Előfizetés

Karanténban, súlytalanul

Bártfai Gergely
Publikálás dátuma
2020.04.25. 18:00
Andrew Morgan
Fotó: NASA
A járvány kezdete óta először váltott legénységet az emberiség előretolt helyőrsége, a bolygónk körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS). Rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak, hogy a koronavírus ne juthasson el a világűrbe. Az asztronauták, a bezártság bajnokai az izoláció földi hétköznapjaira is megszívlelendő tanácsokkal szolgálnak.
Gyökeresen megváltozott körülmények közé tért vissza a Földre az a három űrhajós, aki az űrállomáson töltötte a világjárvány kitörésének drámai heteit. Andrew Morgan, Jessica Meir és Oleg Szkripocska fajunknak az a három kivételezett tagja, aki 400 kilométer magasságban garantáltan nem fertőződhetett koronavírussal. „Elég szürreális volt követnünk, ami odalent történt – mondta Meir a hazaindulás előtt. – Föntről a Föld ugyanolyan lenyűgöző, mint máskor, nehéz elképzelnünk azt a sok változást, ami a start óta zajlott.” A trió tavaly érkezett az űrállomásra, még a pandémia kezdete előtt, Morgan 272, Szkripocska és Meir 205 napot töltött odafenn.

Hiányzó ölelés

Az orosz parancsnokot és a két amerikai fedélzeti mérnököt hazaszállító Szojuz MSZ–15 a karagandai sztyeppén landolt múlt pénteken. Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz által közzétett felvételeken látszik, hogy a mentőalakulatok tagjai maszkot viselnek, miközben kisegítik az űrhajósokat a leszállóegységből, és elvégzik rajtuk az első rutinvizsgálatokat. A műveletre szigorú karanténban készültek, közvetlenül az akció előtt még egy utolsó tesztet végeztek rajtuk, hogy minimálisra csökkentsék a fertőzés kockázatát. A rendkívüli óvintézkedések részeként a súlytalanságból visszatérőknek elszigeteltségben kell maradniuk, mert a szervezetüket, immunrendszerüket amúgy is megviseli az átállás, így különösen veszélyeztetettnek számítanak. „Nehéz lesz nem megölelni a családtagjain­kat és a barátainkat hét hónapos távollét után – mondta Meir. – Azt hiszem, magányosabbnak fogjuk érezni magunkat a Földön, mint odafent. Ott lefoglaltak az izgalmas feladatok, nem éreztük az izolációt.” A hazatérők helyét két orosz és egy amerikai űrhajós, Anatolij Ivanyisin, Iván Vágner és Christopher Cassidy vette át, akik április 9-én érkeztek az ISS-re. Rájuk is nagyon vigyáztak az orosz egészségügyi hatóságok. A start előtt több mint egy hónapig voltak karanténban, folyamatos megfigyelés alatt, hogy az űrállomás vírusmentes maradjon. Azt csak a váltás sikeres lebonyolítása után jelentette a Tassz hírügynökség, hogy a Roszkozmosz három alkalmazottja is meghalt a járványban. További 42 embert teszteltek pozitívra a vállalatnál, köztük Jevgenyij Mikrin vezérigazgató-helyettest, aki az indításkor ott volt Bajkonurban.

Együtt és külön

A járvány kezdete óta gyakran fordulnak a „kozmikus elszigeteltség hőseihez”, akik hónapokat töltenek összezárva. Íme néhány „földhözragadt” tanács. Szerencsés, aki dolgozhat. A munka összetartja az embert, értelmet ad a hétköznapoknak. Ugyanakkor nem szabad átesni a ló másik oldalára: tapasztalat, hogy home office-ban hajlamosak vagyunk leragadni a képernyő előtt, egyfolytában dolgozni. Ezt elkerülendő csináljunk napirendet; az űrállomáson öt percekre osztják be az időt. Munkalehetőség híján keressünk más értelmes tevékenységet, akár olyasmit, amiben teljesen kezdők vagyunk. Tanuljunk hangszeren játszani vagy új idegen nyelvet. Mikor, ha nem most? Kulcsfontosságú, hogyan jövünk ki a többiekkel, akikkel a szűkös élettéren osztozunk. Elengedhetetlen a kommunikáció, meg kell beszélni a dolgokat. Számítsunk a konfliktusokra. A bezártságban természetes az összezördülés, jobb felkészülni rá. Érdemes rendszeres megbeszélést tartani, ahol mindenki elmondhatja, ami zavarja. Ez elősegíti a konstruktív hozzáállást vitás helyzetekben. Ne dédelgessük a sérelmeinket, ne tartsunk haragot, lépjünk tovább. Önmagunkkal is legyünk megbocsátók, ha elrontunk valamit. Tudatosítsuk, hogy egy csapat vagyunk. Ha arra figyelünk, hogyan oldhatunk meg közösen egy problémát, meglepően hatékonyak lehetünk. Lényeges a házimunka elosztása. Legyenek közös szórakozásaink, amit mindenki szeret. Az orosz űrhajósok rendszerint együtt vacsoráznak, az amerikaiak filmeket néznek. Ám szükség van egyedüllétre is – amit a többieknek tiszteletben kell tarta­niuk. Meditálhatunk, de beérhetjük a csönddel is: nem beszélünk, hozzánk sem szólnak. Az űrállomáson elengedhetetlen a testmozgás, hogy az asztronauták visszatérve kibírják a gravitációs terhelést. A napi kétórányi edzés a napirendjük szerves része, szigorúan be is tartják. Az amerikai Kjell Lindgren a földi karanténban is egykori kollégáival együtt végzi a gyakorlatokat, online kapcsolatban. Jó szolgálatot tehetnek az internetes videók is. „A testmozgás kritikus fontosságú, különösen a helyzet okozta stressz miatt. Az edzés fizikailag és lelkileg is felszabadító” – magyarázza az amerikai űrhajós-orvos. 
Andrew Morgan, Oleg Skripochka és Jessica Meir
Fotó: ANDREY SHELEPIN/GCTC / AFP

