Több mint hatezer áldozata van már a járványnak Belgiumban

Publikálás dátuma
2020.04.22. 14:46

Fotó: JOHN THYS / AFP
Egy nap alatt 264 halálesetet regisztráltak, az áldozatok több mint fele idősotthonok lakója volt.
Átlépte a hatezret a koronavírus-járvány okozta betegségben elhunytak száma Belgiumban szerdán egy nap alatt 264-en haltak meg – írja az MTI, a belga közegészségügyi szolgálat jelentését idézve.  A fertőzések száma 933-mal 41 889-re emelkedett a tizenegy és fél millió lakost számláló országban. Az áldozatok 54 százaléka idősotthonokban hunyt el. A közegészségügyi szolgálat szakértői szerint a járvány valószínűleg április 12-én tetőződött. 
A szolgálat szóvivője, Benoit Ramacker szerint az adatok bizakodásra adhatnak okot, de további erőfeszítéséket kell tenni a korlátozási intézkedések betartása érdekében.A La Libre című napilap szerint Sophie Wilmés kormányfő pénteken újabb korlátozásenyhítő stratégiákat jelent be, de addig is mindenkit "rendkívüli óvatosságra" int.
Luxemburgban lassult a vírus terjedése az előző hetekhez képest, az országban laposodik a járványgörbe. A szerdai adatok szerint 60 új esetet regisztráltak 24 óra leforgása alatt, a halottak száma hárommal nőtt. A félmilliós lélekszámú nagyhercegségben 3618 beteget és 78 elhunytat tartanak számon. A luxemburgi kormány a járóbeteg-ellátás fokozatos visszaállítását tervezi, Paulette Lenert egészségügyi miniszter arra buzdította a lakosságot, hogy ne féljenek meglátogatni háziorvosaikat.
Szerző

2019 volt a legmelegebb év Európában

Publikálás dátuma
2020.04.22. 14:22

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Világszinten második volt a tavalyi év, mert 2016-ban kivételesen erősen éreztette hatását a El Nino nevű meleg légköri jelenség a Csendes-óceán térségében.
A tavalyi volt a legmelegebb év Európában a rendszeres mérések kezdete óta – közölte szerdán, a Föld napján az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S). Az egymást követő szélsőséges hőhullámok számos hőmérsékleti rekordot megdöntöttek, a magas átlaghőmérséklet és a nyári hőhullámok szárazságot okoztak Dél-Európa jelentős részein, miközben a sarkvidéki területek hőmérséklete csaknem egy egész Celsius-fokkal meghaladta a szokásosat – közölte a műholdas figyelőszolgálat, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésével magyarázza a jelenséget.
A C3S adatai szerint az elmúlt öt év hőmérséklete 2 Celsius-fokkal haladta meg Európában a 19. század második felére jellemző értéket, a kontinens eddigi legmelegebb 12 évéből 11-et jegyeztek fel 2000 óta. Európa egyes részein bizonyos időszakokban 4 fokkal is melegebb voltak a sokévi átlagnál, a júniusi és júliusi hőhullámok pedig hőmérsékleti rekordokat döntöttek meg szerte Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában és Nagy-Britanniában.
Világméretekben 2019 a második legmelegebb év volt 2016 mögött, de csak azért, mert abban az évben kivételesen erősen éreztette hatását a El Nino nevű meleg légköri jelenség a Csendes-óceán térségében.
A felmelegedés folytatódni látszik Európában ebben az évben is, a műholdas megfigyelőrendszer 2019 decembere és 2020 februárja közti adatai szerint az elmúlt tél volt a legenyhébb a kontinensen a feljegyzések kezdete óta.
A Copernicus szakemberei szerint 2019-ben tovább nőtt és évmilliók óta nem látott szintet ért el a légkörben az üvegházhatású gázok, köztük a szén-dioxid és a metán koncentrációja.
Szerző

Talicskával tolnák a közös pénzt a gazdaságba az európai szocialisták

Publikálás dátuma
2020.04.22. 13:10
Iratxe García Pérez
Fotó: Laurie Diffembacq / Európai Parlament
Másfél ezer milliárd eurós újjáépítési alap létrehozását szorgalmazzák az európai szocialisták a kontinens gazdaságának újjáépítésére. Egyben sürgetik a kormányokat, hogy végre egyezzenek meg a pénzügyi támogatások felfüggesztésének lehetőségét is tartalmazó rendeletről a jogállamot megsértő tagállamok szankcionálására.
 Az Európai Uniónak olyan nagyszabású újjáépítési tervet kell készítenie, amelynek pénzügyi tolóereje jóval meghaladja a közösségi és nemzeti szinten eddig bevetett, illetve megajánlott forrásokat. Az Európai Parlament szocialista frakciója szerint a közösségnek nem pusztán hitelekkel, hanem vissza nem térítendő támogatásokkal kell segítenie a koronavírus-járvány idején bajba jutott tagállamokat. Iratxe García Pérez frakcióvezető Charles Michelnek, az állam- és kormányfői testület elnökének írt levelében foglalta össze a baloldali politikai csoport javaslatait a vezetők csütörtökön esedékes és a gazdasági helyreállítás kérdéseinek szentelt videócsúcsa előtt. Az EP Szocialisták és Demokraták frakciója úgy véli, hogy az újjáépítési terv részeként egy olyan hétéves keretköltségvetésre van szükség, amely az összeurópai bruttó nemzeti jövedelem (GNI) legalább 2 százalékát teszi ki. (A jelenlegi, szerződésben rögzített plafon 1,2 százalék). A súlyos válsághelyzet enyhítésére azonban még egy felturbózott büdzsé sem elég, ezért a baloldali politikai csoport egy másfél ezer milliárd eurós Újjáépítési Alap létrehozását sürgeti, amely ultrahosszú lejáratú és az EU-költségvetés által garantált kötvényeket bocsátana ki. Fedezetéül a közös büdzsé bevételi forrásai szolgálnának, amelyeket a szocialisták a károsanyag-kibocsátás kereskedelemből származó bevételekkel és a nem újrahasznosított műanyag csomagolási hulladék mennyisége alapján kiszabott díjjal egészítenének ki. Levelében Iratxe García Pérez hangsúlyozza, hogy a sikeres gazdasági és társadalmi talpraállás feltétele a szilárd demokratikus berendezkedés, amelynek középpontjában nyílt, átlátható és elszámoltatható közintézmények állnak. Megerősíti, hogy a koronavírus elleni rendkívüli intézkedéseknek arányosnak, indokoltnak, időben korlátozottnak kell lenniük, demokratikus ellenőrzésnek kell alávetni azokat és összhangba hozni az EU-s és a nemzetközi joggal A szocialista frakcióvezető egyúttal felszólítja az kormányközi EU Tanácsot, hogy mihamarabb fogadja el a jogállam és az uniós támogatások összekapcsolását előíró rendeletet. A közösségi költségvetésből származó források felfüggesztését is magukban foglaló szankciókkal kell felvértezni a közösség eszköztárát a demokrácia, a jogállam és az alapvető jogok érvényesülése érdekében — szögezi le a levélben.