Előfizetés

Bocsánatkérést várnak a szakszervezetek Maruzsa Zoltántól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 12:51
Maruzsa Zoltán
Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
Az államtitkár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét a Vörös Hadsereg Frakció terrorszervezettel állította párhuzamba a köztévében.
Öt szakszervezeti konföderáció közös nyilatkozatot adott ki, amelyben közölték, azt várják, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kérjen bocsánatot a PDSZ tagságától. A lapunkhoz is eljuttatott közleményükben azt írták, hogy az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mélységes felháborodással hallotta Maruzsa Zoltánnak az M1 Híradójában elhangzott szavait, amelyben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) a Vörös Hadsereg Frakció terrorszervezettel állította párhuzamba. A szakszervezetek emlékeztettek arra, hogy mindig a munkavállalók érdekében szólalnak fel.
„Ezt terrorizmushoz hasonlítani szerencsétlen, ízléstelen és rossz érzést keltő. Szomorú, hogy megalapozott szakmai érvek és érdemi párbeszéd helyett inkább az ellenségkép gyártás egyszerű eszközéhez nyúl ismét a kormány a szakszervezetekkel szemben”

– jegyezték meg.

Úgy vélik, az államtitkár azért nevezte terroristának a PDSZ-t és tagjait, mert a pedagógus társadalom elégedetlenségének adtak hangot amiatt, hogy a kormány az érintettek bevonása nélkül döntötte el az idei érettségi lebonyolításának idejét és módját. Megjegyezték hogy természetesen a járványügyi veszélyhelyzetben nem lehet lebonyolítani az érettségi vizsgákat a megszokott módon. Álláspontjuk szerint azonban ésszerű lett volna az érettségi vizsgák idejéről és módjáról egyeztetni, és azt nem két és fél héttel előtte bejelenteni. Hozzátették, hogy Orbán Viktor kormányfő vasárnapi bejelentése szerint a járvány várhatóan május 3-án tetőzik, ezért pedig nem lenne szabad május 4-én elkezdeni a vizsgáztatást. Már csak azért sem, mert a pedagógusok nem tudják betartani az ajánlott szociális távolságot a diákokkal a vizsgák alatt, hiszen ki kell osztani a vizsgalapokat.  
„A PDSZ felhívását mindenki értékelheti vérmérséklete és világnézete alapján, de egy szakszervezet több ezer fős tagságát terroristákhoz hasonlítani és ennek a közmédiában hangot is adni elfogadhatatlan! Felszólítjuk Maruzsa Zoltán államtitkár urat, hogy a jövőbeni együttműködés érdekében kérjen bocsánatot a PDSZ vezetésétől valamint a pedagógus és oktatásban dolgozó tagjaitól”

– olvasható közleményükben.

Újabb telefonszámon hívható az ingyenes lelki segítség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 11:32

Fotó: Shutterstock
Az éjjel-nappal hívható telefonvonal mellett már egy másik számot is lehet ingyenes hívni, ahol önkéntesek igyekeznek segíteni a koronavírus-járvány okozta szorongás oldásában.
Újabb telefonvonalat tesz elérhetővé a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, mert a nap 24 órájában ingyenesen hívható 116-123 segélyhívó vonal a koronavírus-járvány következtében leterheltté vált. A hatékony szolgáltatásnyújtás érdekében hétfő este 7 órától a 06-80-810600-as telefonszámon is fogadják a hívásokat a LESZ önkéntesei. Ezt a számot hétfő 19 óra és szerda 15 óra között és csütörtök 19 óra és vasárnap 7 óra között lehet térítésmentesen tárcsázni.
A szervezet közleménye szerint a járvány miatt megnőtt az igény a telefonos lelki segítségre, a több száz önkéntes által fogadott, korábban is magas hívásszám most tovább emelkedett. A szorongás oldásában pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek is ingyenesen segítenek.