A harmadik negyed

Stressz-szintünk megállapításához egyszerű módszer ébredéskor pulzust mérni. Ha idővel szaporábban ver a szívünk, valószínűleg küszködünk a helyzettel. A magyarázat az úgynevezett cirkadiánritmus, belső biológiai óránk működése. „A melatonintól alszunk el, a stresszhormonok ébresztenek. Ha tehát a bezártság vagy más tényezők miatt már eleve több a stresszhormon, a magasabb ébredési pulzus krónikus stresszre utal.” Ilyenkor változtassunk, keressünk új megoldásokat, magyarázza Jocelyn Dunn, a HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) munkatársa. A hawaii kísérleti központban egy jövőbeli Mars-expedíciót készítenek elő. A Mauna Loa tűzhányón, 2500 méterrel a tengerszint felett, a külvilágtól elzárva azt vizsgálják, hogyan őrizhető meg az egészség egy minden eddiginél hosszabb űrodüsszeián. Ott vették észre, hogy a résztvevők hasonló ritmusra állnak be. Hét-nyolc órát alszanak, három-négy órát töltenek szabadidős tevékenységgel, kettőt étkezéssel, másfelet testmozgással, fél órát tisztálkodással. A többi a munkáé. Lényeges e tevékenységek tudatos elkülönítése. Minden missziónak eljön a kritikus szakasza, amit a pszichológusok „a harmadik negyed jelenségének” neveznek. Általában féltávnál következik be, amikor az újdonság varázsa már elmúlt, de messze még a vége. Romlik a hangulat, több a súrlódás. A csapattagok kerülik egymást, alvási szokásaikon is igazítanak – korábban kelnek vagy később fekszenek –, hogy többet legyenek külön. Ilyenkor sokat számítanak a szolidaritás apró gesztusai. Az asztronauták rosszul viselik, ha nem térhetnek haza a tervezett időpontban. Ezért tanácsolják, lélekben mi is készüljünk hosszabb karanténra. Az űrhajósok élete felelősségteljesebb és veszélyesebb, mint az átlag karanténpolgáré, ráadásul egy percre sem ugorhatnak ki levegőzni. Több szempontból mégis előnyös a helyzetük. Ők ugyanis önszántukból vállalkoznak az elzártságra, és tudatosan készülnek rá. Mindig van munkájuk, értelmes elfoglaltságuk. Tudják, mikor térhetnek vissza a normális hétköznapokba. Végül, de nem utolsósorban, nekik ott a súlytalanság állapota, ami egybehangzó állításuk szerint megunhatatlan élmény.

Maszek erősítés

Az űrkutatás történetében először küld embert a világűrbe egy magáncég. A május 27-re tervezett starthoz Elon Musk vállalkozása, a SpaceX fejlesztette a rakétát és az űrhajót. A helyszín a floridai Kennedy Űrközpont, vagyis évtizedes kényszerszünet után újra az Egyesült Államokból indul misszió, amióta ugyanis a NASA 2011-ben nyugdíjazta űrrepülőit, az amerikaiak is orosz hordozóeszközökre voltak utalva. A Crew Dragon fedélzetéről Bob Behnken és Doug Hurley csatlakozik a Nemzetközi Űrállomás jelenleg háromfős legénységéhez.

