Belgiumban megállíthatatlannak tűnik a járvány

Publikálás dátuma
2020.04.15. 15:06

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
Egy nap alatt 2454 új koronavírus esetet találtak a belga hatóságok. Hollandiában és Luxemburgban lassult a fertőzés terjedése.
Belgiumban töretlen a koronavírus- járvány terjedése – idéz helyi sajtóértesüléseket az MTI.   Huszonnégy óra leforgása alatt a Belgiumban nyilvántartott fertőzöttek száma 2454-gyel 33 573-ra növekedett. A helyi hatóságok 283 új halálesetet rögzítettek, az áldozatok túlnyomó része (76 százaléka) a flamand régióban élt, amely a járvány kitörése óta a fertőzések melegágya.
A legfrissebb kimutatások szerint a járványban elhalálozottak száma 4400.

A Le Soir című, francia nyelvű napilap arról számol be, hogy az elhunytak száma valójában több, mert adminisztrációs jellegű problémák miatt a vallon tartomány idősotthonaiban meghaltak pontos adatait még nem sikerült rögzíteniük az illetékes hatóságoknak.A belga kormány a nap folyamán dönt a járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbításáról.

Hollandiában már az erős tüneteket is regisztrálják

Hollandiában a nemzeti közegészségügyi hatóság szerdai tájékoztatása szerint lassulóban van a vírus terjedése, továbbá a kórházba beutalt koronavírussal fertőzöttek száma és a járványban elhalálozottak aránya is csökken. Az országban eddig 135 ezer tesztet végeztek el, és szerdai adatok szerint 27 419 fertőzöttet tartanak számon, ennek 28 százaléka egészségügyi dolgozó. Az NL Times holland internetes hírportál információi szerint a hatóságok változtatnak adatgyűjtési módszereiken. Eddig a hivatalos statisztikák kizárólag azokat tartották számon, akiknél a koronavírus-teszt pozitívnak bizonyult, mostantól azonban azok is bele fognak tartozni a naponta közzétett kimutatásokba, akik a háziorvos szerint a betegség heveny tüneteit mutatják. A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában megközelíti a háromezret.

Luxemburgban egyre több a gyógyult, enyhén nőtt a betegek száma

Luxemburgban, ellentétben a keddi adatokkal, nem 69, hanem 67 járványban elhunytat tartanak számon. A helyi sajtó szerint adminisztrációs hiba történt az adatok feldolgozásánál. A legfrissebb statisztikák az új esetek számának mérsékelt növekedését és a kórházi ápolások számának csökkenését mutatják. Keddről szerdára 161 ember került kórházba a koronavírus miatt, 50-nel kevesebb, mint a hét elején. Az intenzív ellátásban részesülők száma 39-ről 31-re csökkent, ami a sajtó szerint pozitív előrelépés az előző napokhoz képest. A kicsiny országban a járvány kezdete óta 3307 ember fertőződött meg. 
Szerző

EB: a tagállamok csak akkor enyhíthetnek a szigorításokon, ha az egészségügyi ellátó rendszerük elbírja, és képesek kiterjedt tesztelésekre

Publikálás dátuma
2020.04.15. 15:02

Fotó: JOHN THYS / AFP
Brüsszel szeretné elkerülni, hogy a tagországok ugyanolyan rendezetlenül építsék le a sürgősségi intézkedéseiket, mint ahogyan bevezették azokat.
Az európai országok még messze vannak a koronavírus-járvány legyőzésétől, de az EU legfőbb végrehajtó és ellenőrző testülete már letette az asztalra a pandémia miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések összehangolt és fokozatos feloldására vonatkozó javaslatait. Mint Ursula von der Leyen elnök az ajánlásokat bemutató sajtótájékoztatóján többször is aláhúzta, az ütemterv közzététele nem annak a jele, hogy fel kell hagyni a koronavírussal szembeni védelemmel, inkább a felelősségteljes tervezéshez kíván segítséget nyújtani a nemzeti hatóságoknak. Brüsszel szeretné elkerülni, hogy az uniós országok ugyanolyan rendezetlenül építsék le a sürgősségi intézkedéseiket, mint ahogyan bevezették azokat. Az Európai Bizottság véleménye szerint a tagállamok csak akkor határozhatnak a kijárási tilalmak és egyéb szigorítások enyhítéséről, ha pontos és tudományos adatok állnak a rendelkezésükre a betegség tartós idejű csökkenéséről; ha az egészségügyi ellátó rendszerük elegendő kapacitással működik; és ha képesek kiterjedt tesztelésekre a fertőzöttek azonosítása és elkülönítése érdekében. Brüsszel azt ajánlja, hogy az országok fokozatosan és egymással együttműködve, egymást értesítve döntsenek a korlátozások leépítéséről, például a belső és a külső határokon végzett ellenőrzések megszüntetéséről. Ugyancsak lépésről-lépésre kell majd újraindítaniuk a gazdaságot is, figyelemmel a munkahelyek jelentőségére, a távmunka vagy a műszakváltás lehetőségére. Az iskolától a tömegrendezvényeikig a különböző tevékenységek sajátosságaihoz igazodva kell majd engedélyezniük az emberek gyülekezését. A legveszélyeztetettebb csoportokat, köztük az időseket és a betegeket, hosszabb ideig kell védeni — áll az ajánlásokban. A kijárási korlátozásokat csak úgy szabad megszüntetni, hogy megbízható — és az adatvédelmet tiszteletben tartó — módszerek állnak rendelkezésre az emberek egymással való érintkezéseinek a nyomon követésére. A bizottsági ütemterv az enyhítés feltételéül szabja az egészségügyi védőfelszerésekkel és egyéni védőeszközökkel való ellátottság megerősítését, valamint a biztonságos és hatékony kezelések és gyógyszerek kifejlesztését. 

Van olyan ország, ahol nem az idősek a koronavírus elsődleges "célpontjai"

Publikálás dátuma
2020.04.15. 13:55

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Szlovákiában sokkal több beteget találtak a fiatalabb korosztályokban.
Szlovákiában a legtöbb koronavírus-fertőzött a 30 és 44 év közötti kategóriában található meg. Összesen 246 személyről van szó – írja a Parameter.sk a szlovák egészségügyi minisztérium adatai alapján.
  • Őket követi a 15-29 éves korosztály 221 fertőzöttel,
  • a 45-59 év között korosztály 171 beteggel,
  • és a 60 év feletti korosztály 152 pácienssel.
  • Legkevesebben a 14 év alatti fertőzöttek vannak, összesen 42-en.
A Nemzeti Egészségügyi Központ (NCZI) statisztikái szerint Szlovákiában összesen 101 olyan fertőzött van, aki a 65 év feletti korosztályba tartozik. A legtöbben a Bazini járásból vannak. Hétfőn 66 koronavírus-teszt lett pozitív. A coronavirus.app adatai szerint eddig összesen 863 embernél mutatták ki igazoltan a koronavírust, és két ember hunyt el a fertőzés következtében. A legtöbb fertőzöttet Pozsony megyében tartják nyilván, 264 esetet, a legkevesebbről pedig, 50 főről Nyitra megyében tudnak.
Szerző