Előfizetés

Kásler felmentette a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.12. 19:22

Fotó: Jani Martin / Népszava
Az emberi erőforrások minisztere megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását.
A szaktárca tájékoztatása szerint a felmentés oka, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre - írja a Magyar Nemzet az Emmi közlése alapján. 
Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást – írta a tárca.
Egyben emlékeztettek: az Operatív Törzs az Emmi miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.  
„Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan”

– zárta közleményét az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Megírtuk: hivatala átadására kérte a Fejér megyei kórház főigazgatóját Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a múlt héten – számolt be a Feol.hu szombaton reggel.  A tárca csak tegnap délután árulta el, miért váltotta le villámgyorsan Kásler Miklós a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház éléről Csernavölgyi István főigazgatót. Azt közölték, a most távozó orvosigazgató „a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát”. A leváltott főigazgató a lapnak küldött közleményében úgy fogalmazott: "az adatszolgáltatás tényszerű adatokat közölt, telefonon pontos és naprakész adatokat szolgáltatott az intézmény, az elektronikus adatszolgáltatás egy esetben valóban csúszott", emiatt szüntették meg a munkaviszonyát. Ezt azonban adminisztrációs feladatnak és nem főigazgatói hatáskörnek nevezte és azt írta: jogi lépéseket tesz. A miniszter ma már ki is nevezte az új főigazgatót Bucsi László címzetes egyetemi docenst, akinek a megbízása határozott időre, a főigazgatói pályázat eredményes lezárásáig tart.

Ön nyert? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.12. 17:08
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 3 (három) 5 (öt) 25 (huszonöt) 26 (huszonhat) 39 (harminckilenc) 45 (negyvenöt)    Nyeremények: 6 találatos szelvény 2 darab, nyereményük egyenként 129.487.825 forint; 5 találatos szelvény 40 darab, nyereményük egyenként 316.340 forint; 4 találatos szelvény 2.005 darab, nyereményük egyenként 6.310 forint; 3 találatos szelvény 33.570 darab, nyereményük egyenként 1.735 forint. 

Öt lakó lett koronavírusos egy zuglói idősek otthonában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.12. 16:57
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az idősek mellett két dolgozó tesztje is pozitív lett, ők azonban az elmúlt napokban már nem dolgoztak.
Az Olajág Otthonok egyik zuglói intézményben öt lakó fertőződött meg - közölte a 444.hu kérdésére Szirmai Viktor főigazgató. Hozzátette, hogy még két munkatársuknak lett pozitív a tesztje, ők már az elmúlt tíz-tizennégy napban nem dolgoztak, ugyanakkor az összes többi munkavállaló tesztje negatív. A főigazgató nem szeretett volna feltételezésekbe bocsátkozni arról, hogyan jutott be a koronavírus az intézménybe.  A főigazgató tájékoztatása szerint bár a hatóság nem rendelt el semmilyen, a korábbi gyakorlattól eltérő működést,    
elővigyázatosságból a fertőzöttek környezetében élő mintegy száztíz lakón - egy magánszolgáltatóval kötött szerződés keretében - elvégeztették a teszteket és a teszt minden esetben negatív lett.

Az érintett lakókkal kapcsolatban álló dolgozókon és a velük kapcsolatban álló munkatársakon, mintegy további nyolcvan főn pedig folyamatosan végeztetnek több fordulós szűrővizsgálatot. Az intézmény négy lakójánál tapasztaltak az elmúlt napokban olyan tüneteket, ahol a negatív eredményű tesztjeik ellenére kezdeményezték az ÁNTSZ-nél a szűrővizsgálat megismétlését. Állapotuk kielégítő, tüneteik jelenleg nem súlyosak, és jelenleg nem tudják biztosan, hogy azok esetleg a vírustól erednek vagy sem - írta a hírportál.   „A zuglói Tisztifőorvos és munkatársa április 10-én, Nagypéntek este, több órás ellenőrző vizsgálatot  tartott a zuglói intézményeinkben és az otthonainkat rendben találta. Intézkedéseink, óvó- és védőfelszereléseink, illetve működésünk - a hatóságok által jegyzőkönyvbe is foglaltan -mindenben megfelelnek a jogszabályok és a különleges körülmények által megkövetelt rendkívüli feltételeknek” -írta a lap kérdésére főigazgató. Az Olajág Otthonok üzemeltetője az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.  Az Olajág Otthonok kilenc intézményéből négy működik a XIV. kerületben. Ezek közül az egyikben észlelték most a fertőzést.