Tunkolt kenyér a kisnyugdíjas vasárnapi ebédje

Doros Judit, Vas András
Publikálás dátuma
2020.04.19. 16:24

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Nemhogy nem él jobban a nyug­díjasok kétharmada az idei 2,8 százalékos nyugdíjemelés után, de az emelést jócskán megha­ladó infláció miatt még tovább romlottak anyagi körülményeik. Magyarországon több mint 17 ezer idős ember még 28 500 forintot sem kap egy hónapban. Rajtuk az sem segít érdemben, hogy 2021 februárjában plusz egyheti pénzt kapnak majd a koronavírussal kapcsolatos válságintézkedések részeként.
A böhönyei Margit néninek 73 ezer forintot kell beosztani hónapról hónapra. Hűtőjében egy kis darab margarin, arasznyi főzőkolbász, négy tojás, zacskós tej és 15 deka baromfifelvágott árválkodik, a fagyasztórészben pedig zománcos láboskában finomfőzelék. „Eltettem szombatra a szociális ebéd felét, hogy legyen valami meleg aznapra is – magyarázza. – Vasárnap főzök egy kis pörköltet, vettem csir­ke­levescsomagot, van benne háta, püspök, nyak, láb, egy kis máj és zúza, krumplival pont jó lesz.” A nyolcvan felé járó asszony élete nagy részét a terebezdpusztai állami gazdaságban dolgozta végig, no és a háztájiban, ám a rendszerváltás után utóbbit szép lassan felszámolták. Tavaly valamivel kevesebb mint 71 ezer forintot hozott neki a postás, 2047 forinttal kap többet az idén. Csakhogy nem elég, hogy egy újabb, csonterősítő gyógyszert írt fel neki az orvos, a kenyér, a tej, a hús, a zöldség drasztikusan drágult, ráadásul bármennyire is spórolt – négy szobából csak egyet fűtve –, március elejére elfogyott a tűzifa is, így kellett még egy keveset hozatnia. „Ruhát nem vettem legalább tíz éve – szégyenkezik egy keveset –, karajt utoljára tavaly nyáron a fiam születésnapi ebédjére. Néha belefér egy kis csokoládé, keksz, ennyi a luxus, amit a mindennapi szükségletek mellett elbírok. A legjobban a zöldség és a gyümölcs hiányzik, amíg bírtam a keretet, megtermeltem mindent, most már nem megy, a boltban pedig csak almára futja, arra is hetente maximum kétszer. Persze mindig egy szemre.” Juliska néni szerencsésebb, a mesztegnyői ház kertjében még úgy is terem néhány gyümölcsfa, hogy láthatóan nem gondozzák őket. A 71 éves asszony bottal tud csak közlekedni, így esélytelen, hogy nekiálljon metszeni, pláne szüretelni. „Ami lehullik, az is áldás – mondja, miközben megmutatja a nyugdíjcsekket: 62 937 forintot kap havonta az államtól 38 évi téeszmunka után. – És ebből még úgy is elvisznek tízezret a gyógyszerek, hogy kapok közgyógyellátást. A víz, a villany ötezer, aztán ott van a tüzelő, a tévé, nagyjából a fele nyugdíj marad megélhetésre. Ha nem lenne a szociális ebéd, valószínűleg éhen halnék, vagy ha nincs szociális tűzifa, megfagynék. Tudja, mi volt az ebéd hétvégén? A hétközi zöldséges hús szaftjába tunkoltam kenyeret, meg főztem egy kis rántott levest. Üresen.” Náluk is rosszabb helyzetben vannak azok, akik nemhogy hatvan-hetvenezer, de még 28 500 forintot sem kapnak havonta, vagyis nem érik el az öregségi nyugdíjminimumot. Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint Magyarországon 17 771 ilyen ember él: nekik legfeljebb havonta 798 forintnyi pluszt hozott az idén januári 2,8 százalékos nyugdíjemelés, s ők vannak a leginkább kiszolgáltatott helyzetben. Zömüknek azért ilyen alacsony a nyugdíja, mert nem volt elegendő szolgálati idejük: háztartásbeliként otthon voltak, gyerekeket neveltek vagy a téeszben dolgozó férjük mellett kisegítő családtagi státuszban voltak. Az egri Verőszalán, ami a város egyik szegényebb részének számít, több ilyen idős asszony is él: egyikükkel, Eta nénivel beszélgetve kiderült, csak úgy tudja túlélni a mindennapokat, hogy a gyerekei havonta támogatják, illetve több mint hetvenévesen még ma is napszámba jár, szőlőt metsz, szüretel, s abból egészíti ki ezt a nagyon csekély összeget. Alig vannak jobb helyzetben a hajdani téeszalkalmazottak, akik a bérük egy részét természetben, vagyis búzában, kukoricában kapták meg, így a fizetésük még akkori mértékkel mérve is nagyon alacsony volt: az ő nyugdíjuk alig haladja meg az öregségi minimumot.
„Havonta átlagosan 3600 forintot vesz ki az infláció a nyugdíjasok zsebéből – állította lapunknak Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége ­(NySzSMSz) elnöke. – A teljes nyugdíjas-társadalomra vonatkozó adatok ugyan ennél szebb képet mutatnak, csakhogy a szépkorúak 72 százaléka az átlagnyugdíjnál alacsonyabb ellátást kap.” A hivatalos nyugdíjátlag az idén valamivel több mint 135 ezer forint, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjemelés-számítás változása, azaz 2012 óta – ekkor törölte el a kormány a svájci indexálást –, vagyis hét év alatt nagyjából 23 ezer forinttal nőtt az átlagnyugdíj. Az azt megelőző hét évben 45 ezerrel. Még nagyobb a különbség százalékosan, hiszen az elmúlt hét esztendőben 20, míg az azt megelőző hétben 65 percenttel nőtt az átlagnyugdíj. „A kormány jelenleg az infláció mértékével növeli a nyugdíjakat, korábban a svájci indexálás azt jelentette, hogy az infláció mellett a nettó bérek változásának aránya is beleépült a nyugdíjemelésbe – magyarázta Stikel János. – Szeretnénk, ha utóbbira állna vissza a kormány, s a nyugdíjasok megkapnák a béremelkedés mértékének 50-60 százalékát is. Mert így csak folyamatosan nyílik az olló az aktívak és a nyugdíjasok között.” Stikel János kiemelte: ráadásul minél alacsonyabb valakinek a nyugdíja, annál rosszabbul jár a mostani rendszerrel, hiszen egy kisebb összegnél kisebb a százalékos emelés is. A nyugdíjemelés-számítás 2012-es megváltoztatása óta a hazai nyugdíjasok kétharmada nyugdíjának reálértéke folyamatosan csökken. A legrosszabb helyzetben az észak-magyarországi és a dél-dunántúli szépkorúak vannak: Somogyban az átlagnyugdíj 10 százalékkal alacsonyabb az országosnál, a nyugdíjasok 72 százaléka az átlagnál alacsonyabb, kétharmaduk 60–100 ezer forint közötti járandóságot kap.

