Előfizetés

Karácsony bízik benne, hogy a járvány után is megmarad több ideiglenes kerékpársáv

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.25. 19:34
Kerékpáros halad a fővárosi Üllői úton kialakított ideiglenes biciklisávban 2020. április 25-én
Fotó: Mónus Márton / MTI
„A fejlesztések célja, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik a járvány idején egyszerre biztonságos, a távolságtartásra alkalmas és klímavédelmi szempontból is fenntartható módon kívánnak közlekedni” – közölte a főpolgármester.
Ma rendezte volna a Magyar Kerékpárosklub az I bike Budapest nevű hatalmas biciklis vonulást, a végén az ikonikus kerékpáremeléssel. „Sajnos, mint annyi más izgalmas program, ez is elmarad a járvány miatt. A kerékpáros élet viszont nem áll meg a fővárosban, sőt, éppen az egészségügyi veszélyhelyzet adott lökést a kétkerekű fejlesztéseknek” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: a világjárvány sem terelheti el figyelmünket a klímaválságról, a bolygónkat, a jövőnket érintő veszélyes éghajlati hatásokról. Azzal, hogy a budapestiek jelentős része fegyelmezetten otthon maradt, az autósforgalom visszaesett a városban. Ez pedig lehetőséget teremtett arra, hogy megtervezenek és meg is valósítsanak egy komoly kerékpárúthálózat-fejlesztést. „A fejlesztések célja, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik a járvány idején egyszerre biztonságos, a távolságtartásra alkalmas és klímavédelmi szempontból is fenntartható módon kívánnak közlekedni” – írta. Karácsony kiemelte, hogy első lépésként a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér és Tétényi út közötti szakaszán, második lépésként a Tétényi úton, a Bartók Béla út – Etele út között kezdődött el a munka, harmadik lépésként pedig az Üllői úton alakítottak ki új kerékpársávot a Budapest Közút munkatársai. „Így immár a Kálvin tér és a Könyves Kálmán körút között is biztonságosabban lehet kerékpározni. Tervezünk és dolgozunk tovább: felkészül a Nagykörút. Az elmúlt hónapokban 27 ponton alakítottunk ki úgynevezett B+R parkolókat, amelyek összekötik a kerékpáros és a közösségi közlekedést” – fogalmazott a főpolgármester. A bejegyzésben kiemelte, hogy bár a kerékpársávokat ideiglenesen, a járvány idejére hozták létre, bízik benne, hogy minél több állandóra is megmaradhat közülük. „A koronavírus-járvány számos dolgot megváltoztat az életünkben, a szokásainkban; vélhetően közlekedni is másként fogunk, mint korábban. Az elmaradt I bike Budapest napján azt kívánom, hogy jövőre ilyenkor egy óriási, vidám és leginkább egészséges tömeg tekerje körbe Budapest szívét, részben az új sávokban” – írta Karácsony.

Koronavírus-fertőzésben hunyt el egy kórházi dolgozó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.25. 18:55
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az RTL Híradó információi szerint a tatabányai Szent Borbála Kórház egyik 41 éves dolgozója halt meg a betegségben. A halálhírt megerősítette a kórház főigazgatója.
Az RTL Híradó információi szerint koronavírus-fertőzésben meghalt a tatabányai Szent Borbála Kórház egyik 41 éves dolgozója. Úgy tudják, a férfi beteghordó volt. A hírt megerősítette az RTL Híradónak a kórház főigazgatója. Azt is elmondta, hogy a férfit a székesfehérvári kórházban kezelték.   Az országos tisztifőorvos szombat délelőtti tájékoztatóján nem beszélt arról, hogy egészségügyi dolgozó is van az áldozatok között, csak annyit mondott, a mára elhunyt 12 koronavírusos beteg közül az egyik áldozat 41 éves volt, és súlyos betegségben szenvedett. Müller Cecília azt mondta: az áldozatnak súlyos bakteriális fertőzése, vérmérgezése és bélgyulladása volt. Az RTL híradó pénteken számolt be arról, hogy 21 dolgozó fertőződött meg a tatabányai kórházban és rajtuk kívül több mint hatvanan vannak otthoni karanténban. Az intézményben április közepén tört ki a járvány. A bent fekvő betegek közül kilencen fertőződtek meg. „Semmiben nem szüneteltetünk, de már volt arra szükség, hogy a környék egyik magánorvosát – aki egyébként 65 éves elmúlt – megkérdeztük, hogy be tudna e jönni, ő első szóra, anélkül, hogy bármit kérdezett volna, azt mondta, hogy jön és segít” – mondta a csatornának Dr. Lőke János, a tatabányai kórház főigazgatója pénteken. Az RTL Híradó kereste az Emmit, hogy erősítsék meg az egészségügyi dolgozó halálát, de a minisztérium csak annyit írt: az elhunytról tudható információkat az elhunytak listáján és a mai sajtótájékoztatón közölték.

Kozármislenyben letesztelik a lakosságot, már az első nap találtak egy koronavírusos beteget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.25. 18:08

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A helyi lakosoknak kedvezményes áron végzik el a vizsgálatot.
A Pécs mellett fekvő kisváros, Kozármisleny vezetői beszereztek 2000 koronavírus tesztet, amit kedvezményes áron használhatnak a városlakók – írja a hvg.hu. A piacon 15 ezer forintért elvégezhető gyorsteszt egy kozármislenyinek 6800 forintba kerül. Ez nem csak azt mutatja ki, hogy a teszt elvégzésekor fertőzött-e valaki, hanem azt is, ha már korábban átesett a betegségen. Egy egészségügyi szolgáltatóval szerződött a város, és a sportcsarnokban rendezték be a szűrőállomást. A teszt eredményét mindenki pár percen belül emailben megkapja.
Szombaton kezdték meg a lakosság tesztelését és rögtön délelőtt találtak is pozitív esetet. Bíró Károly polgármester tájékoztatása szerint az illető nem veszélyeztetett korú és tünetmentes. Bár kozármislenyi lakcímmel rendelkezik, de nem lakik a városban.

Az önkormányzati dolgozóknak ingyenesen elvégzik a tesztet. A városnak nagyjából 10 millió forintjába kerül a teljes vizsgálat, amelyben a hozzájárulás, a sportcsarnok használata és a teszt elvégzésében közreműködő önkormányzati dolgozók bére is benne van.