Belgiumban már átlépte az ötezret a koronavírus halálos áldozatainak száma

Publikálás dátuma
2020.04.17. 18:27

Fotó: DAINA LE LARDIC /
Az elhunytak több mint fele idősek otthonában élt.
Belgiumban pénteken átlépte az ötezret a koronavírus-járvány okozta megbetegedésben elhunytak száma - jelentette be Emmanuel André, a belga közegészségügyi szolgálat szóvivője pénteken. Az áldozatok több mint fele idősek otthonában élt. A vírus terjedése továbbra is töretlen, 1329 új esettel a fertőzések száma is átlépte a 35 ezret, így jelenleg 36 138 fertőzöttet tartanak számon a 11,5 millió lakosú országban. - Nagyon fontos, hogy következetes döntéseket hozzanak a korlátozások enyhítésekről. Nem szabad elfelejteni, hogy minden ma született döntés hatással lesz arra, hogyan alakul a vírus terjedése a következő két hétben - hangsúlyozta André. A válság kezdete óta több mint 140 000 tesztet végeztek el Belgiumban. A holland sajtó délutáni hírei szerint, Hollandiában átlépte a 30 ezret a fertőzöttek száma, így a hivatalos statisztikák közel 30 500 fertőzöttet tartanak számon az országban. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a halottak száma csütörtökről péntekre 144-el nőtt. A Dutchnews internetes hírportál a holland statisztikai hivatalra hivatkozva azt írja, hogy az április második hetében - valószínűsíthetően a járvány következtében - elhunyt emberek száma körülbelül 2000-rel meghaladja a közegészségügyi szolgálat (RIVM) által felmért adatokat. A RIVM eddig csak azokról az áldozatokról számolt be, akiknél a tesztek kimutatták a vírusfertőzést. Az országban körülbelül 150 ezer koronavírus tesztet hajtottak eddig végre. A közegészségügyi szolgálat igazgatója, Jaap Van Diesel a holland tévécsatornáknak adott sajtótájékoztatója során elmondta, hogy a korlátozó intézkedések kifejezetten hatásosnak bizonyultak, azonban a vírus még mindig könnyen fertőz. Hozzátette, a sebészeti szájmaszkok nem járultak hozzá a terjedés lelassulásához, a társadalmi távolságtartás azonban igen hatékony szerepet játszik ebben. A holland kormány a parlament nyomása ellenére sem akarja bevezetni a szájmaszkok általános köztéri viselését, azonban elismerték, hogy azok akár szerepet játszhatnak a korlátozások fokozatos enyhítésének bevezetésekor. - A maszk viselése nem helyettesíti a másfél méteres távolságtartást, bár néhány szakmában, ahol ez nem lehetséges, mint például a fodrászat, akár hasznos is lehet - fogalmazott Mark Rutte holland miniszterelnök a közmédiának adott nyilatkozatában. A coronavirus.app adatai szerint 3459 haltak meg a fertőzés következtében a 17,5 milliós lélekszámú országban. Luxemburgban szerda óta 69 halálos áldozatot tartanak számon, azóta nincs változás. A fertőzöttek száma 71-gyel 3444-re emelkedett a félmillió lakosú nagyhercegségben. 

Már több mint 14 ezer életet követelt a koronavírus Nagy-Britanniában

Publikálás dátuma
2020.04.17. 18:15

Fotó: WIktor Szymanowicz / WIktor Szymanowicz/NurPhoto
Péntekig 341 551 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak, és közülük 108 692-nél igazoltan kimutatták a fertőzést.
A pénteken ismertetett legújabb statisztika szerint átlépte a 14 ezret az új koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.
A brit egészségügyi minisztérium péntek délutáni közlése szerint az elmúlt 24 órában 847 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, 14-gyel kevesebb, mint egy nappal korábban.

A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt múlt csütörtökön mérték. Azóta lassan, napi kilengésekkel ugyan, de csökken a naponta jelentett halálozások száma. A brit szaktárca pénteki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 14 576-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben. Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne. Anthony Costello, a neves University College London egyetem globális egészségügyi intézetének (Institute for Global Health) igazgatója a londoni alsóház egészségügyi bizottságának videokapcsolattal tartott péntek délutáni meghallgatásán ugyanakkor nem zárta ki, hogy Nagy-Britanniában akár 40 ezer halálos áldozata is lehet a járványnak. Costello professzor szerint ez rosszabb halálozási arány lenne az olaszországinál és a spanyolországinál. Hozzátette, a brit kormány számos fronton túl lassan reagált a Covid-19 járvány megjelenésére, és ha a vírusfertőzésnek újabb hullámai lesznek, ezeket a késedelmeket el kell kerülni. A brit egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5599-cel emelkedett. Egy nappal korábban 4618 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. Nagy-Britanniában péntekig 341 551 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 108 692-ről állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. Az elmúlt 24 órában 13 943 koronavírustesztet végeztek. A brit kormány célkitűzése az, hogy a hónap végéig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvégzett koronavírus-szűrések száma.
Szerző

Gyengülőben a koronavírus-járvány Németországban

Publikálás dátuma
2020.04.17. 11:01

Fotó: RONNY HARTMANN / AFPs
Elkezdődött a járvány visszaszorulása, 10 beteg már csak 7 egészségest fertőz meg egy új felmérés szerint.
Hetekig tartó gyors terjedés után elkezdődött az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) járványügyi intézet pénteken ismertetett számításai szerint – írja az MTI. A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) 0,7-re süllyedt. Ez azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött átlagosan 0,7 embernek adja tovább a vírust, vagyis 10 fertőzött 7 embert fertőz meg.
Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amennyiben az R0 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.
A német intézet azámításai szerint Németországban az R0 érték a február 25-én kezdődött járvány első időszakában elérte a 3-at, majd március 22-től az 1 körüli szinten stabilizálódott. A héten eddig a 0,8 és 1,2 közötti sávban volt
A járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel
a szövetségi kormány és a tartományi kormányok elhatározták, hogy április 20-tól megkezdik a korlátozások fokozatos lazítását.

 Angela Merkel kancellár a szerdai tanácskozás után hangsúlyozta, hogy csak "apró lépésekkel" lehet haladni tovább, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, akkor már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha az R0 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására - fejtette ki a kancellár.  Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) péntekig 133 830 ember szervezetében mutatták ki, ami 2866 esettel több az egy nappal korábbinál. Azonban a gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, rekordmértékben, 4700-zal emelkedett, 81 800-ra. A vírus okozta betegségben (Covid-19) a pénteki adatok alapján eddig 3868 igazolt fertőzött halt meg, ez 299-cel haladja meg az egy nappal korábbit.
Szerző