Budapesten jobb nyugdíjasnak lenni, mint vidéken

A KSH adatai szerint tavaly Magyarországon minden ötödik ember öregségi nyugdíjas volt, arányuk Budapesten volt a legmagasabb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legalacsonyabb. Az öregségi nyugdíj átlagos összege jelentős területi különbségeket mutatott. A budapesti átlag 161 ezer forint az országos átlagot 26 ezer forinttal, a Bács-Kiskun megyei legalacsonyabb értéket pedig 41 ezer forinttal haladta meg. Az országos átlagnál magasabb összegű ellátást Budapesten kívül csak Pest megyében, valamint Közép-Dunántúlon – Komárom-Esztergom és Fejér megyében – folyósítottak. Az Alföldön, Bács-Kiskun, Békés és Szabolcs-Szatmár megyében viszont nem érte el a 121 ezer forintot sem a havi átlagos összeg. A 100 ezer forintnál kisebb összegű nyugdíjban részesülők aránya is ezekben a megyékben volt a legmagasabb, 37–39 százalék, míg Budapesten ez az arány 18 százalék alatt maradt. A budapesti öregségi nyugdíjasok 17 százalékának 220 ezer forint feletti öregségi nyugdíja volt, szemben Békés megyével, ahol az ellátottak mindössze 4 százaléka rendelkezett ilyen összegű járandósággal.

Apokalipszis-shop: pánikvásárlás a túlélésért

Balassa Tamás F. Szabó Kata
Publikálás dátuma
2020.04.19. 11:45

Világjárványmentes időkben havonta nagyjából ezermilliárd forintot hagynak a magyar háztartások a boltokban. Ez még idén márciusban is megmaradt, sőt: a pánikvásárlás szinte karácsonyi költekezést hozott, a vásárolt termékkör azonban megváltozott. A felhalmozás jegyében csapott le a közönség a vécépapírra, a porélesztőre, a lisztre és a tésztára, valamint általában a tartós élelmiszerre, továbbá mindenre, ami egy valamire való apokalipszis idején a túlélést látszik szolgálni. Az első roham utáni karantén békéje – amit csak időnként ráz föl változó minőségű erkélykoncert –, a munkahely és ezzel a bevétel elvesztésének a lehetősége (vagy szikár valósága) már megfontoltabb vásárlásokat hozott.
Furcsa időket élünk. Egy egyszerű, élesztő nélküli kenyérreceptről több szó esik a baráti beszélgetésekben, mint egy jó pletykáról, utóbbiak a szociális érintkezések híján egyébként is megfogyatkoztak. Ha az ember nem szeretné kitenni magát egy szupermarketben a vírusveszélynek, a nagy áruházakból rendelhet online is, de az utóbbi időben sokaknál előfordult, hogy a hetekig várt szállítmány, különösen, ami az alapvető élelmiszereket illeti, hiányos volt. Eközben a kisebb cégek, egy-egy terméktípusra specializálódott boltok közül viszont egyre többen állnak át a házhozszállításra, így eshet meg, hogy néhány üveg jó minőségű bor egy kedves névre szóló üzenettel a doboz tetején a gondolat megszületésétől fogva egy órán belül a küszöbünkön lehet, míg az áhított élesztő vagy egy csomag fertőtlenítőkendő után hetekig kell kajtatni. A vírus és a kényszerű otthonlét a vásárlási szokásainkat is gyökeresen megváltoztatta, olyan dolgok iránt áhítozunk, amelyekről soha nem gondoltuk, hogy valaha szükségünk lesz rájuk (futárcégek nem hivatalos közlése szerint még a magaságyás- és az ugrálóvárfogyás is megugrott az elmúlt hetekben), a békeidőben használt tárgyaink egy része érintetlenül áll. Így van ez online közösségi portálon szervezett közvélemény-kutatásunk szerint is. Orsolya az Amazonon rendelt szárított élesztőt, mert nálunk egy hónapja hiánycikk. Maszkokat magának varr. A textilboltos azt mondta neki, hogy a korábbi heti 15 online megrendelése helyett most 400 van. Húsvét idején, vasárnap este is dolgozott. Kriszta tartós élelmiszert, tisztítószert mindig online vásárol, és mindent, ami nehéz és kevésbé fontos a minősége. Most annyi változott csak, mondja, hogy élelmiszerek közül sajtot, felvágottat, pékárut, tőkehúst is weben rendel. Erika ebéd- és pizza-házhozszállítást rendszeresített. „Saját részre rendeltem már korábban is vitaminokat, de az teljesen új, hogy anyámék címére rendeltem patikai kiszállítást, hogy ne nekik kelljen elmenni érte” – meséli. Annabella bringás felsőt rendelt, mert tekerni, azt még lehet, meg edzőszalagokat, az egyszerűbb, mint százkilónyi súlyzót tárolni otthon. „Most először vettem online cipőt. Nem lett tökéletes (pont 2 méret között van a lábam és hangyányit bővebb, így betétet rakok bele), de fél áron megérte így is.” Bianka gyakorlott online vásárló, de most csalódott. „Amit csak lehet, neten szoktam rendelni, de élelmiszert most vettem így először és utoljára, legalábbis attól a kereskedőtől. A kiszállítási díjon felül kiszámlázott 10 darab, egyenként 379 forintos szatyrot, végül az egész cuccot 4 zacskóba csomagolva hozták. És még valami, amit korábban nem csináltunk, cukrászdákból rendeltünk, volt, ahonnan kézzel írt köszönőlevelet is kaptunk.” Ágnest az otthoni gyereknevelés vitte be az online boltba: „Krepp-papírt, ragasztót a gyerekek lekötéséhez korábban sosem rendeltem online. Most kínomban igen” – írja. Péter végül arra jut: hihetetlen, hogy mennyit lehet spórolni, ha az ember nem él szo­ciális ­életet… Nagy Sándor, az Ecommerce Hungary Közhasznú Egyesület elnöke csütörtökön nyitotta meg a Webáruháztrendek 2020 konferenciát – videokapcsolaton keresztül, minthogy a résztvevők idén így kaptak bebocsátást a minőségi tudásba. Kérdésünkre kiemelte: a világjárvány okozta változás akkor érte a kereskedelmet, amikor az egyébként „jó passzban” volt. Jelentősen nőtt a kereslet, ezért nőtt a kínálat is, sok kereskedőcég megerősödött, számos új vállalkozás lépett piacra. A digitális csatornák mind a kommunikációban, mind az értékesítésben egyre nagyobb részt képviseltek. Ezzel együtt sem európai, sem világviszonylatban nem tartoztunk az élmezőnybe: az online termékértékesítés részaránya a teljes kiskereskedelemben alig haladta meg a 6 százalékot (EU 12, Ázsia 30 százalék). A vállalatok többsége nem tudta jól üzemeltetni a többcsatornás értékesítést, a lakosság pedig legalább annyi pénzt hagyott külföldi webáruházakban (az ott elérhető plusztermékkör, a jobb kiszolgálás, a gyorsabb szállítás és az alacsony árak miatt), mint a hazaiakban.

