Előfizetés

A kormány „minden lépését” figyeli az EU

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.04.14. 19:39
Didier Reynders
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Az Európai Bizottság nem csak a felhatalmazási törvényt, hanem annak végrehajtását és az uniós alapértékek érvényesülésére vonatkozó hatásait is vizsgálni fogja – fejtette ki Didier Reynders igazságügyi biztos egy keddi brüsszeli videokonferencián, amelynek az volt a témája, hogy a koronavírus veszélyt jelent-e a liberális demokráciára.
A belga liberális politikus közölte, hogy eddig 22 tagállamban léptettek életbe rendkívüli intézkedéseket a járvány miatt. Az uniós testület mindet át fogja tanulmányozni abból a szempontból, hogy megfelelnek-e az EU demokratikus értékeinek és elveinek. Megerősítette azt a már korábban közzétett bizottsági véleményt, hogy korlátot kell szabni a sürgősségi döntések hatályának, és a rendelkezéseknek arányosnak kell lenniük, vagyis igazodniuk kell a helyzet súlyosságához. A kormányoknak emellett biztosítaniuk kell az intézkedések állandó felülvizsgálatát a parlament, az igazságszolgáltatás, illetve a független sajtó által. Előadásában és a kérdésekre adott válaszaiban Reynders külön kiemelte Magyarországot, ahol a kormány által bevezetett veszélyhelyzet szerinte több okból is aggályos. Hangsúlyozta: nem csak a felhatalmazási törvényt fogják megvizsgálni abból a szempontból, hogy sérti-e az EU jogot, hanem a kormányzat minden lépését, amit a jogszabály alapján tesz. – Külön ellenőrizni fogjuk, hogy ha felfüggesztik bizonyos törvények hatályát, lesznek-e közöttük a nemzeti jogba átültetett uniós irányelvek és rendeletek – mondta a jogállamiságért is felelős biztos, aki gondnak nevezte az álhírek terjesztéséről született Btk. módosítást is: „Hamis információkat természetesen nem szabad közzétenni a járványról, de mi van, ha valaki azt állítja, hogy nincs elég gyógyszer az országban? Ezt álhírnek minősítik, vagy ez a valóság?” Reynders ezért kilátásba helyezte, hogy az Európai Bizottság elemezni fogja az Btk. módosítása alapján indított ügyészségi vizsgálatokat is. Ha a brüsszeli testület bárhol jogsértést fog megállapítani, kötelezettségszegési eljárást indíthat, és az EU bírósága elé citálhatja a vétkesnek gondolt tagállamot. Az igazságügyi biztos már javasolta az EU horvát elnökségének, hogy a Magyarország és Lengyelország ellen zajló 7. cikkelyes eljárás keretében tűzzék napirendre a két tagország rendkívüli állapotra vonatkozó intézkedéseit a miniszterek döntéshozó fórumán. Didier Reynders mindazonáltal az uniós támogatások korlátozását vagy befagyasztását véli a leghatékonyabb nyomásgyakorlási eszköznek a jogállami normáknak ellenszegülő kormányokkal szemben. Az erről szóló rendelettervezetről egyelőre viták folynak a tagállamközi EU Tanácsban.

Bővítette a Semmelweis Egyetem Cserháti Péter feladatkörét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.14. 19:16
Tapssal búcsúztatták a felmentett főigazgatót munkatársai
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Balog Zoltán, az Emmi korábbi vezetője pedig úgy fogalmazott: „Cserháti Péter vezetőként rendet tett az OORI-ban, felszámolta a kórház adósságait, és irányítása alatt európai szintű intézményt csinált belőle”.
Bővítette a Semmelweis Egyetem Cserháti Péter 2019. október 1-én kelt rektori biztosi feladatkörét, megbízta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet napokban felmentett főigazgatóját az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével, ami magában foglalja a hazai egészségipari fejlesztési szempontok megvalósítását is – derül ki az intézmény közleményéből. Mint írták, mindezek mellett Cserháti Péter feladata a Covid-19 járvány idején a tartós intenzív osztályos kezeléssel és gépi lélegeztetéssel kapcsolatban kialakuló súlyos izomerő-veszteség, kognitív és mentális zavarok jelentkezéséből adódó rehabilitáció megszervezése. Ezen kívül feladata lesz a megfelelő felkészülés a koronavírus-járvány után várhatóan megnövekvő rehabilitációs esetek szakmai szempontok szerint ütemezett ellátására.  A hétvégén mi is beszámoltunk arról: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megszüntette az OORI főigazgatója, Cserháti Péter főigazgató megbízását, miután Cserháti nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait. Ennek oka a tárca némileg eufemisztikusan megfogalmazott pénteki közleménye szerint az, hogy az OORI-nak „április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott.” Cserháti Pétert munkatársai hétfőn búcsúztatták, erről ebben a cikkünkben számoltunk be.  

