
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Rendkívüli jogkör polgármestereknek: a TASZ szerint ez most belefér

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.04.10. 15:56
Rendőrök autósokat ellenőriznek a Tokaj és Rakamaz közötti Tisza-híd előtt 2020. április 10-én
Fotó: Balázs Attila / MTI
Csak kérni lehet a polgármestereket arra, hogy arányos és bölcs döntést hozzanak, amikor településükön kijárási korlátozásokat vezetnek be – mondta Szabó Attila, a TASZ munkatársa.
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután, a közösségi oldalán jelentette be: arról határozott a kormány, hogy külön jogosítványt ad a polgármestereknek, akik a húsvéti hosszú hétvége idejére, pénteken nulla órától hétfő éjfélig a saját településükön speciális, szigorító szabályokat vezethetnek be. Később megjelent az erről szóló kormányrendelet is, ami azonban nem tartalmazott bővebb részleteket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) korábban azt az álláspontot képviselte, hogy polgármester és önkormányzat nem, csak az Országgyűlés és csak törvényben hozhat alapjogot korlátozó intézkedéseket. Normális körülmények között ez így is van – hangsúlyozta Szabó Attila, a szervezet jogásza. A mostani rendkívüli helyzet azonban rendkívüli intézkedéseket követel, a törvények helyét ideiglenesen a rendeletek vették át. Lehet azt mondani, hogy vitatható az eljárás, amellyel a kormány szabad kezet adott a polgármestereknek, de ez pillanatnyilag indokoltnak tűnik – állapította meg a TASZ szakértője. A polgármesterek lehetőséget kaptak rá, hogy saját hatáskörükben alapjogot korlátozzanak (szabad mozgás), és arra is, hogy az intézkedésnek érvényt szerezzenek. Ha valaki sérelmesnek találja a helyben hozott rendeletet, akkor elvileg a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalhoz fordulhat. Praktikus szempontból ennek nincs jelentősége, hisz egészen biztos, hogy húsvét hétfő éjfél előtt (ameddig a polgármesterek rendkívüli felhatalmazása érvényes) a kormányhivatal indokolt esetben sem tudja visszavonatni a kifogásolt intézkedést. Legfeljebb majd utólag juthat arra a következtetésre, hogy a panaszosnak igaza volt. Eső után köpönyeg. A pillanatnyi helyzetben – jelentette ki Szabó Attila – csak kérni lehet a polgármestereket arra, hogy bölcs, az alapjogokat szükséges és arányos mértékben korlátozó döntéseket hozzanak.  Ehhez képest például Nagykovácsi vezetése úgy döntött, hogy lényegében bejárási tilalmat rendel el. A fővárosi kirándulók körében rendkívül népszerű Pest megyei település honlapján azt írták: csak azok hajthatnak be, akik ott laknak vagy ott dolgoznak, mindenki mást Nagykovácsi határában visszafordítanak. Székesfehérvár is figyelemre méltó intézkedésekről döntött: közterületen – az egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni. Elrendelték azt is, hogy a 18 évesnél fiatalabbak este 8 és reggel 6 között – egészségügyi szükséghelyzet kivételével – nem lehetnek közterületen.