Gumikesztyűs kézzel

A járványhelyzet több mindent borított. A boltbezárások miatt a lakosság kénytelen volt az online beszerzések felé fordulni, ezzel néhány szegmensben jelentősen túlterhelve a vállalkozásokat, azok a márkák és nagyvállalatok pedig, amelyek nem vagy csak nagyon kis arányban rendelkeztek online lábbal, hirtelen óriási kihívás előtt találták magukat. Ezzel együtt a kereslet is elkezdett változni. A jórészt otthon töltött élet más szükségleteket kíván, másrészt a munkahelyvesztést, bevételkiesést elszenvedő családok visszafogták a költéseket. A háttérben az ellátási láncot is csapás érte, így azok a kisebb kereskedők, akik nem rendelkeztek jelentősebb készlettel vagy biztos megoldásokkal, hamar áru nélkül maradtak. Mindezt kiegészítette a munkaerő rendelkezésre állásával kapcsolatos új helyzet. Sok helyen meg kellett oldani a váltott munkavégzést, a munkáltatónak gyakran az óvodák-iskolák bezárása miatt kellett kompromisszumot kötnie. A bezárásokkal sújtott szektorokból felszabadult munkaerő ugyanakkor sok helyen oldotta meg a pluszigényeket vagy éppen a minőségi cserét. A nemzetközi tapasztalatok egyre gyűlnek az online kereskedelem átalakulásáról. A Stackline e-kereskedelemmel foglalkozó szolgáltató cég ranglistája szerint az USA-ban 2019 márciusában az online rendelések első helyezettje nem meglepő módon a gumikesztyű volt, amely iránt a kereslet 670 százalékkal nőtt meg. A dobogó második fokán megközelítőleg hasonló növekedéssel a kenyérsütő gépek vannak. A gyógyszerek, tartós, félkész, csomagolt élelmiszerek, tisztítószerek, kutyaeledel és vitaminok mellett többszörösére ugrott az érdeklődés a kézisúlyzók és a különböző otthoni fitneszeszközök iránt is. Bizonyos termékcsoportok viszont hatalmas vesztesei a helyzetnek, nem fogynak a bőröndök és utazótáskák, fényképezőgépek, úszógatyák, fürdőruhák, elegáns és esküvői ruhák sem. Magyarországon hasonló tendenciák látszanak az ország egyik legnagyobb webshoplogisztikával­ foglalkozó cége, az iLogistic.hu elemzése szerint, amit a Portfolio.hu összesített. Idehaza a higiéniai termékek megrendeléseinek száma megnégyszereződött, de a takarítás mellett sokan ütik el az időt játékkal is, a szórakoztató elektronikai cikkek vásárlása megduplázódott. A luxustermékek iránt viszont nálunk is visszaesett a kereslet. Megerősítik ezt az egyik legnagyobb elektromos fogyasztási cikkek online kereskedelmével foglalkozó, cseh központú webáruház, az Alza tapasztalatai is. „A kereslet nem csökkent – éppen ellenkezőleg, a karácsonyi bevásárlási szezonhoz hasonló” – írta érdeklődésünkre Patricie Šedivá, az Alza szóvivője. Április 4. és 12. között az előző év hasonló hetéhez képest 70 százalékkal több megrendelésük érkezett a magyar piacon, a legnépszerűbb termékek a háztartási gépek, a szabadidőhöz, a benti és szabadtéri sportoláshoz kapcsolódó termékek, de a „barkács és kert” termékkategóriában is óriási a növekedés. „Úgy tűnik, az emberek igyekeznek a lehető legaktívabban tölteni az idejüket. Hatalmas az érdeklődés a számítógépek és a szórakoztató termékek, játékkonzolok iránt is” – értékel Patricie Šedivá, kiemelve, hogy az otthoni munkavégzéshez elengedhetetlen laptopok, asztali számítógépek, monitorok, wifirouterek a cégek és a magánemberek körében is sokkal jobban fogynak a körülmények okán. Emellett a nemzetközi trendekhez hasonlóan kapkodják el a magyarok is a higiéniai termékeket, a kézfertőtlenítő géltől a légtisztító berendezésig, de jól fogynak az élelmiszer-felhalmozáshoz elengedhetetlen fagyasztók, a (talán manapság leggyakrabban maszkok gyártására használt) varrógépek és a már emlegetett kenyérsütők is.

