foglalkoztatás;

Naponta 4500-an vesztik el az állásukat

Április második felében tovább gyorsul az elbocsátási hullám a szakszervezetek szerint, a munkaerőkölcsönzők azt remélik, hat hónap után beindul a gazdaság.

Már több mint 4500 munkavállaló veszíti el naponta az állását – ez hangzott el kormányoldalról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) egy héttel ezelőtti videokonferenciáján. Március elején még csak 2500 új jelentkező regisztrált a kormányhivatalok foglalkoztatási részlegeinél, április 4-én pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter napi 4000 új álláskeresőről beszélt.

A dinamikus emelkedés azt jelzi, hogy áprilisban felgyorsultak az elbocsátások. A tervek szerint ma, és mostantól minden héten tartanak egy rövid megbeszélést a piaci terület munkaadói és dolgozói érdekvédelmi szervezetei a kormány képviselőivel, hogy áttekintsék a koronavírus-járvány foglalkoztatásra gyakorolt hatását. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László attól tart, hogy a válság miatt a legrosszabb helyzetbe került vállalatok tartalékai lassan elfogynak, tehát a most következő hetekben tovább erősödik az elbocsátási hullám, ám ha nagyon rosszak lesznek a munkanélküliségi adatok, a kormány megpróbálja majd elhallgatni a valós helyzetet.

Az innovációs tárca lapunk kérdésére, hogy a válság kezdete óta hogy alakult a munkanélküliség az országban, azt felelte, 30 ezer fővel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma. Közölték, hogy a munkáltatók „jelenleg is heti mintegy kétezer új álláshelyet jelentenek be”, sok álláskeresőnek tehát sikerül elhelyezkednie. Ezután rátértek arra, hogy a munkavállalók kieső jövedelmének egy részét az állam átvállalja, ami hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez.

Csakhogy a jogszabályok mostani formája alapján ezzel a lehetőséggel épp a legsérülékenyebb dolgozói csoport, a 150 ezer kölcsönzött munkavállaló esetében nem tudnak élni a cégek, miközben első körben mindenhonnan őket küldik el először. G. Nagy Balázs, az egyik legnagyobb munkaerő kölcsönző cég, a Trenkwalder vezetője a Népszavának kijelentette, hogy eddig a kölcsönzött dolgozók 20-30 százalékának a szerződését mondták fel a vállalatok, az összes többi megtartásáért komolyan harcolnak. Nem azon múlik a megoldás, hogy melyik szektor foglalkoztatta őket – tette hozzá, sokkal fontosabb szempont a cégek rugalmassága. Ahol megvan a kompromisszumkészség, ott átalakítják a munkarendet, hogy folytatni lehessen a termelést, új szerződéseket kötnek, mert a legfontosabb cél a munkahelyek megtartása.

A kölcsönző szakma abban reménykedik a szakember szerint, hogy egy gyors, féléves válság után talpra állhat a gazdaság és – bár megváltozott körülmények közé, de – vissza lehet hozni a munkaerőpiacra a most elküldött dolgozókat is. G. Nagy Balázs elmondása szerint ehhez van egy 300 ezer munkavállalót tartalmazó hivatalos adatbázisuk és a válság után megkeresik a most munka nélkül maradtakat. 

A mostani helyzet biztos vesztesei a nyugdíj mellett dolgozók, őket a koruk miatt a legtöbb helyről hazaküldték. A munkájukat vesztő fiatalabbak azonnal megpróbálnak elhelyezkedni, a Trenkwalder adatai szerint például a Dunántúlon februárról márciusra négy-ötszörösére nőtt az álláshirdetésekre bejelentkezők száma. 

Minden munka jóAz utóbbi egy-két évben lasszóval fogták az állami közszolgáltató cégek a dolgozókat, a piaci vállalatok jobb feltételeket kínáltak és elhalászták a munkaerőt. A munkanélküliség növekedésével azonban megfordult a trend. A Népszava kérdésére a MÁV Zrt. azt felelte, hogy „az állást kereső érdeklődők száma megnőtt, a jelentkezők a munkavállalási feltételek vonatkozásában rugalmasabbá váltak.” A VOLÁNBUSZ autóbusz-vezetői, valamint járműkarbantartási fizikai munkakörökbe és több szellemi pozícióba keres munkavállalókat. Itt térségenként eltérő mértékben nőtt a jelentkezők száma. A Magyar Posta ezt válaszolta: „Mi is tapasztaljuk, hogy hirtelen és drasztikusan megváltozott a hazai munkaerőpiac a koronavírus-járvány miatt. Az eddigiektől eltérően többen jelentkeznek az álláshirdetéseinkre, és ez az ország minden régiójában jellemző”. Hasonló válaszok érkeztek az állami víziközmű cégektől is.