Előfizetés

KKDSZ: Nem kérünk a kormány húsvéti „ajándékából”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.13. 13:12

Fotó: Shutterstock
A tervezett változtatás a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat – hangsúlyozták.
A szakszervezet tiltakozik a törvénytervezet ellen, amely elvenné a kulturális területen dolgozóktól közalkalmazotti jogviszonyukat.
A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete megdöbbenéssel és felháborodással fogadja a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, amely a kulturális területen dolgozók jogállását megváltoztatná – közölte a KKDSZ Elnöksége lapunkhoz eljuttatott közleményében. Pénteken derült ki, hogy egy új törvényjavaslattal a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát is elvenné a kormány, és azt munkaviszonnyá alakítaná át. Az MKKSZ – Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tette közzé, hogy mindössze pár napot, gyakorlatilag a húsvéti hétvégét kapta meg a szakszervezet a javaslat véleményezésére. A KKDSZ közleményében erre reagálva azt írta, hogy nem kérnek a kormány húsvéti „ajándékából”, és tiltakoznak a közalkalmazotti jogviszony tervezett megszüntetése ellen. Az érdekvédők úgy látják, hogy a tervezet nem az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátását, az ellátásban foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálását, munkájuk anyagi elismerésének elősegítését, a kulturális közszolgáltatások kiszélesítését és azoknak a 21. századi követelményeknek való megfelelését szolgálja.
„A kulturális közszolgálatban dolgozók fizetése mindig is alacsonyabb volt, mint a piaci területen dolgozóké. A kisebb fizetésből adódó hátrányt a közszférának adott szerény kedvezményekkel, a foglalkoztatás nagyobb biztonságával, kiszámítható életpályával igyekezett kompenzálni, így biztosítva a megfelelően képzett munkaerőt, és a minőségi feladatellátást”

– állapították meg.

Hozzátették, hogy a kormány tervezett változtatása a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kulturális területen ma még a közszférán belül is méltánytalanul alacsonyak a jövedelmek, ezért félő, hogy a területet még több magasan kvalifikált szakember hagyja el és hogy sok, a pálya iránt érdeklődő, tehetséges fiatal nem választja a kulturális pályákat.
„Az egységes szabályozás megszüntetése nem más, mint az állami felelősség vállalás felmondása a kulturális területen. Mindez az ágazatot fenntartó önkormányzatok anyagi képességei és szándékai függvényévé teszi a kulturális feladatellátást és annak minőségét”

– jegyezték meg.

Álláspontjuk szerint ez egyenlőtlen és szűkülő feladatellátást, változó minőséget, romló munka és anyagi körülményeket, az esélyegyenlőség romlását, az ország kulturális szétszakítottságát eredményezi.
Kapcsolódó
Elvenné a kormány a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát

Vetített háttérkép előtt, virágot locsolva kívánt boldog húsvétot Győrfi Pál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.13. 12:26

Fotó: Győrfi Pál Facebook-oldala / Facebook
Mindenkinek üzent, akit most nem lehet személyesen köszönteni.
Ez a vírus nagyon könnyen terjed, ezért a szeretetet kifejező locsolkodás most sok családban elmarad – mondta Győrfi Pál a Facebook-oldalára feltöltött videóban.   Az Országos Mentőszolgálat szóvivője egy virágos rét vetített képe előtt üzent a lányoknak, anyáknak és nagymamáknak, akiket most nem tudnak személyesen köszönteni. – Ez a százszorszép most önöket képviseli, a vízcseppek pedig jelképezzék a tavaszt és az életet – mondta Győrfi Pál, miközben megöntözte az előtte lévő virágot egy kanna vízzel. Hétfő reggel Orbán Viktor is kissé szomorkás fényképpel emlékeztetett arra, hogy az idei húsvét más, mint a többi. 

Orbán Viktor kölnije is a fiókban maradt húsvétkor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.13. 10:31

Fotó: Facebook
Mert ez a húsvét más, mint a többi.
Ez a húsvét más, mint a többi. A kölni a fiókban marad – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök bejegyzésében egy fénykép is látható, amin a kölnisvíz a fiókban árválkodik, gyermekei fényképe mellett. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában is felhívta a figyelmet arra, hogy el kell fogadni, hogy ez a húsvét más lesz, mint a többi. Az utóbbi hetekben ritkán szereplő Áder János államfő pénteken szintén arról beszélt, hogy ezen a húsvéton nem tehetjük azt, mint máskor, nem lehetünk úgy együtt, mint máskor. Sem családként, sem közösségként.   Magyarországon jelenleg 1458 igazoltan koronavírus-fertőzött van, és újabb 10 áldozattal 109-re emelkedett az elhunytak száma.