Négy fal adja a másikat

Ezekben a napokban gyakran úgy tűnik, nincs sportosabb a magyarnál, rengeteg elkényelmesedett hazánkfia és -lánya indul neki futni, biciklizni, görkorcsolyázni vagy éppen nordic walkingolni Müller Cecília ajánlása szerint, hogy kiszabaduljon a négy fal közül. De otthon is sokan igyekszenek égetni a kalóriákat, a legnagyobb sportáruház, a Decathlon összességében mégis sokkal kisebb forgalmat bonyolít, mint korábban. „Érezhetően megnőtt a webshopunk forgalma, nagyjából két és félszer, háromszor akkora a kereslet, mint tavaly ilyenkor, de volt olyan hetünk, ahol ez a négyszeresére nőtt. Az áruházaink zárva vannak, így a forgalmunk is visszaesett, az online csatornánk nem tudja egy az egyben helyettesíteni a 24 áruházunk forgalmát” – írta megkeresésünkre Herczeg Lilla kommunikációs igazgató. „Egyértelműen az otthon használható fitnesztermék iránt a legnagyobb a kereslet, gondolok itt a gumipántokra, súlyzókra vagy futópadokra. Nagyon népszerűek a pingpongasztalok, a kerékpárok, a kosárlabdapalánkok és a futballkapuk. Az úszás és a triatlon viszont háttérbe szorultak a körülményeknek megfelelően” – tette hozzá. Bútoráruházba – legalábbis egy bizonyos svédbe – járni sok család számára életforma, nem csak a lakásfelújítóknak, szépítőknek. Ilyenkor összekötik az ebédet a játszóházazással, jó eséllyel egy-egy illatgyertya és új konyharuha is kerül a kék szatyorba, de most erről is le kell mondani. Az IKEA áruházak március 21. óta zárva vannak, és teljes egészében online értékesítésre tértek át. „Jelenleg több mint 38 százalékos növekedést tapasztalunk az online értékesítésünkben a tavalyi évhez képest, és vársárlóink száma is megközelítőleg 30 százalékkal nőtt a járványt megelőző időszakhoz képest. A megnövekedett érdeklődésre való tekintettel az online rendelések teljesítése a szokásosnál tovább tarthat, illetve előfordulhat, hogy ideiglenesen nem elérhető abban az esetben, ha elérjük a napi kapacitási limitet” – nyilatkozta a Vissz­hangnak Miskolczi Gergely, a soroksári IKEA áruházvezetője. A kialakult helyzetben új digitális megoldásokat is fejlesztettek, elindították a távoli konyha- és hálószoba-tervezési szolgáltatásukat is. „Ennek köszönhe­tően hétszer annyi konyhát adunk el, mint korábban, de megnőtt az érdeklődés az asztalok és a székek iránt is, hiszen sokan otthonról dolgoznak. Emellett egyre többen vásárolnak lakáskiegészítőket is, hogy nyáriasabb hangulatot kölcsönözzenek otthonukba” – említi a legjobban fogyó termékeket az áruház­vezető. 

