Siralmasan kevés a mintavétel Magyarországon

Publikálás dátuma
2020.04.11. 16:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem meglepő, hogy a magyar közszolgálati média kipécézi mindazokat, akik a koronavírus-járvány terjedése kapcsán tömeges tesztelést javasolnak, e tekintetben ugyanis a harmadik világ szintjén áll Magyarország. Megelőz minket Palesztina, Chile, az afrikai Djibouti, de még a koldusszegény Venezuela is.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már hetekkel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy a minél több mintavétel rendkívül fontos, hiszen így lehet elkülöníteni azokat is, akik nem rendelkeznek a koronavírus tüneteivel. Ettől függetlenül nálunk még mindig csak 31 961 az összes teszt száma úgy, hogy Csehországban már napi 8 ezer tesztre képesek, hamarosan pedig ezt 20 ezerre emelik. De hiba lenne a csehekhez hasonlítani a magyar tesztelések számát, a koronavírussal kapcsolatos adatokat felsorakoztató Worldometers honlapja szerint sokkal inkább a legszegényebb európai országokhoz kellene viszonyítanunk. Szó se róla, az Európai Unión belül vannak nálunk rosszabbul teljesítők is, Bulgária és Románia. Előbbi országban egymillió főre lebontva 2663, utóbbiban 3081 tesztet végeztek, nálunk ez a szám 3308. Szoros versenyt folytatunk Kazahsztánnal, nyolccal előzzük meg a közép-ázsiai országot. Nem sokkal jár előttünk Görögország (3409) és Lengyelország (3423) sem. Az azonban sajátos, hogy még a nem európai unió tag Észak-Macedónia is előttünk jár 3673-mal és Montenegró is megelőz bennünket, hiszen Crna Gorában egymillió lakosra bontva eddig 3708 mintavételt vettek. Horvátország is már 3822-nél jár. Szlovákia már szinte utcahosszal előz meg bennünket (4734). A Cseh Köztársaság pedig behozhatatlan előnnyel vezet, ez a szám náluk már 11 232. A tesztelés tekintetében az EU államai közül Luxemburg áll a legjobban, ahol egymillió főre 45166 mintavétel jut. Második Málta 36 273-mal, harmadik pedig Észtország 22 205-tel.
Frissítve: 2020.04.11. 18:41

Konflissal visznek ingyen ebédet a bécsi időseknek

Publikálás dátuma
2020.04.11. 16:16

Fotó: Facebook/ Tartsd otthon a nagyit!
Napi 250 ételcsomagot készít a bécsi Intercontinental hotel rászorulóknak.
A járvány miatti korlátozások megállították az osztrák főváros egyik népszerű színfoltját, a lovaskocsikat is, a bécsi Intercontinental hotel tulajdonosa, Michael Trojner kezdeményezésére konflisokkal szállítanak ételt rászorulóknak. 
A jelenleg természetesen zárva tartó szálloda konyháján napi 250 ingyen ételcsomagot – egy előételt és egy főételt - készítenek az arra igényt tartó időseknek. A menüt online lehet kiválasztani és megrendelni, a vegetáriánus vagy húsos ételek mellé mindenki kap egy Kronen Zeitung újságot is – írta a Tartsd otthon a nagyit Facebook-oldal.    
Egy lovaskocsi körülbelül tizenöt címet látogat meg egy nap, a sofőrön kívül még egy önkéntes ül rajta, aki a csomagokat felviszi a megrendelőkhöz.
Szerző

