Előfizetés

Megjelent a koronavírus a vakok és gyengénlátók szegedi otthonában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.25. 20:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A polgármester arra kéri a szegedieket, hogy tartsák be a korlátozó intézkedéseket és csak a legszükségesebb esetben hagyják el lakásukat.
Az állami, minisztériumi fenntartású Torontál téri Vakok Intézetében is megjelent a koronavírus – közölte Botka László a Facebook-oldalán. A polgármester hozzátette: arra kéri a szegedieket, hogy fegyelmezetten tartsák be a korlátozó intézkedéseket és csak a legszükségesebb esetben hagyják el lakásukat. „Maradjanak otthon!” – üzente.
Szombaton elsőként a Hír TV számolt be arról, hogy Szegeden, a Csongrád Megyei Napsugár Otthon Szegedi Vakok Otthonában is megjelent a koronavírus-fertőzés. A csatorna tudósítója közölte: az otthonban 200 bentlakó és dolgozó van. Úgy tudják, a héten 3 beteg a szegedi klinikára került, és a tesztjük pozitív lett. Szombat reggel 8 óra körül a járványügyi szakemberek megjelentek az épületben, és elkezdték a tesztelést – tette hozzá a tudósító. A Csongrád megyei idősotthonokban folyamatos a fertőtlenítés, és jelen pillanatban csak erről az intézményről tudni, hogy van fertőzött – hangzott el a csatornán.

Karácsony bízik benne, hogy a járvány után is megmarad több ideiglenes kerékpársáv

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.25. 19:34
Kerékpáros halad a fővárosi Üllői úton kialakított ideiglenes biciklisávban 2020. április 25-én
Fotó: Mónus Márton / MTI
„A fejlesztések célja, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik a járvány idején egyszerre biztonságos, a távolságtartásra alkalmas és klímavédelmi szempontból is fenntartható módon kívánnak közlekedni” – közölte a főpolgármester.
Ma rendezte volna a Magyar Kerékpárosklub az I bike Budapest nevű hatalmas biciklis vonulást, a végén az ikonikus kerékpáremeléssel. „Sajnos, mint annyi más izgalmas program, ez is elmarad a járvány miatt. A kerékpáros élet viszont nem áll meg a fővárosban, sőt, éppen az egészségügyi veszélyhelyzet adott lökést a kétkerekű fejlesztéseknek” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: a világjárvány sem terelheti el figyelmünket a klímaválságról, a bolygónkat, a jövőnket érintő veszélyes éghajlati hatásokról. Azzal, hogy a budapestiek jelentős része fegyelmezetten otthon maradt, az autósforgalom visszaesett a városban. Ez pedig lehetőséget teremtett arra, hogy megtervezenek és meg is valósítsanak egy komoly kerékpárúthálózat-fejlesztést. „A fejlesztések célja, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik a járvány idején egyszerre biztonságos, a távolságtartásra alkalmas és klímavédelmi szempontból is fenntartható módon kívánnak közlekedni” – írta. Karácsony kiemelte, hogy első lépésként a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér és Tétényi út közötti szakaszán, második lépésként a Tétényi úton, a Bartók Béla út – Etele út között kezdődött el a munka, harmadik lépésként pedig az Üllői úton alakítottak ki új kerékpársávot a Budapest Közút munkatársai. „Így immár a Kálvin tér és a Könyves Kálmán körút között is biztonságosabban lehet kerékpározni. Tervezünk és dolgozunk tovább: felkészül a Nagykörút. Az elmúlt hónapokban 27 ponton alakítottunk ki úgynevezett B+R parkolókat, amelyek összekötik a kerékpáros és a közösségi közlekedést” – fogalmazott a főpolgármester. A bejegyzésben kiemelte, hogy bár a kerékpársávokat ideiglenesen, a járvány idejére hozták létre, bízik benne, hogy minél több állandóra is megmaradhat közülük. „A koronavírus-járvány számos dolgot megváltoztat az életünkben, a szokásainkban; vélhetően közlekedni is másként fogunk, mint korábban. Az elmaradt I bike Budapest napján azt kívánom, hogy jövőre ilyenkor egy óriási, vidám és leginkább egészséges tömeg tekerje körbe Budapest szívét, részben az új sávokban” – írta Karácsony.

Koronavírus-fertőzésben hunyt el egy kórházi dolgozó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.25. 18:55
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az RTL Híradó információi szerint a tatabányai Szent Borbála Kórház egyik 41 éves dolgozója halt meg a betegségben. A halálhírt megerősítette a kórház főigazgatója.
Az RTL Híradó információi szerint koronavírus-fertőzésben meghalt a tatabányai Szent Borbála Kórház egyik 41 éves dolgozója. Úgy tudják, a férfi beteghordó volt. A hírt megerősítette az RTL Híradónak a kórház főigazgatója. Azt is elmondta, hogy a férfit a székesfehérvári kórházban kezelték.   Az országos tisztifőorvos szombat délelőtti tájékoztatóján nem beszélt arról, hogy egészségügyi dolgozó is van az áldozatok között, csak annyit mondott, a mára elhunyt 12 koronavírusos beteg közül az egyik áldozat 41 éves volt, és súlyos betegségben szenvedett. Müller Cecília azt mondta: az áldozatnak súlyos bakteriális fertőzése, vérmérgezése és bélgyulladása volt. Az RTL híradó pénteken számolt be arról, hogy 21 dolgozó fertőződött meg a tatabányai kórházban és rajtuk kívül több mint hatvanan vannak otthoni karanténban. Az intézményben április közepén tört ki a járvány. A bent fekvő betegek közül kilencen fertőződtek meg. „Semmiben nem szüneteltetünk, de már volt arra szükség, hogy a környék egyik magánorvosát – aki egyébként 65 éves elmúlt – megkérdeztük, hogy be tudna e jönni, ő első szóra, anélkül, hogy bármit kérdezett volna, azt mondta, hogy jön és segít” – mondta a csatornának Dr. Lőke János, a tatabányai kórház főigazgatója pénteken. Az RTL Híradó kereste az Emmit, hogy erősítsék meg az egészségügyi dolgozó halálát, de a minisztérium csak annyit írt: az elhunytról tudható információkat az elhunytak listáján és a mai sajtótájékoztatón közölték.