Előfizetés

Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése (fotók)

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.04.12. 14:40

Fotó: Mónus Márton / MTI
Vasárnap reggel katonák érkeztek a helyszínre és elkezdték a munkát, ami várhatóan napokig tart majd.
Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése, vasárnap reggel katonák érkeztek a helyszínre és elkezdték a munkát, ami várhatóan napokig tart majd - hangzott el az M1 híradójában. Felidézték: az intézmény teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el, miután az idősotthonban már csaknem 200-an kapták el a koronavírus-fertőzést és nyolcan elhunytak. Vizsgálat is indult annak kiderítésére, az idősek kaptak-e megfelelő egészségügyi ellátást.
A tudósítás szerint 9 óra előtt pár perccel érkeztek meg a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóaljának katonái az idősotthonhoz, a katonák védőruhába öltöztek és gázálarcot húztak. Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka a műsorban elmondta, különböző mentesítő anyagokat fognak használni.
"Ahol hidegburkolatok vannak, csempe, járólap, ott klóralapút, a lakóterekben azért, hogy óvjuk az egészségét a bentlakó időseknek, illetve nyilván óvjuk az értékeiket, a bútorzatot, az egyéni értékeket, ott alkoholalapút fogunk használni" - mondta.

- mondta

Hozzátette: van, ahol úgynevezett hidegpárával, hideg gőzzel fognak biológiai mentesítőanyagot használni. A katonákat is lefertőtlenítették, mielőtt elkezdték volna a munkát, és a portától indulva "szinte centiméterenként" haladtak előre.

A kormányhivatal néhány napja még nem talált problémát a fővárosi idősotthonok többségénél

Újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra Karácsony Gergely főpolgármester, melyek szerinte bizonyítják, hogy a sokat támadott fővárosi fenntartású idősotthonok „mindenben a jogszabályoknak megfelelően működnek.” Karácsony - aki pénteken a kormány vírusteszteléssel szembeni ellenállását buktatta le - most nyolc idősotthonról tett közzé dokumentumokat.

A kormányhivatal néhány napja még nem talált problémát a fővárosi idősotthonok többségénél

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.12. 14:15

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A feltárt hiányosságok között viszont szerepelt a munkaerőhiány évtizedes problémája is.
Újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra Karácsony Gergely főpolgármester, melyek szerinte bizonyítják, hogy a sokat támadott fővárosi fenntartású idősotthonok „mindenben a jogszabályoknak megfelelően működnek.” 
Karácsony - aki pénteken a kormány vírusteszteléssel szembeni ellenállását buktatta le  - most nyolc idősotthonról tett közzé dokumentumokat. A Pesti úti idősek otthona kivételével mindegyik intézményt a fővárosi kormányhivatal ellenőrizte, és a jegyzőkönyvek alapján egyiknél sem fedeztek fel olyan rendszerszintű problémát, ami miatt eljárást kellett volna indítani – négynél pedig semmilyen hiányosságot sem találtak a szigorú járványügyi ellenőrzés során sem. „A fő tanulság tehát az: nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal.(…)"
„Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását” -írta Karácsony Gergely.

A jegyzőkönyvek az Alacskai úti  központi idősotthon és két tagintézménye (Mészáros Lőrinc utca, Virág Benedek utca) , a Baross utcai, a Halom utcai, valamint a kamaraerdei intézmény vizsgálati anyagát tartalmazzák. Mint kiderül belőlük, hiányosságot csak az Alacskai úti központi otthonban és a Baross utcai intézményben találtak: előbbinél csak a folyosón volt zsilipelési lehetőség az esetleges betegek szobája előtt, és nem különítették még el az egészséges és beteg lakókat - igaz, a felmérés időpontjában nem is volt igazolt koronavírusos beteg az Alacskai úton. A Baross utcában pedig a védőfelszerelés és a munkaerő hiányát állapították meg. 
A felszereléshiányon a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen segíteni, hiszen a főváros is hetek óta hasztalanul kéri a kormányt, hogy segítsenek nekik védőfelszereléshez jutni; a munkaerőhiány pedig nem ma kezdődött: évek, évtizedek óta sújtja a szociális otthonokat.

A Pesti úti otthont, ahol több mint kétszáz fertőzöttet találtak, nem a fővárosi kormányhivatal munkatársai ellenőrizték: az intézményt előbb a Bajcsy-Zsilinszky kórház főorvosa, majd Müller Cecília országos tiszti főorvos látogatta meg.  Egyikük sem talált komoly hiányosságokat, néhány lejárt szavatosságú vagy fel nem matricázott fertőtlenítőszeren kívül – a Pesti út mégis a kormányzati sajtó támadásainak célpontja lett, ezen keresztül próbálják bizonyítani Karácsony Gergely vezetői alkalmatlanságát. Karácsony többször is hangsúlyozta: amíg a kormány mereven ellenáll annak, hogy csak tesztelt, biztosan gyógyult időseket küldjenek vissza a kórházakból az idősotthonokba, addig nem lehet megfékezni a többi lakó fertőzését sem, a járvány pedig tovább szedi áldozatait a szociális intézményekben.

Újabb repülőgép érkezett Kínából a fedélzetén 1,365 millió maszkkal

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.12. 13:57
Korábbi felvétel. Illusztráció
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Hat további repülőgép pedig már a felszállási engedélyt várja Pekingben.
Újabb repülőgép érkezett vasárnap reggel Kínából, Sencsenből, a fedélzeten 1 millió 365 ezer maszkkal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Hozzátette: hat további repülőgép pedig már a felszállási engedélyt várja Pekingben és Sanghajban, hogy "hajnalban sok-sok tonna rakománnyal landoljanak Budapesten". A miniszter a bejegyzésben hangsúlyozta, az orvosok, ápolók, rendőrök és katonák ellátását folyamatosan biztosítani kell, még az ünnepek alatt is. Ezért az ő eszközellátásukért felelős Kína-Magyarország légihíd sem szünetelhet - tette hozzá. Szijjártó Péter kitért arra, hogy a mostani húsvéton nincs lehetőség nagyobb családi összejövetelekre, vannak viszont sokan olyanok is, akik még szűk családi körben sem nagyon tudnak ünnepelni. Ők azok, akik ilyenkor is szolgálatban vannak: orvosok, ápolók, rendőrök, katonák. Nekik nincs szabadság húsvétkor sem - közölte.