A Pesti úti otthonban 223 fertőzöttről tudnak, és már 23-an haltak meg a koronavírus miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 11:26

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Müller Cecília közölte, hogy egy hétig bizonyítottan nem volt orvos az intézményben. Az országos tisztifőorvos szerint is lehetséges, hogy május 3-án tetőzhet Magyarországon a járvány.
Tovább növekedett a budapesti Pesti úti idősotthonban a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma – derült ki az operatív törzs hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.
Kiss Róbert alezredes közölte, hogy az elmúlt 24 órában 750 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így 11 240 van összesen az országban. A szám némileg csökkent az utóbbi napokban. A rendőrségi ellenőrzések száma viszont növekszik. 3945 szabálysértés ügyében intézkedett a rendőrség hétvégén, így összesen már több mint 23 ezer intézkedés volt az országban. Budapesten nem tapasztaltak nagy szabálysértéseket. A kijárási korlátozásokat a rendőrség tapasztalata szerint a fővárosban jobban betartották, mint az ország többi részében. Vasárnap két repülőgép érkezett Budapestre védőfelszereléssel, az egyik Sanghajból, a másik Szöulból.
Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1984 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 idős krónikus beteg, így már 199-en haltak meg a vírus következtében.  Gyógyultan 267-en távoztak a kórházból. Jelenleg 811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 60-an vannak lélegeztetőgépen. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a Pesti úti idősotthonban a jelenlegi állapot szerint 223 a fertőzöttek száma, 19 dolgozó érintett, és 23 fő hunyt el a vírus következtében. A bentlakók második körös tesztelését elvégezték, ennek eredményét Müller Cecília szerint holnap be is jelenthetik.  Elmondta, hogy az otthonban legalább egy hétig bizonyítottan nem volt jelen orvos, ezt a kapott dokumentáció áttekintése alapján közölte. Hozzáfűzte, hogy további vizsgálat szükséges az ügyben. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azt mondta, május 3-án tetőzhet Magyarországon a járvány. Müller Cecília erre úgy reagált, hogy valóban lehetséges, hogy akkor lesz a járvány a csúcsán, utána pedig több napig ugyanannyi betegszám várható. A kórházi ágyakról közölte, hogy a betegágyhoz gépekre, orvosi berendezésekre, humán erőre, orvosokra is szükség van, és ezek a folyamatok most zajlanak.  Megjegyezte, hogy már 1600 fő jelentkezett önkéntesként az egészségügyben, és több mint 250 egészségügyissel szerződést kötöttek, illetve több mint 13 ezer egészségügyi dolgozót átképeznek.
Újságírói kérdések: Az országos tisztifőorvos érdeklődésre azt válaszolta, hogy ivóvízben jellemzően nem terjed a vírus, mert felhígul, de szennyvízben már kimutatták. Müller Cecília szerint elviekben nem kizárt, hogy a légkondin keresztül terjedjen a vírus, ezért most nem nagyon ajánlja a használatát.     Jelenleg 19 idősotthont tartanak nyilván, ahol megjelent a vírus, ebből nyolc Budapesten található.  Arra a kérdésre, hogy ha közvetlenül az érettségi előtt, május 3-án tetőzik a járvány, akkor biztonságos-e megtartani a vizsgákat, Müller Cecília elmondta, hogy egy modell alapján számították ki a várható tetőzést. Arra készülnek, hogy akkor már az ellátórendszer is készen álljon. Elmondása szerint a fertőzések többsége idősotthonban van, máshol nem nagyon terjed, ezért az operatív törzs nem javasolja az érettségi elhalasztását. Érdeklődésre közölte, hogy naponta 55 mentő jár tesztelni az országban.

Vasárnap visszaszólt a főváros a kormánypártoknak: volt főállású orvos a Pesti úti idősotthonban

Vasárnap Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken feltett kérdéseire válaszolva Karácsony Gergely főpolgármester közölte: a Pesti úti idősotthon mindvégig rendelkezett főállású orvossal. Válaszukban azt írták, volt az otthonnak fő állású orvosa, akinek „kötelessége volt – sok egyéb mellett – az otthonban gondozottak egészségi állapotának folyamatos felügyelete”. Hollik Istvánnak arra a kérdésére, amelyben arról érdeklődött, hagyták-e távozni a korábbi főállású orvost, úgy, hogy már voltak betegek az idősotthonban, nemmel feleltek, és megismételték, hogy az intézmény mindvégig rendelkezett fő állású orvossal. Arra is nemmel válaszoltak, hogy titoktartásra kötelezték-e a korábbi főállású orvost. – Semmilyen ilyesmi nem történt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Az ügy előzménye, Hollik szombati sajtótájékoztatóján közölte, mindeddig nem válaszolt a Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban a kormánypártok által feltett kérdésekre Karácsony Gergely.