Csaknem 6000-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Romániában

Publikálás dátuma
2020.04.11. 15:07

Fotó: Alex Nicodim / AFP / Anadolu Agency
Az elmúlt 24 órában 523 megbetegedést diagnosztizáltak az országban. Lassult a fertőzöttek számának növekedése Csehországban.
Romániában először emelkedett 500 fölé az egy nap alatt észlelt új koronavírus-fertőzések száma. A stratégiai kommunikációs törzs szombat koradélután közölt összesítése szerint az elmúlt 24 órában jegyzett 523 megbetegedéssel 5990-re emelkedett a romániai fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 25-en haltak bele a kórba és szövődményeibe, a halottak száma 282-re emelkedett. A járvány kezdete óta 758 gyógyult hagyhatta el a kórházat. A súlyos betegek száma 25-tel több mint egy nappal korábban, jelenleg 208 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain. Tovább csökkent az elkülönítettek száma, jelenleg kevesebb mint 25 ezren vannak intézményes karanténban, és több mint 74 ezren lakhelyi elkülönítésben. A hivatalos közlés szerint 694 román állampolgár betegedett meg külföldön a járványban, közülük 43-an belehaltak a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe. A hivatalos statisztika szerint továbbra is Suceava megye a legfertőzöttebb, ahol 2,54 az ezer lakosra számított fertőzöttek száma. A fertőzöttségi sorban azonban ötödik helyen szerepel a székelyföldi Kovászna megye, ahol az eddig észlelt 91 megbetegedés ezer lakoshoz mérten 0,43 esetet jelent. Továbbra is a székelyföldi Hargita megye a legkevésbé fertőzött romániai megye, ott mindössze 6 esetet jegyeztek. A stratégiai kommunikációs törzs pénteken közzétette az egészségügyi hatóságok február 26. és április 5. közötti időszakra vonatkozó gyorselemzését. Eszerint a megbetegedettek átlagéletkora 47,6 év, 56 százalékuk nő. A fertőzés halálos áldozatai közül 27 éves volt a legfiatalabb, 94 éves a legidősebb, az átlagéletkoruk 66,6 év volt. Az elhunytak 63,5 százaléka férfi. Az elemzés heti bontásban mutatta, hogy míg a március 15-ig tartó héten az esetek 61 százalékát külföldről érkezőknél jegyezték, 38 százalékát pedig olyan személyeknél, akik otthon kerültek kapcsolatba azonosított fertőzöttekkel, egy héttel később már ez utóbbi csoportba tartozók kerültek 55 százalékos többségbe. Március utolsó hetében jelentek meg, és akkor a fertőzöttek 26 százalékát tették ki azok, akiknél nem sikerült megállapítani, hogy hol fertőződtek meg. Ez a csoport április első hetében már a fertőzöttek 62 százalékát tette ki. Az elemzés arra is kitért, hogy a fertőzöttek 16,3 százaléka tartozik az egészségügyi személyzethez. Az első ilyen fertőzéseket a március 9. és 15. közötti héten észlelték. A fertőzött egészségügyi személyzet aránya március végéig folyamatosan nőtt, és március utolsó hetében a fertőzöttek csaknem 25 százalékát tette ki. Ezt a folyamatot sikerült megfordítani április első hetében, amikor 15 százalék alá szorult a megfertőződött orvosok, nővérek, ápolók és mentősök aránya.
Csehországban szombat reggel 5735 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 146-al több, mint pénteken. A növekmény jóval alacsonyabb, mint az előző heti napi 253-as átlag. A Covid-19 betegségben eddig 123-an haltak meg, a gyógyultak száma 370-re emelkedett. A halálesetek száma pénteken tízzel, a gyógyultaké pedig 61-gyel emelkedett. Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 120 285 tesztet végeztek. A pénteki tesztek száma 5431 alacsonyabb, mint az előző napok mintegy nyolcezres átlaga. Roman Prymula, egészségügyi miniszterhelyettes pénteken bejelentette, hogy az úgynevezett intelligens karantént – a mintegy kéthetes dél-morvaországi próbaüzem után – húsvét után élesben is bevezetik Dél-Morvaországban, Észak-Morvaországban és Prágában. A rendszer lényege, hogy a megfertőzött személynél minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az utóbbi öt napban, hogy őket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján fogják megállapítani. Eddig csak a megfertőződött emberrel való beszélgetés alapján keresték meg azokat, akikkel az utolsó napokban kapcsolatba került. Az elektronikus nyom felhasználása szakértők szerint nagyon sokat segíthet az emlékezet felfrissítésében. Az elektronikus nyom felhasználása mindig az érintett beleegyezéséhez van kötve. Prymula szerint az intelligens karantén bevezetését követően fokozatosan napi húszezerre emelik a laboratóriumi tesztek számát. A tesztek kiértékelésébe a tudományos akadémia és a kutatóintézetek laboratóriumai is bekapcsolódnak. 
Szerző