bírság;Föld Napja;szemétszedés;kijárási korlátozás;

Bevittek és megbüntettek a rendőrök egy nyírlugosi nőt, mert szemetet szedett

Szilvia komoly bírságot kapott - bűne az volt, hogy maszkban, gumikesztyűben takarította az utcát.

A kijárási korlátozás megszegése miatt 200 ezer forintos szabálysértési bírságot szabtak ki szerdán az Index nyírlugosi olvasójára, Szilviára, aki szemétszedési akciót szervezett a falu utcáján a Föld napja alkalmából.

Mint Szilvia a lapnak elmondta, a szemétszedési akciót Facebook-oldalán szervezte, emiatt a rendőrség már kedden kereste. Ezért 

átnézte a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat, de nem talált benne olyat, ami ellentmondana a szemétszedésnek.

Ezért szerdán reggel 8 óra 30 körül édesanyjával és még egy segítővel nekiállt a szemétszedésnek. Mint mondta lapunknak, maszkot, gumikesztyűt viseltek, és megtartották az előírt 1,5 méter távolságot. A rendőrök 10 perc múlva megérkeztek, és felszólították, hogy hagyja abba a szemétszedést.

A rendőrök úgy érveltek, hogy saját lakása előtt mindenkinek joga van összeszedni a szemetet, viszont szervezett akcióban nem vehetnek részt, mert kijárási korlátozás van. Mivel Szilvia úgy érezte, hogy betart minden szabályt, nem akarta abbahagyni a szemétszedést. Mint közölte a rendőrökkel, tiszteletben tartja a jogszabályt, és mivel az megengedi a szabadidős célú gyalogos közlekedést külterületen, valamint a települések belterületén, ezért úgy gondolja, hogy ha sétálás közben lehajol a szemétért, az nem ütközhet törvénybe.

Ezt a rendőrök vitatták, ezért végül beültették Szilviát a járőrkocsiba, és beszállították az őrsre. Negyven percig bezárták egy helyiségbe,

ahol elmondása szerint addig meditált, majd kiengedték, és egy határozatot nyomtak a kezébe. A határozat szerint 200 ezer forintos bírságot szabtak ki rá, mert cselekményével megvalósította a 71/2020 kormányrendelet 3. bekezdésébe ütköző és a rendelet 9. paragrafusa szerint minősülő kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megsértése szabálysértést.

A 3. paragrafus szerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására csak meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. Ilyen indokként sorolják fel a jogszabályban lejjebb a szabadidős célú gyalogos közlekedést is – igaz, feltüntetve azt is, hogy az csak egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel folytatható. (Szilvia édesanyja mellett a barátnője volt még jelen.)

A szabálysértés büntetési tétele 5000 forinttól 500 ezer forintig terjed.Szilvia közölte: a 200 ezer forintos bírságot nem akarja, és ha akarná se tudná kifizetni. (A büntetést egyébként a határozat szerint át lehet változtatni 40 nap elzárásra vagy 40x6 óra közérdekű munkára.)