Balog Zoltán: Cserháti Péter vezetőként rendet tett az OORI-ban

Hétfő este Balog Zoltán, az Emmi korábbi vezetője kitett Facebookra egy Cserhátival közös fotót, amihez annyit írt, hogy „Kedves Péter, köszönöm”. Az Index ezt követően megkérdezte a volt minisztert, mire gondolt pontosan, és hogy mi a véleménye arról, hogy Kásler a járványhelyzet közepén mentette fel a kórházigazgatót. Balog Zoltán azt mondta, tartja magát ahhoz, hogy nem kommentálja utódja döntéseit, lépésit, de mint korábbi, egészségügyért is felelős miniszter, fontosnak tartotta, hogy támogatásáról biztosítsa Cserhátit. Mint Balog az Indexnek elmondta, 30 éve ismeri Cserhátit, minisztersége alatt hat évig dolgoztak együtt, mind szakmailag, mind emberileg kiváló embernek tartja. „Cserháti Péter vezetőként rendet tett az OORI-ban, felszámolta a kórház adósságait, és irányítása alatt európai szintű intézményt csinált belőle”. Hozzátette: Péter elkötelezett orvos, ő az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne. A betegeivel, kollégáival és feletteseivel is mindig úgy viselkedett, hogy az példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára – fogalmazott Balog, aki jelenleg Orbán Viktor társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztosa.

A Magyarországi Evangélikus Egyház keddi közleményben tudatta: az országos presbitérium teljes bizalmát fejezi ki Cserháti Péter, az OORI felmentett főigazgatója iránt. „A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma az egyház szervezetéről és igazgatásáról szóló 2005. évi IV. törvény 128. § (5) bekezdése alapján – utalva az evangélikus kórházról szóló 1/2019. (II. 22.) zsinati határozatra – továbbra is változatlan mértékben és formában számít dr. Cserháti Péter testvérünk mentori közreműködésére annak az evangélikus kórháznak az alapítási előkészítésére, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország Kormánya között aláírt megállapodás is rögzít. Teljes mértékben meg vagyunk győződve dr. Cserháti Péter magas szintű szakmai és emberi alkalmasságáról, hozzáértéséről, valamint elkötelezettségéről a gyógyító munkában és annak szervezésében” – fogalmaztak.

Az idősotthonok tesztelését követelik a polgármesterek

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2020.04.14. 18:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nyílt levélben követelik a szűrésekre vonatkozó eljárásrend megváltoztatását Orbán Viktor miniszterelnöktől.
Városaink választott polgármestereiként felszólítjuk a kormányt, hogy haladéktalanul rendelje el az ország összes idősotthonában a lakók és a dolgozók koronavírus-tesztelését és történjen meg ez a teljes szociális ellátórendszer esetében is – olvasható abban az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett 42 ellenzéki polgármester által aláírt levélben, amelyben a jelenlegi koronavírus szűrésekre vonatkozó eljárásrend azonnali megváltoztatását követelik. Az aláíró polgármesterek szerint az „országszerte egyre több, idősotthonokhoz köthető eset” világosan mutatja, hogy a jelenlegi eljárásrend nem megfelelő, a szűrések elmaradása, azok „felesleges költségnek minősítése emberéletekbe kerülhet”. Éppen ezért követelik, hogy a kórházak ne küldhessenek vissza beteget negatív teszt nélkül. A városvezetők szerint a hatályos jogszabályok egyértelműen a kormányhivatalok feladatául szabják, hogy járvány idején gondoskodjanak a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének feltételeiről, és a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről. Ehhez  képest a kormány szervei nem látják el ezeket a törvényben rögzített feladataikat. A polgármesterek szerint a hibás és felelőtlen kormányzati hozzáállás, a tesztelés hiánya veszélyezteti az idősotthonokban élők és az ott dolgozók egészségét és életét. Nincs több türelem – üzenik a polgármesterek. A levelet aláíró polgármesterek: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Botka László, Szeged polgármestere, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, Nemény András, Szombathely polgármestere, Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere, Csőzik László, Érd polgármestere, Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere,  Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, Nyirati Klára, Baja polgármestere, Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere, Janiczak Dávid, Ózd polgármestere, Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, Balogh Csaba, Göd polgármestere, Hiesz György, Gyöngyös polgármestere, Budai Lóránt, Jászberény polgármestere, Schwartz Béla, Ajka polgármestere, Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, Veres Pál, Miskolc polgármestere, Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Fazekas László, Albertirsa polgármestere, Mikola Gergely, Encs polgármestere, Göbl Richárd, Budakalász polgármestere, Leidinger István, Pomáz polgármestere, V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere, Kiss László, a III. kerület polgármestere, Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere, Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere, Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere,  Pikó András, a VIII. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, László Imre, a XI. kerület polgármestere, Tóth József, a XIII. kerület polgármester, Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere, Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere, Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere