Átlépte a negyvenezret az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Belgiumban

Publikálás dátuma
2020.04.21. 14:02

Fotó: DIRK WAEM / AFP
Hollandia és Luxemburg a járvány terjedésének jelentős lassulásáról adott hírt.
Noha kedden ezer alatti új fertőzésről számoltak be az illetékes hatóságok, továbbra is emelkedő tendenciát mutatva átlépte a negyvenezret az igazoltan koronavírusos fertőzöttek száma Belgiumban, a halálos áldozatoké pedig megközelítette a hatezret.      A közegészségügyért felelős belga hatóság bejelentése szerint 40 956 hivatalos fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Az elmúlt 24 órában 973 embernél lett pozitív a vírusteszt eredménye, közülük mintegy 650-en idősek otthonában fertőződtek meg. A járvány által legjobban sújtott régió továbbra is az északi Flandria, ahol 23 325 esetet tartanak nyilván. A déli országrészben, Vallóniában 12 884, amíg a brüsszeli régióban 4169 fertőzöttről tudnak hivatalosan. Egy nap alatt 170 új haláleset történt a koronavírussal összefüggésben, 106 Flandriában, 36 Vallóniában és 28 a brüsszeli régióban. A halálesetekből 89 kórházakban, 80 pedig idősek otthonában következett be. Amíg a halálos áldozatok napi száma egy héttel ezelőtt még 300 körül mozgott, addig az ez elmúlt napokban nem vagy alig haladta meg a 200-at. A fertőzés következtében március közepe óta 5998-an hunytak el az országban, 53 százalékuk idősek otthonában. Több egymást követő napja 200 alatti a kórházba szállítottak mutatója is. Az elmúlt napban 172 fertőzöttet vittek ápolási intézménybe, és 107-en hagyhatták el a kórházat. Ez idáig 9002 a gyógyultak száma Belgiumban. A járvány miatt foglalt kórházi ágyak száma harmadik napja négyezer alatt van, a kórházban kezeltek közül 1079 ember részesül intenzív ellátásban. Ez az adat is közel egy hete folyamatosan csökken, ahogy azon betegek száma is, akiknél lélegeztetőgépet kell alkalmazni. Jelenleg 777 esetben, mintegy 200-zal kevesebb betegnél, mint egy héttel ezelőtt. Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) kedden közzétett adatai szerint jelentősen csökkent az új igazolt fertőzöttek száma. Amíg az elmúlt két napban 1089, majd 1066 embernél lett pozitív a teszt eredménye, addig a friss bejelentés szerint 750 új esetet regisztráltak, ezzel 33 405-re emelkedett a bizonyított fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban 75 beteget vittek kórházba, ez 35-tel kevesebb az előző napinál. Jelenleg 9779 embert ápolnak kórházakban. Csökkent a járványban elhunytak aránya is, eddig 3751-en haltak meg Hollandiában koronavírus miatt. Luxemburgban a járvány további, jelentős lassulásáról adtak hírt kedden. A hétvégén 93 esetben jelentettek pozitív vírustesztet, keddre mindössze 8 új fertőzést regisztráltak. Az összesítés szerint jelenleg 3558 fertőzöttet tartanak nyilván. A járvány következtében az elmúlt 24 órában ketten vesztették életüket, az elhunytak száma ezzel 75-re emelkedett a nagyhercegségben. Eddig hivatalosan 637 ember gyógyult fel a betegségből. 
Szerző

A karantén meghosszabbítását javasolják Ukrajnában, de egyes korlátozásokat enyhítenének

Publikálás dátuma
2020.04.21. 11:54

Fotó: Maxym Marusenko / AFP/NurPhoto
Engedélyeznék például a parkok látogatásának újbóli lehetővé tételét, valamint a tárca a múzeumok és a könyvtárak kinyitását a látogatók előtt.
Az ukrán egészségügyi tárca a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karantén-intézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek – közölte keddi online sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, miközben a fertőzöttek száma az országban meghaladta a hatezret. Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma keddre egy nap alatt 415 új esettel 6125-re, a betegségben elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 161-re nőtt a minisztérium adatai szerint. A betegségből eddig 367-en gyógyultak fel. Jelenleg az országos karantén április 24-ig van érvényben Ukrajnában. Sztepanov hozzátette, hogy a karantén meghosszabbításával együtt bizonyos korlátozások egyidejű könnyítését is javasolja a minisztérium.
Engedélyeznék például a parkok látogatásának újbóli lehetővé tételét, korlátozva továbbra is az egy csoportban mozgó emberek létszámát, és fenntartva a kötelező szájmaszkviselést.

Úgyszintén javasolja a tárca a múzeumok és a könyvtárak kinyitását a látogatók előtt a karanténkorlátozások szigorú figyelembe vétele mellett, valamint testhőmérséklet-méréssel a bejáratnál.
„Indítványozunk még egyéb könnyítéseket is. Hangsúlyozom viszont, hogy szigorúan meg lesznek határozva, milyen feltételek mellett tehetők látogathatóvá bizonyos intézmények”

– fűzte hozzá a miniszter.

Viktor Ljasko miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos kedden az 1+1 tévécsatorna reggeli műsorában kijelentette, hogy ha nem vezették volna be Ukrajnában a karantént és a vele járó korlátozásokat, mostanra a szimulációk alapján a Covid-19 betegek száma elérte volna a 180 ezret az országban. Ruszlan Marcinkiv, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk polgármestere közben kedden a Facebookon arról írt, hogy zsúfolttá váltak a város kórházai. Felhívta a figyelmet arra, hogy a régióban több mint ötszáz koronavírusos beteg van, a megye a harmadik legfertőzöttebb területe az országnak. Mint írta, jelenleg tizenöt Covid-19 beteg állapota súlyos. Az ortodox húsvéti ünnepek alatt öten hunytak el a város kórházaiban, kettőnél már igazolták a koronavírus-fertőzöttséget, háromnál még várják a tesztek eredményét.
Szerző

Idén elmarad az Oktoberfest

Publikálás dátuma
2020.04.21. 11:05

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A sörfesztivált szeptember 19. és október 4. között tartották volna, de Bajorország miniszterelnöke és a müncheni polgármester a rendezvény lefújásáról döntött.
A koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem tartják meg Németország híres sörfesztiválját, az Oktoberfestet. A döntést Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke jelentette be – írja a Deutche Welle. Az Oktoberfestet szeptember 19. és október 4. között rendezték volna. Bár Németországban augusztus 31-ig van érvényben tömegrendezvények megtartásának tilalma, az Oktoberfestet elővigyázatosságból lefújták. Markus Söder elmondta, a jelenlegi helyzetben nem tudja elképzelni, hogy egy ilyen nagy eseményt meg lehetne tartani ebben az időpontban. Hozzátette: a döntést a müncheni polgármesterrel közösen hozták meg.
Szerző