Karanténközért

Magyarországon 15-16 ezer webshop működik. Az e-NET tavalyi adatai szerint a megelőző négy évben több mint a 2,5-szeresére nőtt az e-kiskereskedelmi piac: 2014-ben 273 mil­liárd forint volt a belföldi nettó forgalom, 2018-ban elérte a 669 milliárd forintot (a kiskereskedelmen belül az online aránya általában 6 százalék körüli). Az egy online vásárlóra jutó éves költés 111 000 forintról 124 000 forintra növekedett. A legtöbbet számítástechnikai eszközökből adtak el, majd a szórakoztató elektronikai eszközök, ruházati, sportruházati termékek következtek a lakberendezési termékek előtt. A ShopRenter több mint 4000 hazai web­áruház motorját (vagyis informatikai hátterét) szolgáltatja. A 14 napos próbahasználat iránti korábbi heti 200 érdeklődés 400-500-ra nőtt, a ténylegesen elindított e-üzlet szint­úgy a duplájára: havonta 200-250 új vállalkozás keresi a vevőit az interneten a cégen keresztül, meséli Szávai Norbert marketingvezető. Piaci előrejelzések szerint éves szinten 16-17 százalékos növekedés volt várható az online kereskedelemben az idei évre, a videokonferencia szerint ez márciusban durván a duplájára ugrott a tavalyi adatokhoz viszonyítva (GKI Digital). Vannak webshopok, ahol a rendelési volumen márciusban megközelítette az ünnepi időszakban tapasztaltakat, és ez várhatóan áprilisban is így lesz. A március eleji visszaesés után először az élelmiszerhez és kerthez kapcsolódó cikkek iránti kereslet ugrott meg, majd a hónap végére számos termékkategória kilőtt. Az FMCG- (gyorsan forgó fogyasztás cikk) szektorban a bezárt üzletek miatt értelemszerűen terelődött a forgalom az online felületre. Az italkereskedések is kapcsoltak, több borászat is rászánta magát a web­shopnyitásra, azok is, amelyek egyál­talán nem rendelkeztek digitális platformmal, vagy csak honlapjuk volt, és e-mail alapján teljesítettek rendelést. „Egy webshopot a jogi feltételek teljesülése esetén, bankkártyás fizetési lehetőséggel is akár 2-3 nap alatt el lehet indítani – mondja Szávai Norbert. – Az ügyfélszolgálatunk tapasztalata alapján kifejezetten sok olyan érdeklődő van, aki két hónappal ezelőttig nem gondolkodott online jelenlétben. Olyanok is vannak, akiknek nem is feltétlenül webshopra van szükségük, az éttermek például jobban járhatnak a NetPincér jellegű online gyűjtőportálokkal.” A termékkörbővítés is sokaknál megjelent az online bolti térben. Vannak, akik érintőleges profiljuk mellett kezdtek el most jobban fogyó termékeket (például védőfelszereléseket) árulni. Megjelentek a kifejezetten (és félig-meddig viccesen) világvégére játszó, „karantén- és apokalipszisbolt” munkanevű vállalkozások (a végleges elnevezésük persze változhat).

Kényszeres fejlődés

A 2019-es év két fontos dologról szólt az online kereskedelemben, véli Nagy Sándor. Egyrészt a nagyvállalatok, piacterek, platformok térnyeréséről, másrészt a kínálat bővüléséről, főként a jóléti termékek és szolgáltatások területén. A forgalomnövelésre az általános recept a kosárérték (minél többért) és a vásárlási gyakoriság (minél többször) növelése volt. Ehhez jó megoldás volt több területen az automatizáció, az intelligens megoldások (például ajánlórendszerek) bevezetése, illetve olyan beruházások, amelyek e célok megvalósítását szolgálják. Így sok vállalatnál a nagy változás pont egy növekedési fázisban jött, amikor a szabad tőketartalék is kevesebb, illetve a kialakult új folyamatok sem tudtak meggyökerezni. „Az új helyzet rengeteg online értékesítésre alapozó vállalkozás megszületését indukálja, így a közepes, de főleg a nagyvállalatok vezetőinek felnyitja végre a szemét: több lábon kell állni, a betonbiztosnak hitt offline jelenlét mellett igenis szükség van online csatornára is! Ez a felismerés járvány nélkül is bekövetkezett volna egy-két éven belül, hiszen a megerősödő hazai és a külföldről érkező online szereplők kikényszerítették volna. Most viszont kényszer hatása alatt kell cselekedni – ez általában mindig nehezebb vagy legalábbis több buktatót tartalmaz” – értékel Nagy Sándor. Az új vállalkozásoknak hosszabb távú straté­giát kell tervezniük, hiszen a helyzet normalizálódása után a lakosság ugyanúgy keresni fogja a hagyományos vásárlási lehetőségeket is. A nagy cégeknél pedig fontos, hogy az elvégzett átalakítás jól átgondolt legyen, pusztán az idő nyomása miatt ne menjen a minőség rovására. Az új cégek indulását nagyban segíti a mostani környezet: bérelhető webáruház-megoldásokkal, kiszervezett logisztikával, automatizált marketinggel most, 2020-ban sokkal könnyebb piacra lépni, mint öt-tíz évvel ezelőtt. Ami nem hiányozhat: az a vezetői stratégia, ily módon a most piacukat vesztett, de offline háttérben már bizonyított és jó tudással, biztos ellátási háttérrel rendelkező kereskedők előnyben vannak. 

