közalkalmazottak;Veritas intézet;

2020-04-11 14:43:56

Elvenné a kormány a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát

A törvényjavaslat véleményezésére egy egész hosszú hétvégét kapott a szakszervezet a járvány idején.

Egy új törvényjavaslattal a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát is elvenné a kormány, derül ki az MKKSZ – Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete hivatalos posztjából, amelyet a Mérce vett észre.

Mint írják, az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 9-én küldte el a javaslatot véleményezésre a szakszervezetnek azzal, hogy április 14-én reggel fél 9-ig küldjék el az észrevételeiket. Ezzel az MKKSZ gyakorlatilag a húsvéti hétvégén alakíthatja ki álláspontját.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke azt mondta a Mércének, hogy még vizsgálják a törvényjavaslatot, amelyet a kormány „húsvéti ajándékának” nevezett. A módosítás a közművelődésben, közgyűjteményeknél, levéltárban dolgozókat és az előadóművészeket érinti. A törvény 2020. november 1-jétől lépne életbe.

A javaslat nem terjed ki az Orbán-kormány által létrehozott és Szakály Sándor által vezetett Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársaira. 

A törvényjavaslat indoklása szerint azért szükséges a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát munkaviszonnyá alakítani, mert

Borosné kifogásolta azt is, hogy a törvényjavaslat olyan időszakban jelent meg, amikor maximum véleményt tudnak nyilvánítani, az érdekegyeztetési folyamatot viszont nem tudják megkezdeni a járvány miatt, jelenleg sztrájkolni, demonstrálni sem tudnak.

– Azt több csatornából hallottuk, hogy a kormány elkezdi majd a közalkalmazotti státusz felszámolását, ez a folyamat a szakképzési oktató stábbal kezdődött, itt pedig folytatódik. Mi lesz ezután? Felkészül a szociális ágazat? – tette fel a kérdést a szakszervezeti vezető.

A javaslat szerint a munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a változásról, majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie, a szerződést pedig október 31-ig kellene megkötni.