koronavírus;

2020-04-15 06:30:00

A legrosszabb utáni forgatókönyv

Több mint kétszeresére emelte halotthűtő kapacitását a Budapesti Temetkezési Intézet a pandémiás helyzetre hivatkozva.

Mindig a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Magyarországon egyelőre a csoportos megbetegedések időszakában járunk, így a halálesetek szerencsére messze elmaradnak a járvány gócpontjainak számító országokétól.

A külföldi előzmények azonban azt mutatják, hogy a temetők telítődése súlyos probléma lehet a tömeges megbetegedések időszakában. Az olaszországi Bergamoból 50 katonai tehergépjárművel szállították el a környező településekre a fertőzés áldozatait. A New York-i kórházak hűtőkapacitásai már régen megteltek, a holttesteket az udvaron parkoló hűtőkamionokban tárolják, a közeli Hart szigetén rabok ássák a sírokat. Nagy Britanniában a birminghami repülőtéren állítottak fel egy 12 ezer holttest fogadására képes ideiglenes halottasházat.

A járvány berobbanása után esetlegesen előforduló helyzetre tekintettel a fővárosi önkormányzat előre felmérte a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. halotthűtő – és hamvasztási (krematóriumi) kapacitásait. Sára Botond kormánymegbízott, a Budapest Főváros Védelmi Bizottság elnökének március közepén elküldött fővárosi levélben még az szerepelt, hogy a BTI rendelkezésre álló hűtőiben egyidőben 250 holttestet tudnak elhelyezni.

A pandémiás helyzetre tekintettel a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt. a Főpolgármesteri Hivatallal szoros együttműködésben újra áttekintette a fővárosi cégek erőforrásait, és ahol a terhelés jelentős növekedésére számíthatnak, ott felkészültek a kapacitásnövelésre. A fenti intézkedéssel összefüggésben kezdeményezte a BTI a meglévő, de jelenleg nem működő hűtőkapacitások javíttatását. Így a fővárosi temetők halotthűtőinek kapacitása több, mint kétszeresére növekszik. A fővárosi temetkezési cég Népszavának küldött tájékoztatása szerint szerdától összesen 592 halott hűtésére lesz elegendő kapacitás Budapesten. Ehhez bővítették a Csömöri hamvasztóüzem és az Új Köztemető hűtőit, ami együtt 413 férőhelyet jelent, míg a többi temetőben további 179 helyet készítenek elő.

A hamvasztási kapacitás nem növelhető ilyen módon: a fővárosi hamvasztások száma átlagosan 150 lehet hetente, de veszélyhelyzetben sem emelkedhet 280 fölé. Hamvasztást csak az eredetileg magántemetőnek épített csömöri sírkert hamvasztóüzemében végeznek. A Kozma utcai krematórium bezárása óta nincs Budapesten önkormányzati tulajdonú hamvasztó. Magántulajdonban viszont van még egy Budafokon. (Magyarországon a fellehető adatok szerint összesen 17 hamvasztó önkormányzati vagy magántulajdonú krematórium működik.)

A kijárási korlátozások elrendelése óta csak szűk családi körben rendezhető temetés. A fővárosi önkormányzat szerint indokolt lenne egy olyan halottszállítási és temetkezési protokoll, amelyet járvány idején lehetne használni. Az országos tisztifőorvos azonban nem tartja szükségesnek a korábbi rendelkezésektől eltérő utasítás kiadását. Így a COVID-19 megbetegedésben elhunytakra a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999-es törvény, illetve az ehhez kapcsolódó kormányrendeletben a fertőző betegségben elhunytakra vonatkozó általános rendelkezések érvényesek - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

Ennek értelmében a településen kívülre történő szállítás esetén az elhunytat kellő szilárdságú, vízhatlan módon hézagmentesített, ráillő fedéllel ellátott koporsóba kell helyezni. A szállítás után a kocsit azonnal fertőtleníteni kell. A halottal érintkező, nem lebomló anyagokat egészségügyi veszélyes hulladékként kell kezelni. Az új koronavírusban elhunytak szállítása során a fertőző betegeknél használandó védőfelszerelést kell alkalmazni, amelyet a temetkezési szolgáltatást nyújtónak kell biztosítania.