Előfizetés

Gyűjtés indult a szegregátumok lakóiért, akiknek a járvány azonnali nélkülözést hozott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.15. 15:44
Képünk illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Hat nap alatt 13 millió forint gyűlt össze a mélyszegénységben élők megsegítésére.
Az aHang kampányplatform, a Civil Kollégium Alapítvány és az Esély Labor Egyesület 12 település legszegényebb lakói számára kezdett gyűjtésbe a szegregátumok lakóiért. Terepen dolgozó munkatársaik úgy látják, hogy az ott élők borzasztó állapotban „készülnek” a járvány megérkezésére. Öt óra alatt 4 millió forintot, hat nap alatt 13 millió forintot gyűjtöttek össze - tudatták a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben. Adománygyűjtő kampányukat Még egy falat címmel indították. Eddig körülbelül 1500 ember átlag 8 ezer forintot utalt át azonnal a bajok enyhítésére. A gyűjtés még két hétig folytatódik, a pénzből azonnali adományt küldenek 12 településre. A kezdeményezést azzal indokolták, hogy a koronavírus járvány alig pár hete érkezett meg Magyarországra, de máris elképesztő pusztítást végzett. 
„Itt nemcsak a tényleges halottak és súlyos állapotban lévő betegek folyamatosan emelkedő számára gondolunk, hanem azokra a százezrekre, akiknek a járvány járulékos hatásainak következtében szinte megsemmisült az egzisztenciája. Közülük is leginkább azokra az ezrekre, akiknek a járvány azonnali nélkülözést hozott”

- jegyezték meg.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a mélyszegénységben élő emberek elsők között vesztették el a napi túlélést jelentő alkalmi munkáikat. 
„Míg mi lisztet és olajat táraztunk be otthon a járvány indulásakor, ők akkor használták fel ezekből az utolsó adagokat, mára pedig végleg kiürült a kamra. A telepi kisboltok bezártak vagy duplára emelték az áraikat. A telefonokon nem maradt egység, elfogyott a hypo, egy fillér sincs az egészséget biztosító vitaminra, gyümölcsre”

- hívták fel a figyelmet.

Úgy vélik, hogy emberek, köztük kisgyerekek ezreire vár éhezés most Magyarországon. 
„Számukra semmilyen kormányzati mentőcsomag nem készült, nekünk kell azonnal cselekednünk, hogy megelőzzük a tragédiát”

- tették hozzá.

A Még egy falat kampány keretében szabolcsi, nógrádi, borsodi és baranyai falvakba érkeznek meg az adományok az elkövetkezendő pár hétben, körülbelül 500 család jut majd így pár hétre elegendő élelmiszerhez és tisztítószerhez. A szervezetek szakmai okokból nem hozzák nyilvánosságra a települések nevét, az osztásokról azonban minden esetben tájékoztatják majd az adományozókat.
„Hosszú távon nem tudjuk élelmezni a legszegényebb családokat - belátjuk. Éppen ezért azon is dolgozunk, hogy a döntéshozók - akár e kampány hatására is - felismerjék: azonnali, célzott támogatásra van szüksége tömegeknek”

- zárták a szervezetek adománykérő levelüket.

Azt remélik, hogy a hatalmas társadalmi összefogás a legszegényebbekért azonnali cselekvésre ösztönzi a döntéshozókat is.

Ideiglenes biciklisávot jelölnek ki a Tétényi úton is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.15. 14:54

