Előfizetés

Hároméves küldetésre indul az Európai Űrügynökség exobolygó-kutató űrtávcsöve

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.17. 19:03

Fotó: Sergey Mamontov/Sputnik via AFP / AFP
Magyar szakemberek is közreműködtek a Földhöz hasonló bolygókat kereső űrtávcső megépítésében és részt vesznek a projekt tudományos részében is.
A Föld körüli pályán sikerrel teljesített három hónapos tesztidőszak után megkezdi három évre tervezett tudományos küldetését az Európai Űrügynökség (ESA) exobolygók, vagyis a Naprendszeren kívüli planéták tanulmányozására kifejlesztett űrtávcsöve. A CHEOPS (Characterising ExOPlanets Satellite) űrteleszkópot decemberben indította útnak egy Szojuz-Fregat hordozórakétán az Arianespace európai űrkutatási vállalat a Francia Guyanában lévő kourou-i űrközpontból.
A kutatószonda az Európai Űrügynökség és Svájc közös missziójának keretében az eddig felfedezett több mint négyezer exobolygó közül 100-ra fog koncentrálni, részben annak kiderítése érdekében, hogy van-e közöttük a földi értelemben vett élet fenntartására képes planéta.
A döntően a Hydra csillagkép egyik csillagára, valamint a Szextáns csillagkép egy bolygórendszerére fókuszáló tesztidőszak zökkenőmentesen zajlott, annak ellenére, hogy a küldetésért felelős szakembereknek otthonról kellett dolgozniuk a koronavírus-járvány miatt – írja a Swissinfo.ch.
A minden korábbinál pontosabb mérésekre lehetőséget adó űrteleszkóp már februárban a várakozásokat meghaladó minőségben továbbított képeket a Földre. A missziót vezető Berni Egyetem csütörtöki közleménye szerint az ESA átadta a misszió irányítását az egyetem által szervezett CHEOPS Konzorciumnak, amely 11 európai ország 30 intézményének kutatóit és mérnökeit egyesíti. Az űrtávcső megépítésében magyar szakemberek is közreműködtek, és a projekt tudományos részéből is kiveszik a részüket a magyar csillagászok.

Fáraszt is a tavaszi nyár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.17. 14:50

Fotó: Juliette PAVY/Hans Lucas via AFP / AFP
A közeledő hidegfront és az átlagosnál melegebb idő is okozhat panaszokat.
Pénteken nem halad át felettünk front, de a közelgő hidegfront hatására az időjárásra érzékenyek már "érezhetik" a fejüket és jellemzőek lehetnek az egyelőre még gyenge izom-, és hasi görcsök. A meleg idő migrént, fáradékonyságot és vérnyomás-ingadozást okozhat. Ajánlott sok folyadékot fogyasztani, frissítő hatású lehet 2-3 csésze citrommal ízesített tea. 
Szombaton is folytatódik a napok óta tartó anticiklonális, kellemes időjárás, bár a délutáni órákban már egyre több helyen képződnek gomolyfelhők. Kitart a meleg, sőt tovább, 18, 25 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, ami azzal jár, hogy a melegfrontra érzékenyek tünetei nem múlnak és sokan alvászavarokat is tapasztalhatnak – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
A sok napsütés immunerősítő hatású, ha tehetjük, napozzunk a kertben, de akár az ablakból is szerezzünk egy kis D-vitamint. Noha a szabadba hívogat az időjárás, a járvány miatt nem ajánlott hosszabb időt kint tölteni. Fontos a zsúfolt területek és a tömeg elkerülése, és figyelni kell a higiéniára, a kézfertőtlenítésre és a gyakori, alapos kézmosásra.
A helyenként kialakuló záporok, zivatarok környezetében fülledtté válik a levegő, ami az asztmásoknak okozhat mérsékelt panaszokat. A levegő éjszaka sem hűl le erősen, így az ízületi panaszokkal élők átmenetileg fellélegezhetnek. 
A meleg idő erősíti a pollenterhelést, a nyír pollenszórása már elérheti a magas szintet is. A ciprus-, és tiszafafélék, valamint a nyár pollenkoncentrációja jellemzően a közepes tartományban alakulva okoz panaszt az allergiásoknak. A légszennyezettség közepes vagy magas, a nagyobb városokban egészségtelen a levegő minősége.

275 módot találtak a kutatók a koronavírus terjedésének lassítására

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.17. 09:34
Ausztriában újranyitnak az üzletek, ennél a barkácsáruháznál nejlonozott kordonokkal választják el a vevőket
Fotó: HELMUT FOHRINGER / AFP
Ha a korábbihoz hasonló módon kezdünk működni, a járvány újból kirobbanhat, ezért a Cambridge-i Egyetem kutatói szerint óvatosan, a kockázatokat mérlegelve kell mindent újraindítani.
Az iskolák, üzletek, nyilvános helyek szakaszos megnyitását és az emberek fizikai távolságtartásának számos lehetőségét is vizsgálták, amelyekkel a korlátozó intézkedések feloldásakor elkerülhető a koronavírus-fertőzés újbóli kirobbanása. A kutatók a gyógyászati kezeléseken kívül öt területet vizsgáltak: a fizikai izolációt, a szennyezett tárgyak kezelését, a takarítást és higiéniát, a betegség terjedésének korlátozását a térségek között, valamint a házi kedvencek általi vírusterjesztés csökkentésének lehetőségeit.
"Egyre nagyobb a nyomás a gazdaság újraindítása és az emberek munkába állítása, az elszigeteltségből való kilépés érdekében. De ha a járvány előttihez hasonló módon kezdünk el működni, a vírus egy második hulláma terjedhet el. Minden tevékenységet egyenként kell fontolóra venni, óvatosan kell újra bevezetni, attól függően, milyen kockázatot jelent a vírus terjedése szempontjából" – idézte a egyetem közleménye Wlliam Sutherland professzort, a tanulmány vezető szerzőjét.
A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek nem javaslatok, hanem az egyes területeken számba vett leghelyénvalóbb lehetőségek a korlátozó intézkedések szakaszos feloldása esetén. A fizikai távolságtartás, személyes higiénia fokozása, a fertőzés lehetőségének csökkentése a jövőben is központi elemei maradnak a vírus terjedésének feltartóztatása érdekében a kutatók szerint.
Az általuk javasolt módok többségét a járvány feltartóztatására célzó stratégiákban az országok széles körűen alkalmazták, ezek egy részének fenntartása - önkéntes karantén fertőzésgyanú esetén, az idősek otthon maradása, a fizikai kontaktusok kerülése, maszk viselése digitális oktatás, az otthoni munkavégzés - is szerepel a tanulmányban.
A kutatók felvetik a home office minél további fenntartását, azt, hogy ne nyissák meg a nem létfontosságú vállalkozásokat. A munkaidő lépcsőzetes kezdését javasolják és azt, hogy büntessék meg azokat a vállalkozásokat, amelyek munkába járásra kötelezik, bátorítják az olyan dolgozóikat, akiknek ez nem szükséges. Az iskolák megnyitásakor a tanulókat kis csoportokban kell osztani. A nyilvános helyek, például a kávézók először csak a nyitott, szabadtéri területeiken fogadjanak vendégeket, megfelelő távolságot tartva, minden vendég után takarítva az asztalokat. A boltoknál például mobilapp segítségével lehessen sorban állni; mindenki a gépkocsijában ülve várná meg, hogy bemehessen az üzletbe. De növelni kellene a házhozszállítás lehetőségeit is. A parkokba a különböző korosztályokat különböző idősávokban lehetne beengedni. A kutatók teljes listája itt olvasható.