Csomagolnak az igazgatók

Donáth Fruzsina, az üzleti tervezés mellett e-stratégiai tanácsadással is foglalkozó Smart Commerce Consulting senior tanácsadója magánemberként és szakértőként is izgalmas, egyszersmind futurisztikus világot lát maga körül. A gazdaság precedens nélküli, a kilátásokat illetően roppant bizonytalan időszakot él át, amiben egyszerre van jelen az információ dömpingszerű áradása és a hiánya is. Így pedig nem kis kihívás hosszú távú stratégiát alkotni, döntéseket hozni. Szélsőségeket látnak a piacon, a váratlan szárnyalástól (home of­fice-t támogató szektorok, barkács- és FMCG-cégek) a teljes leállásig és csődig mindenre van példa. Ilyenkor könyörtelenül kiderül, ha a vállalkozások a költségeit fedező 2-3 havi likviditással, vagyis tartalékkal sem rendelkeznek. Sok esetben viszont akkora a felfutás, hogy még az ügy­vezetők is csomagolnak a raktá­rakban. „Óva intenék attól, hogy a hirtelen jött keresletből vagy akár visszaesésből messzemenő következtetéseket vonjanak le a cégvezetők. A beszűkült figyelem és a kapkodás egyaránt rossz tanácsadó. Se a stábok kirúgását, se a beruházást nem érdemes elkapkodni. Visszaüthetnek az „oldjuk meg okosba” megoldások is, amikor az online kényszervásárlásokat látva összecsapnak a cégek valami kétfilléres fércwebshopot. A professzionális és fenntartható e-biznisz a profi kivitelezés mellett ma már komoly és hosszú távú befektetést is igényel, amihez ha nincs meg házon belül a szakértelem, érdemes tanácsot kérni” – mondja Donáth Fruzsina. A senior tanácsadó szerint teljesen kezdőknek érdemes tesztelni egy platform-v marketplace felületen, akár egy ún. „dobozos webáruházban”, ahol pár kattintással egy belépő­szintű, de biztos webshopot indíthatunk. Ha ezt kinőttük, akkor érdemes saját fejlesztésben gondolkodni, ami egy költségesebb megoldás, de a nagy ugráshoz elengedhetetlen. „Ezekben az új vásárlókkal és volumenben gazdag időkben lehet megalapozni a későbbi vásárlásokat, ezért nagyon fontos, hogy élménydús és/vagy professzio­nális megoldásokkal és figyelmességgel találkozzon a vásárló a teljes folyamatban. Ha egy vevőnek most örömöt szerzünk, holnap is visszatérhet, de ha nem, elveszíthetjük örökre” – figyelmeztet a megítélés fontosságára a SCC szakértője. Ezt húzza alá Nagy Sándor is: akár csökken a kereskedők forgalma, akár csúcsokat dönt, a vásárlóit a lehető legteljesebben és legtisztességesebben kell kiszolgálnia. „Az emberek nehéz időszakot élnek meg, bizonytalanok, segítségre van szükségük. Az a kereskedő, aki egy ilyen helyzetben jól áll ki, jól kommunikál, megfelelő módon szolgáltat, biztosan számíthat majd a megszerzett vásárlóra hosszú távon. A marketingkiadások egy részét érdemes lehet a dolgozói és vásárlói elégedettségre költeni.”

Visszaesésre fel! Készülj!

Nagy Sándor biztos benne, hogy a jelenlegi fellendülést visszaesés követi. Ezért szerinte sem mindegy, milyen képet kapnak az új vásárlók a hazai e-commerce szektor működéséből. A visszaesésnek szerinte csak a mértéke kérdés, és attól függ, mikor és miként enyhülnek a korlátozások, és milyen egyéb kormányzati intézkedések érintik a kereskedőket. „A visszaállás fokozatos lesz, az emberek döntő többsége továbbra is keresni fogja a hagyományos boltokat, így az online szereplők számára továbbra is stratégiai cél lesz a fizikai jelenlét is. „A kereslet változásával is számolni kell. Arra a néhány szektorra, amely most hirtelen kilőtt (otthoni fitnesz, számítástechnika, medencék és a többi), kérészéletű felfutás vár, újabb 2–5 évig nem lesz szükség rájuk. A tartalékaikból kifogyott tömegek visszaveszik a költésüket sok hasonló területen is, és a szállítási díj ismét sokaknál korlátozó tényező lehet. A csökkenő kereslet ismét magával hozhatja az árversenyt. Bármi is történik a következő pár hónapban, még mindezeket is felülírhatja a vírus fél év múlva érkező második hulláma” – vélekedik az Ecommerce Hungary elnöke.

400 milliárd forint értékben érkezett termék külföldi webshopból 2018-ban (az 1000 milliárdos e-kereskedelmi költésből). Donáth Fruzsina azt mondja: ha valamikor, akkor a „kínai csatornák” elakadásakor mindenképpen érdemes megfontolni a hazai felületek használatát. Erre rímel a Hazait a Házhoz – Vásárolj magyar webshopból! hazaigazdaság-támogató mozgalom a Facebookon.

Befagyott kínai piac

Online vásárlási kérdésünkre kiderült: Zoltán nem aprózza el, hiszen ebéd, sör, kotyogós kávéfőző, papucs, cipő, polc, akkus csavarozó szerepel a friss online bevásárlólistáján. „Még arra is rávettem magam, hogy eladjam az adataim egy részét Kí…, szóval hogy vásároljak az AliExpressről…”, utal a távol-keleti óriáscégre. Sándor is évi több százas mennyiségben vett dolgokat az egyik amerikai óriás, az eBay felületén. „Ez idénre a kínai piac összeomlása/megbízhatatlanná válása miatt teljesen megszűnt. Azaz esetemben én éppenhogy megszűntem e-vásárló lenni” – írta a fiatalember.