Fotó: Google Street View
Sorra alakítják biciklis baráttá a fővárosi utakat, hiszen a járvány miatt megnőtt a kerékpáros forgalom. Az ideiglenes sávok később állandóvá válhatnak.
A Bartók Béla út után jelenleg már a Tétényi úton létesítenek ideiglenes biciklisávokat, miközben újabb helyszínekről is döntés született – jelentette be szerdán honlapján a Budapesti Közlekedési Központ. A BKK emlékeztet rá, hogy járványügyi veszélyhelyzet miatt sokan keresnek átmenetileg biztonságosabb közlekedési módokat. Ennek és a MOL Bubi árának drasztikus csökkentésének köszönhetően – március 14-től átmenetileg jelképes, 100 forintos összegért lehet használni a fővárosi közbringarendszert – az elmúlt időszakban nőtt a kerékpár-forgalom Budapesten. A kerékpározás a járványügyi veszélyhelyzet idején is megfelelő közlekedési forma, hiszen biciklivel lehet a leginkább minimalizálni az utazás közbeni fertőzés esélyét.
A főváros kérésére a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút szakemberei áttekintették a főváros kerékpár-közlekedési hálózatának fejlesztési terveit; kiválasztották azokat az útvonalakat, amelyek a város belső területein a biztonságos kerékpározáshoz leginkább hiányoznak, és ahol a lecsökkent gépjárműforgalom lehetővé teszi, hogy gyors átalakításokkal kerékpársávokat hozzanak létre.   A szakemberek azonnal elkezdték az átalakítások megtervezését, ezért már a hónap elején elindulhatott a kivitelezés. Így hamarosan az alábbi útszakaszokon is biztonságosabban lehet majd biciklivel közlekedni:
  • a Bartók Béla út Móricz Zsigmond körtér és Tétényi út közötti szakaszán, amely már használható,
  • a Tétényi útnak a Bartók Béla út – Etele út közötti részén,
  • az Üllői útnak a Kálvin tér és a Könyves Kálmán körút közötti szakaszán,
  • a Baross utcában a Kálvin tér és az Orczy tér között,
  • illetve a Rákóczi úton.
A szakemberek folyamatosan gyűjteni és elemezni fogják a forgalommal, a közlekedésbiztonsággal és a járványügyi helyzettel kapcsolatos információkat. Ha a későbbi tapasztalatok kedvezők lesznek, a kialakított sávok egy része a járvány után akár véglegessé is válhat - ígéri a BKK. 

Az idén diplomázókra is érvényes a nyelvvizsgamentesség, de aki akar online is vizsgázhat

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.04.15. 14:22

Fotó: Shutterstock
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a szakminisztériumnál tájékozódott a részletekről.
A kormány biztos, hogy nem fogja szűkíteni azoknak a körét, akik nyelvvizsga nélkül is átvehetik diplomájukat, sőt a nyelvvizsgamentesség az idén augusztus 31-ig sikeresen államvizsgázókra is vonatkozik – erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK). Palkovics László innovációs miniszter múlt héten jelentette be: a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel eltekintenek a diplomához szükséges nyelvvizsgakötelezettségtől. Ma 75 ezer olyan egyetemi hallgató van, akinek azért nincs diplomája, mert nincs nyelvvizsgája. Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke lapunknak úgy nyilatkozott: az ITM tájékoztatása szerint a mentesség egyetemi és főiskolai, alap- és mesterszakos diplomákra is vonatkozik, és független a záróvizsga időpontjától is. Vagyis azok is kézhez vehetik diplomájukat, akik tavaly, és azok is, akik például tíz éve államvizsgáztak, de azóta sem sikerült letenniük a nyelvvizsgát. Az intézkedés a felsőoktatási szakképzésben tanulókra is vonatkozik. Mindezen felül idén a mesterszakra jelentkezők esetében is eltekintenek a nyelvvizsga-követelménytől. A HÖOK üdvözölte a döntést. Budai Marcell szerint ma van egyfajta „minőségcentrikus” megközelítése a nyelvvizsgának, holott a bizonyítvány sokszor nem egyenlő a tényleges nyelvtudással. Ezt bizonyítja, hogy míg Magyarország a megszerzett nyelvvizsgabizonyítványok tekintetében nemzetközi viszonylatban nem teljesít rosszul, addig a nyelvi kompetenciaméréseken rendszerint az utolsó helyeken szerepelünk. Az ITM ugyanakkor szerdán közleményben jelezte: a veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online módon is szervezhetnek nyelvvizsgát. Az ITM miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás tájékoztatása szerint a vonatkozó rendelet értelmében, akár az írásbeli, akár a szóbeli résznyelvvizsga teljesítése – amennyiben az ebben a tanévben történik – a pontszámításnál komplexnek számít, így az online vizsgázók az idei felsőoktatási felvételi eljárás során jogosulttá válnak a többletpontra. A nyelvvizsgaközpontok pedig elektronikus úton nyújthatják be az akkreditációs kérelmet, amelyet az Oktatási Hivatal soron kívül, legfeljebb 8 napos eljárás során elbírál. A központnak az akkreditációs szabályozáson túl biztosítania kell az elektronikus nyelvvizsgák szabályszerű lebonyolításához, a vizsgázók biztonságos beazonosításához szükséges technikai feltételeket is.