járvány;korlátozások;koronavírus;Palkovics László;

2020-04-23 21:50:07

Jövő héttől tömeges tesztelés indul el az országban

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére online konferencián számoltak be a kormányzati intézkedéseket megalapozó kutatásokról.

Az időben megtett intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését. A korlátozások hosszú távú fenntartása azonban súlyos gazdasági következményekkel jár. A magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a gazdaság újraindítására, ez azonban csak fokozatosan, szigorú menetrend mellett történhet meg - ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére online tudományos konferenciát tartottak a kutatásokról, amelyek előkészítették a beavatkozásokat a koronavírus terjedésének fékezése és az egészségügyi felkészülés érdekében. Az esemény célja az volt, hogy a tudományos élet szereplői és a közvélemény is megismerje az intézkedések szakmai háttereként szolgáló elemzéseket és modellszámításokat.

Palkovics László nyitóelőadásában elmondta, hogy a megtett lépésekkel és a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően értékes időt nyertünk arra, hogy az egészségügy felkészültségét magasabb szintre hozzuk. 

A miniszter úgy vélte, hogy a széleskörű korlátozó intézkedéseket sem társadalmi, sem gazdasági szempontból nem lehet fenntartani hosszú távon. A védekezés május elején kezdődő második fázisában a korlátozások biztonságos feloldásához szükséges feltételeket kell majd meghatározni.

- A szakértőknek a döntéshozók kérdéseket tesznek fel egyebek mellett a járvány matematikai és epidemiológiai modelljeinek az alakulásáról, a maszkviselésről, a kórházi kapacitásokról, illetve arról is, hogy hogyan lehet majd ezeket a járványügyi intézkedéseket kivezetni a társadalomból - tette hozzá Palkovics László.

A miniszter kiemelte, hogy az első kérdésük az volt, hányan fognak megfertőződni Magyarországon, amire azt a választ kapták, hogy ha nem tesznek semmit, 14 ezer ember kerülhet súlyos állapotba a koronavírus miatt. Mivel akkor kétezer lélegeztetőgéppel számoltak, azt javasolták a szakemberek, hogy a társadalmi kontaktusok számát a felére kell csökkenteni annak érdekében, hogy a vírus terjedése lelassuljon.

Hangsúlyozta, hogy a megtett lépések hatékonyak voltak, a koronavírus nem tudott utat törni. 

Palkovics László kérdésre válaszolva elmondta, hogy maszkot biztosítanak az érettségizőknek.

Emellett beszámolt arról is, hogy jövő héttől reprezentatív tesztelések indulnak el az ország öt régiójában. Az ATV tudósítása szerint erről a tárcavezető azt mondta, hogy a programban

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője, Oroszi Bernadett is azt mondta a konferencián, hogy a továbblépéshez, a járvány terjedésének az eredményes megakadályozásához „bővíteni kell a tesztelést”. 

      

Az ITM vezetésével egy hónapja epidemiológusokból, matematikai modellezőkből és az egészségügyi ellátórendszer adatait elemző szakemberekből álló munkacsoportok térképezik fel a járvány terjedésével kapcsolatos folyamatokat, kilátásokat. A kutatók munkáját a társadalmi kapcsolatok alakulását vizsgáló hálózatkutatók és szociológusok is támogatják. A szakemberek kapcsolatban állnak a Jakab Ferenc professzor vezette koronavírus kutatócsoporttal.

A Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője, Jakab Ferenc arról beszélt, hogy a kutatások négy területen zajlanak: 

Jakab Ferenc kifejtette, hogy munkatársaival több mint 310 hatóanyagot tesztelnek, és ismert hatóanyagokat is próbálnak bevetni, hiszen ezek már korábban engedélyezett szerek, így sokkal hamarabb alkalmazhatók. Példaként a maláriaellenes-szerként már régóta alkalmazott hidroxiklorokint említette.

A professzor közölte, sikerült szintetizálni Magyarországon az influenza és ebola ellen is alkalmazott favipiravirt, és elkezdődött a klinikai kipróbálás folyamatának előkészítése.

Elvégezték egy 32 betegből származó minta teljes analízisét, és megállapították, a vírus genetikai állománya nagyon stabil. 

Oroszi Beatrix előadásában kiemelte, Magyarországon a vírus leginkább zárt közösségekben, az egészségügyi ellátórendszerben, illetve szociális intézményekben terjed, nem tud utat törni a társadalom széles rétegei felé. A szakértő hangsúlyozta, a járványgörbe egy erősen elfojtott járvány képét mutatja, amit a szociális távolságtartás idézett elő.

Oroszi Beatrix a továbblépés kapcsán négyszintű megelőzési stratégiát javasolt. Mint mondta, kicsit vissza kell térni egy szabadabb mozgáshoz, változtatni kell a stratégián, bővíteni kell teszteléseket, ezeket pedig hozzá kell kapcsolni a kontaktuskutatáshoz, emellett fontosnak nevezte a maszkhasználatot is.