Előfizetés

A koronavírus-járványban is jutott azért 300 millió a szombathelyi Haladásnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.24. 18:46

Fotó: Varga György / MTI
A támogatói okiratot már aláírták.
Még februárban jelentette be egy Facebook-bejegyzésben Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár a kormány döntését, miszerint szombathelyi Haladás VSE Sportkomplexumának működtetéséhez központi költségvetési támogatást kap. Ennek összege 300 millió forint. Igaz, azóta beütött a koronavírus-járvány, a kifizetést ez azonban nem gátolhatja meg. Az mfor.hu vette észre, hogy Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásban érdeklődött arról, hogy mikor kapja meg a sportegyesület a pénzt. Kérdésére Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt.
„A Szombathelyi MÁV Haladás Sportegyesület és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között támogatói okirat aláírása 2020. március 30-án megtörtént, a támogatási összeg kifizetése folyamatban van”

- írta Rétvári Bence.

A portál emlékeztetett Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselőjének februári nyilatkozatára, miszerint így a városnak egy fillérjébe nem kerül így a sportkomplexum.  „Ez egy rendkívül gáláns, nagyvonalú felajánlás a kormány részéről, amely kérésemre történt meg. Ennek köszönhetően nem csak, hogy egy fillérjébe nem kerül a városnak a Haladás Sportkomplexum fenntartása, megtakarítja azt a több tízmillió forintot is, amelybe a régi elavult és korszerűtlen stadion fenntartása került” - mondta a vaol.hu-nak a képviselő.

Mai Szijjártó: 4,6 millió kesztyű, 1,15 millió maszk

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.24. 18:45

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Négy repülőgéppel újabb, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök érkeztek pénteken Budapestre a Kína és Magyarország között működő légi hídon - nyilatkozta a közmédiának a külgazdasági és külügyminiszter pénteken.
Szijjártó Péter elmondta: 4 millió 600 ezer kesztyű, 1 millió 150 ezer maszk, valamint 500 lélegeztetőgép működtetéséhez szükséges eszköz érkezett. A mai nap világosan megmutatta, hogy a nemzetközi együttműködésnek milyen komoly jelentősége van a világjárvány idején - fogalmazott, majd hozzátette: Magyarország adományként több száz vírustesztet kapott Kínától. Beszámolt arról is, hogy a macedónok is kaptak adományokat, ám a maszkokat és egyéb eszközöket nem tudták elhozni Kínából a légi szállítási képesség hiányában. Az Észak-Macedóniának szánt kínai adományokat az egyik repülőgépünk hozta el - mondta a miniszter, hozzáfűzve: a védőeszközöket hétfőn közúton szállítják el a macedónok. A Szentszéknek pénteken 50 ezer maszkot szállított Magyarország - mondta Szijjártó Péter. A Vatikán az idős papok egészségének megőrzése érdekében kért védőeszközöket. "Mi természetesen azonnal reagáltunk" - közölte. 

Ismét lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Rómait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.24. 17:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kormány által az önkormányzatoknak biztosított jogánál fogva a főpolgármester ismételten lezárásokat rendelt el.
Karácsony Gergely közösségi oldalán jelentette be intézkedéseit. 
Az előző hétvégéhez hasonlóan szombaton és vasárnap is lezárjuk a Margitszigetet reggel 9 és este 8 óra között. A futók a korai és a késő esti órákban, betartva a 10 méteres távolságot ki tudnak menni sportolni. A korlátozások – mint eddig – most is érintik az Óbudai-szigetet és a Római partot is, erről állapodtunk meg Kiss László polgármesterrel.

- tett hozzá a főpolgármester.

Ugyanakkor a városvezető korábban közölte, hogy aláírta a határozatot, amely jövő hétfőtől, április 27-től kötelezővé teszi az arc eltakarását, vagyis maszk viselését, kendő, sál hordását a BKK járatain, illetve a boltokban, bevásárlóközpontokban, taxikban. Ezt azzal is segítették, hogy kiosztottak 60 ezer maszkot városszerte. A rendelkezés szerint a BKK járatairól - egy hetes türelmi idő után -, le kell szállnia annak, aki nem takarja el az arcát. 

A Normafa zárva, az Orczy-park nyitva

Szentendre hivatalos honlapján közölték, hogy a hétvégén ismét korlátozzák a belváros forgalmát. Oda szombaton és vasárnap csak az erre jogosult szentendreiek hajthatnak be gépkocsival, és csak a szentendrei biciklisek használhatják a Duna-parti kerékpárutat. A 11-es főút lehajtóinál, valamint a bicikliút északi és déli végénél a forgalomkorlátozásra figyelmeztető táblákat helyeznek ki. A gyalogosokkal, kerékpárosokkal szigorúan betartatják a kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendelet és az önkormányzati forgalomkorlátozás előírásait - emelték ki. Visegrád polgármesterének rendelete értelmében szombat reggel 8 órától vasárnap éjfélig lezárják a várost, tilos a közterületeken tartózkodni. A korlátozás nem érinti többek között a 11-es főúton áthaladó forgalomban részt vevőket, a visegrádi lakcímmel rendelkezőket és a településen dolgozókat. A Normafán továbbra is zárva vannak a parkolók, a kilátók, a vendéglátóipari egységek - közölte a XII. kerületi önkormányzat a honlapján, hozzátéve, hogy egyelőre a Libegő sem üzemel. A rendőrség és a rendészet együttműködve ellenőrzi a rendelkezés betartását. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénteken azt írta a honlapján, hogy az Orczy park nyitva marad a hétvégén, azonban csupán két kapun keresztül lehet belépni a zöldterületre. A felsőoktatási intézmény maszk használatát javasolja. 

Újra életbe lépnek a hétvégi szigorítások vidéken

Ismét szigorítják a hétvégén a szabadban tartózkodás szabályait a nagyvárosokban. Az önkormányzatok - élve a kormánytól kapott felhatalmazásukkal - több kirándulóhelyet is újra lezárnak. Éjszakánként több helyen kijárási tilalom lesz érvényben. Itt mutatjuk a részleteket!